Újabb segítséget kapnak a magyar családok

Magyar Idők, Csepel.info

Az elmúlt 25 évben nem volt ilyen támogatás

Számos olyan jogszabályváltozás lépett életbe az új évvel, amely a családok, gyermeket vállalók terhein könnyít. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) összefoglalója szerint január elsejétől nő a gyed, valamint a diplomás gyed összege, utóbbit ráadásul már a gyermek kétéves koráig lehet igénybe venni. Így akár 1,5 millió forintnyi többlettámogatást is kaphatnak azok, akik az egyetem, főiskola alatt, vagy annak elvégzése után egy éven belül vállalnak gyermeket.

A gyed maximális összege 2018-ban eléri a bruttó 193 200 forintot, míg a diplomás gyed az alapképzésben részt vevő hallgatóknál 96 600 forintra, a mesterképzésben résztvevők esetében 126 350 forintra emelkedik.

Az elmúlt évekhez hasonlóan a kétgyermekesek családi adókedvezménye is nő. Az érintett 330 ezer kétgyermekes család már havi 35 ezer forintot tud megspórolni azáltal, hogy terheik további havi 5 ezer forinttal mérséklődnek.

A jelzáloghiteles családok tartozása a harmadik, a negyedik és az ötödik vagy további gyermek megszületése esetén gyermekenként 1-1 millió forinttal csökken. Ez igaz a később felvett hitelekre is. Az első gyermek vállalásakor az édesanya fennálló diákhitelét felfüggesztik, a másodiknál a tartozás felét elengedik, a harmadiknál pedig az egészet. Január elsejével indul a Köldökzsinórprogram, amely azokat szólítja meg, akiknek magyar gyermeke nem Magyarország közigazgatási határain belül születik, hanem bárhol másutt a világon. Ezen szülők is jogosultakká válnak az egyszeri 64 125 forintos anyasági támogatásra, valamint a Babakötvényre.

A fentiek mellett több pénzt kapnak kézhez azok, akik állandó és tartós gondozásra szoruló súlyosan fogyatékos vagy tartósan beteg 18 év alatti emberek gondozását, ápolását végzik. Az ápolási díj alapösszege öt százalékkal emelkedik, valamint a tartósan beteg gyermeküket legalább húsz éven át otthon ápolók számára új támogatási forma lesz elérhető. A 12 év alatti gyermekek sérelmére elkövetett szexuá­lis bűncselekmények maximális büntetési tétele 10-ről 20 évre emelkedik.

Forrás: Magyar Idők

Itt lehet hozzászólni !