17 éve hunyt el Zámbó Jimmy

WIKI, RTL, Mr. Gabee, Youtube

jimmy

Január 2-án lesz 17 éve annak, hogy elhunyt Zámbó Imre, ismertebb nevén Zámbó Jimmy (Budapest, 1958. január 20. –Budapest, 2001. január 2.) kétszeres EMeRTon-díjas magyar énekes. Minden idők egyik legsikeresebb magyar énekese, aki tulajdonképpen saját magát csinálta meg, a saját módszereivel. Rajongói „király”-ként tisztelték, míg mások kinevették. Legnagyobb hatást a görög énekes, Demis Roussos gyakorolt rá, akinek stílusa érződik Jimmy dalain.

Saját, otthonában tartott fegyverével 2001. január 2-án hajnalban főbe lőtte magát, délelőtt 10 órakor belehalt sérüléseibe. Az 1990-es évek egyik legsikeresebb előadója 1958. január 20-án születettBudapesten, a 7. kerületben. Zenei vénája már gyermekkorában megmutatkozott, testvéreivel (György, Tihamér, Árpád, Marietta) zenélt előbb otthon a család zongoráján, később pedig a Magyar Rádió gyermekkórusában zenéltek, énekeltek. A zenei általános iskola elvégzése után zenei gimnáziumban érettségizett, majd a zeneakadémia jazz-ének szakán tanult.

Jimmy 1975-ben 17 évesen szerezte meg az ORI előadóművészi engedélyét, amellyel teljes jogú művészként működhetett.1977-1982 között éjszakai bárokban, lokálokban lépett fel. Pályafutását az Amerikai Egyesült Államokban folytatta, itt adta ki első lemezét 1987-ben, ebből az időből maradt meg angolos hangzású beceneve: „Jimmy”. 1988-ban visszatértMagyarországra, még ebben az évben tavasszal a Tessék választani! bemutatón lépett fel a Ne kérj[3] című szerzeményével, nyáron pedig Valahol bús dal szól című dalával megnyerte a nemzetközi Interpop Fesztivál szerzői és előadói díját. 1989-ben újra a Tessék választani! fellépői között szerepelt. 1991-ben megjelent első albuma Csak egy vallomás címmel, majd nemsokkal ezután négy és fél oktávos hangterjedelmének és csodálatos előadásmódjának köszönhetően a közönség elnevezte őt Király-nak, majd a Magneoton kiadó feltette a lemezborítón az i-re a koronát.

 1995-96 között több ízben is tartott koncertet a Távol-Keleten, például: Isumiban, Yamanashiban és Asakában is. Horvátországban, Szlovákiában is évente több koncertet adott.

Kétszer adott telt házas koncertet a Budapest Sportcsarnokban. Először 1998. december 28-án, másodszor 1999. november 21-én. A nagy érdeklődésre tekintettel 1999 november 21-én este bejelentették a 3. koncertet, ami 1999. december 28-án lett volna. Eközben leégett a Budapest Sportcsarnok, így ezt a koncertet a BNV egyik pavilonjában tartották meg.

Saját műsora az RTL Klubbon 1999. december 24-én debütált, Karácsony Jimmyvel címmel (a legmagasabb nézettséget érte el az RTL Klub addigi történetében)[forrás?], ennek folytatása lett a Dalban mondom el című műsor 2000-től haláláig.

1977-ben feleségül vett egy elvált, kétgyermekes asszonyt. Egy közös gyermekük született, Krisztián. Miután Jimmy elvált első feleségétől, megismerkedett Edittel, akit később el is vett feleségül. Két gyermekük született, Szebasztián és Adrián.

1998-ban Jimmy egy miskolctapolcai hotelben pihent meg, ahol akkora hatást tett a tulajdonosra, hogy a hölgy később Zámbó Jimmy hotelre keresztelte a helyet. Több jótékonysági koncertet is adott életében, ezek közül az egyik legnagyobb szabású „jótett”, hogy a Delhusa Gjonnal készített lemezből befolyt összeget, amelyből nem kevesebb mint 10 000 példány kelt el, a tiszai árvízkárosultak megsegítésére ajánlotta fel. Dalokat írt többek között Gregor Bernadett színésznőnek, melyet egy alkalommal elő is adtak duett formájában Jimmy Péntek esti vigadó című műsorában. Horváth Sándor miskolci zenész aDalban mondom el szerzőjeként 10 millió forintos kártérítést követelt tőle. Később a Story magazin olvasói csillagot neveztek el róla. Schmuck Andor szocialista politikus volt a személyi menedzsere.

2001. január 1-jén az újévet ünnepelték, mielőtt másnap hajnalban Jimmy Beretta típusú pisztolyával főbe lőtte magát. (Felesége 9 évvel későbbi visszaemlékezése szerint meg akarta mutatni neki, mekkorát szól a fegyver. Két lövés után kiürítette a tárat, majd a feleségére fogta rá a fegyvert, s hogy megnyugtassa őt, hogy nincs benne több lőszer, a saját halántékára célozva sütötte el újból.)[4] A Honvéd kórházban másnap belehalt sérüléseibe. Több tízezren kísérték a temetést, amikor a “királyt” örök nyugalomra helyezték.

2 hozzászólás “17 éve hunyt el Zámbó Jimmy” bejegyzésre

  1. Nagyapó szerint:

    1823. jan. 1-én született Petőfi Sándor!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  2. Strici szerint:

    Oreg!
    Az a Petofi Sandor aki reszt vett a szabadsagharcban?
    Abban a szabadsagharcban ahol elobb kivegeztek a parancsnokokat aradon utana a holtak mentek harcolni?

Itt lehet hozzászólni !