Ha ön szívbeteg, lehet, hogy nem vezethet januártól

ORIGO, Mr.Gabee, Csepel.info

FORRÁS: LG

2018-ban életbe lép az Európai Bizottság által 2016-ban elfogadott direktíva-módosítás, amely változtat a szív- és érrendszeri, illetve a cukorbetegségben szenvedőkre vonatkozó minimális egészségügyi követelményeken.

Az Európai Bizottság egy 2006-os irányelvet módosított 2016 nyarán, amit azzal indokolt, hogy a legfrissebb orvostudományi ismereteket figyelembe véve próbálja megtalálni a lehető legjobb egyensúlyt a közúti biztonság és a mobilitás között.A változások 2018. január 1.-től lépnek életbe az Európai Unió tagállamaiban.

A Napi.hu cikke szerint a szív- és érrendszeri betegségeknél az új javaslat világosan megkülönbözteti azt a két állapotot, amikor a kérelmező még vezethet, és amikor az egészségi állapota már nem teszi lehetővé, hogy a forgalomban részt vegyen.

A módosítás kimondja, hogy bizonyos szív- és érrendszeri problémák esetében a vezetői engedélyt a jogszabályban megjelölt csoportba tartozó kérelmezők, illetve járművezetők számáracsak akkor lehet kiállítani vagy megújítani, ha az adott egészségügyi problémát eredményesen kezelték,rendelkezésre áll egy szakorvosi engedély, valamint – szükség esetén – rendszeres orvosi felülvizsgálatra kerül sor. A módosítás pontosan (23 pontban) határozza meg ezeket az eseteket, amelyeket itt talál.

A módosítás emellett 9 olyan esetet határoz meg, amely esetén nem lehet már meghosszabbítani, illetve kiállítani jogosítványt. A vezetésből kizáró ok lehet például:

  • defibrillátor beültetése,
  • perifériás vaszkuláris megbetegedések,
  • szívelégtelenség,
  • szívműködést segítő eszközök,
  • szívbillentyű-zavar bizonyos esetei (ezeket a módosítás pontosan meghatározza),
  • strukturális és ingerületvezetési zavarral járó szívizombetegségek bizonyos esetei,
  • hosszú QT-szindróma okozta ájulás, torsade des pointes és 500 ms-t meghaladó QTc kíséretében,
  • Brugada-szindróma ájulással vagy túlélt hirtelen szívhalállal.

Kivételes esetekben a vezetői engedély kiállítható vagy megújítható,amennyiben ezt orvosi szakvélemény kellően alátámasztja, valamint rendszeres orvosi vizsgálat biztosítja, hogy az érintett személy – figyelembe véve egészségi állapotának hatásait- alkalmas a biztonságos járművezetésre – olvasható a módosításban.

Az irányelv kimondja, hogy a részletesen leírt szívizombetegségekben (arritmogén jobb kamrai szívizombetegség, spongiform kardiomiopátia, katekolaminerg polimorf kamrai tachycardia és rövid QT-szindróma) vagy a szívizombetegségek esetlegesen felfedezett új formáiban szenvedő kérelmezők, illetve járművezetők esetében értékelni kell a vezetési alkalmasságot befolyásoló hirtelen esemény bekövetkezésének kockázatát. Átfogó szakorvosi értékelés szükséges, az érintett szívizombetegség kórtüneteit pedig figyelembe kell venni.

Más szív- és érrendszeri betegségekben szenvedő kérelmezők, illetve járművezetők esetében a tagállamok korlátozhatják a vezetői engedély kiállítását vagy megújítását – olvasható a direktíva módosításában.

A cukorbetegekre vonatkozó feltételek így változnak

A cukorbetegek esetében a módosítás könnyebbé teszi annak megállapítását, hogy az állampolgárnak továbbra is megengedi-e az egészségi állapota, hogy vezethessen.A módosítás kiküszöböli azt a korábbi eshetőséget, hogy megfelelő kezelés mellett a cukorbetegségben szenvedő kérelmező elveszítse a jogosítványát.

Itt lehet hozzászólni !