Munkaszüneti napok 2018-ban

Mosthallottam.hu, Mr.Gabee, Csepel.info

Tervezhető munkaszüneti napok 2018-ban, a változó munkarend, ünnepnapok, munkanap áthelyezések+ iskolai tanítási szünet időpontjai a 2018-as tanítási rendben.  (Az oldal folyamatosan frissül, de mivel már megjelent a vonatkozó rendelet ezért véglegesnek tekinthetők az adatok)

Az már most is látszik, hogy várhatóan  nyolc hosszú hétvége lesz 2018-ban. Sőt, ha az előző évről, és a következő évre átnyúló 2 hétvégét is ideszámítjuk, akkor tíz hosszú hétvégéről beszélhetünk. Régen volt, hogy ennyire szerencsésen estek az állami ünnepek, ünnepnapok az amúgy munkanapok valamelyikére. (4 hosszú hétvége teljesen biztos biztos mert az ünnep dátuma hétfői napra esik, 6 pedig nagyon valószínű mert keddre vagy csütörtökre esik, amit eddig mindig megadtak előzetes ledolgozás mellett.)

Az előzetes tervek szerinti ledolgozással és munkanap áthelyezéssel érintett napokat természetesen már most is jelezzük.

A korábbi években adott előrejelzéseink 100%-ban pontosnak bizonyultak és bízunk benne, hogy ez most sem fog változni. Persze a  végleges hivatalos verzió, a 2018-as munkaidő naptár, csak a tárgyévet megelőző év közepén-végén várható nemzetgazdasági miniszteri rendeletből fog kiderülni.

Munkaszüneti napok 2018. évben – gyors áttekintése:

  • 2018. január 1. hétfő, Új Év első napja (hosszú hétvége)
  • 2018. március 15. csütörtök, Nemzeti Ünnep (hosszú hétvége)
  • 2018. március 30. péntek, Nagypéntek
  • 2018. április 2. hétfő, Húsvét hétfő (hosszú hétvége)
  • 2018. május 1. kedd, Munka Ünnepe (hosszú hétvége)
  • 2018. május 21. hétfő, Pünkösd hétfő (hosszú hétvége)
  • 2018. augusztus 20. hétfő, Államalapítás Ünnepe (hosszú hétvége)
  • 2018. október 23. kedd, 1956-os Forradalom Ünnepe (hosszú hétvége)
  • 2018. november 1. csütörtök, Mindenszentek napja (hosszú hétvége
  • 2018. december 24. hétfő, Szenteste
  • 2018. december 25-26. kedd és szerda, Karácsony (hosszú hétvége)
  • 2019. január 1. kedd, Új Év első napja (hosszú hétvége)

A  2018. évi munkaszüneti napok körüli munkarend, ledolgozás és munkanap áthelyezés az alábbiak szerint alakul majd:

  • 2018. március 10. szombat, ledolgozás, áthelyezett munkanap – március 16. péntek pihenőnap
  • 2018. április 21. szombat, ledolgozás, áthelyezett munkanap – április 30. hétfő pihenőnap
  • 2018. október 13. szombat, ledolgozás, áthelyezett munkanap – október 22. hétfő pihenőnap
  • 2018. november 10., szombat, ledolgozás, áthelyezett munkanap – november 2. péntek pihenőnap
  • 2018. december 1. szombat, ledolgozás, áthelyezett munkanap – december 24. hétfő pihenőnap
  • 2018. december 15. szombat, ledolgozás, áthelyezett munkanap – december 31. hétfő pihenőnap

2018. év iskolai tanítási szünet időpontjai összefoglaló:

  • téli szünet : 2017. december 27- 2018. január 2-ig
  • tavaszi szünet: 2018. március 29 – április 3
  • nyári szünet: 2018. június 16 –

 

Munkaszüneti napok 2018 – bővebb leírása

Jelen állás szerint úgy tűnik, hogy a munkaszüneti napok 2018-ban rég nem látott bőségben fogják kényeztetni a dolgozókat.  10 hosszú hétvégénk lesz, ami közel duplája az előző évinek. Feltételezve persze azt, hogy a korábbi évek gyakorlata szerint fog elkészülni a vonatkozó miniszteri rendelet és nem lesz valami váratlan elvi változás.

A 10 hosszú hétvége várhatóan így oszlik majd meg:

  • 3x lesz háromnapos hétvége: Új év (áthúzódó), Pünkösd, Augusztus 20.
  • 6x lesz négynapos hétvége: Március 15, Húsvét, Május 1., Október 23., Mindenszentek, Új év(átnyúló)
  • 1x lesz ötnapos hétvége: Karácsony

Talán csak az lehet űröm az örömünkben, hogy a négy napos ünnepek oltárán, munkanap áthelyezés és előzetes ledolgozás miatt több hétvégi szabadnapot is veszítünk. Szám szerin várhatóan ötöt vagy hatot. Az áthelyezett munkanapok várható dátumára jelenleg sajnos még nem tudunk megbízható előrejelzést nyújtani. Az azonban várható, hogy a ledolgozás napja mindig a megadott szabadnap előtt lesz.
Amint viszonylag nagy valószínűséggel meghatározhatók  illetve rendelkezésünkre állnak majd a ledolgozás várható dátumai azt piros betűkkel kiemelve fogjuk publikálni a gyors áttekintő részben

Nézzük sorban, hogy miképp is alakulnak a munkaszüneti napok 2018-ben.

Új Év első napja 2018.január 1.hétfő, 3 napos hosszú hétvége

2018. január 1-nek elvileg szerencsét kellene hoznia és abban az értelemben biztosan szerencsés lesz számunkra , hogy a hét első napjára esik esik. Így aztán ez a tradicionális munkaszüneti nap 2018-ban rögtön egy három napos hosszú hétvégéhez kapcsolódik. Bőven lesz időnk mulatozni az év végén és arra is marad némi időnk, hogy rápihenjünk a sok esetben hajnalig tartó dínom-dánomra.
Ez estben nem kell beérnünk egy előző évihez hasonló szokványos hétvége szokványos két pihenőnapjával.

2018.március 15. Nemzeti Ünnep, csütörtök, 4 napos hosszú hétvége

Ezzel a március 15-i nemzeti ünneppel megint csak szerencsénk van ebben az évben, már ami a lehetséges pihenés hosszát illeti. Mivel 2018-ban március 15-e csütörtökre esik, ezért a korábbi évek gyakorlata miatt, valószínűleg egy korábban ledolgozandó szombatért cserébe megkapjuk a pénteki napot. A korábbi években is így történt ez,ha az ünnepnap csütörtökre esett. Ebben az esetben ez lesz az év első hosszú, négy napos hétvégéje az évnek

Húsvét 2018. március 30 – április 2, négy napos hosszú hétvége

Az év közbeni ünnepnapok számában már jó ideje nem történt változás, egészen mostanáig.

Az év közbeni kormányzati bejelentésnek megfelelően 2017-től 11-re nőtt a hivatalos ünnepek száma, mivel a Nagypéntek is belekerült az ünnepnapok közé. Bár önálló ünnepnapról van szó, a gyakorlatban ez  azt jelentette, hogy a húsvéti ünnep egy négynapos hosszú hétvége formájában fog mostantól mindig testet ölteni. A szent-háromnapi Nagypéntek, Nagyszombat, továbbá a Húsvét vasárnap és a Húsvét hétfő. Ez lesz egyébként az egyetlen olyan  hosszú hétvége, ami biztosan négy napig tart és amelyre az éppen aktuális éves naptár kényétől-kedvétől függetlenül minden évben számíthatunk.

Munka ünnepe 2018. május 1. kedd, négy napos hosszú hétvége

Május 1-je szerencsére most sem hétvégére, hanem megint egy hét eleji munkanapra esik. Nevezetesen keddre. A hétfői vagy pénteki napra eső ünnepnap mindig az egyik legjobb opció, mert így minden esetben megnyúlik a gyorsan elszaladó hétvége. Ettől csak az előnyösebb, ha keddre vagy csütörtökre esik az ünnepnap. A korábbi évek gyakorlata alapján ilyenkor ledolgozás mellett jár egy plusz pihenőnap a “lyukra”. Ennek köszönhetően a munka ünnepét 2018-ban minden valószínűség szerint egy 4 napos hosszú hétvége keretében ünnepelhetjük. Ez az év harmadik 4 nap hosszúságú hétvégéje.

Pünkösd 2018. május 21. három napos hosszú hétvége

A tavaszi  feltöltődési és pihenési lehetőségek alakulására igazán nem lehet panaszunk, hiszen három egymást követő hónapban 4 alkalom  is nyílik hosszabb idejű lazításra.
Április után májusban a hónap elején és végén is ünneplünk. Ráadásul egy olyan egyházi eredetű ünnepet, ami a dolgozók szerencséjére mindig hétfői napra esik.
Az egzakt meghatározás szerint mindig a húsvétot követő hetedik vasárnapon és hétfőn van Pünkösd. Ebből az egészből a pihenőnapokkal összefüggésben annyi a számunkra fontos összefüggés, hogy ismét egy igazi elnyújtott hétvégén pihenhetjük ki tavaszi fáradtságunkat.

Államalapítás ünnepe, 2018. augusztus. 20. hétfő, három napos hosszú hétvége

Az államalapítás ünnepe, Szent István és az új kenyér napja 2018-ben egy többlet pihenő napot  jelent egy sima hétvégéhez képest a dolgozók számára, mert pont hétfőre fog esni. Ha netán már jó dolgunkban kezdtünk volna hozzászokni a 4 napos hétvégékhez, vigasztalhatjuk magunkat azzal, hogy nyári szombatjainkból egyet sem kellett feláldoznunk ledolgozás miatt.

1956-os Forradalom ünnepe, 2018. október 23. kedd, négy napos hosszú hétvége

Az októberi forradalom ünnepe 2018-ben kiadós pihenést fog biztosítani minden dolgozó számára. Egy munkanapot megint sikeresen lecsippentünk az éves előirányzatból, mert az ünnepnap keddre esik. Szerencsére így amellett, hogy nyerünk egy napot, ledolgozásért cserébe kapunk még egyet. Így ismét alaposan- 4 napra -megnyújtott hétvégének örülhetünk. Ez már bizony a borongós fárasztó ősz kezdete, ezért minden további lazítással tölthető nap aranyat ér. Az őszi hosszú hétvégés láblógatásnak az utóbbi években a dolgozók mellett a hazai wellness szállodák a legnagyobb nyertesei és haszonélvezői.

Mindenszentek napja 2018. november 1. csütörtök, négy napos hosszú hétvége

Az év utolsó előtti ünnepe szerencsére megint kedvezően alakul mert csütörtökre  fog esni. Ennek megfelelően az év többi, egy munkanapot közrefogó ünnepnapjaihoz hasonló megoldásra és pihenési időtartamra számíthatunk itt is. A korábbi évek gyakorlatához igazodva itt is számíthatunk egy októberi szombati napos ledolgozásra. Ezt a napot fogjuk megkapni pénteken, hogy egyben legyen 4 napnyi folyamatos pihenési lehetőségünk.

Karácsony 2018. december 25-26. kedd és szerda, 5 napos hosszú hétvége

Nos, ha év közben még nem  kényeztetett el volna bennünket kellő mértékben a naptár szelleme, az év végére még egy lapáttal rátett.. A karácsonyi munkaszüneti napok 2018-ben keddre és szerdára esnek, így az év leghosszabb hétvégéjének örülhetünk. Öt egymást követő szabadnap áll majd – minden valószínűség szerint – rendelkezésünkre, hogy szeretteinkkel közösen ünnepelhessünk és áldozhassunk a közös családi gasztro-találkozók oltárán. Ráadásul ezt követően csak egy nyúlfarknyi, két nap hosszúságú munkahetet kell dolgoznunk a következő négy napos egybefüggő pihenőig. Talán csak az ezeket megelőző két nap ledolgozás és szombati munkanap áthelyezés miatt szívhatjuk kicsit a fogunkat.

Ó év 2018. december 31. hétfő (Új Év 2019. január 1. kedd) 4 napos hosszú hétvége

Mivel az új év keddel fog kezdődni, ezért valószínűleg -korábban már ledolgozott- munkaszüneti nappal fogjuk búcsúztatni az ó évet. Ezzel egy következő évre áthúzódó négy napos hétvégét nyerünk.
A munkaszüneti napok 2018-ban tehát igen kedvezően alakulnak.
Az évet ráadásul pihenéssel zárhatjuk, és a 2019-as évet pihenéssel nyithatjuk.

Forrás: Mosthallottam.hu

2 hozzászólás “Munkaszüneti napok 2018-ban” bejegyzésre

  1. Mosthallottam.hu szerint:

    Kedves Csepel.info Szerkesztők!

    Fenti írásukat tőlem vették át, ami teljesen rendben lévő dolog, mert Creative Commons oldalam
    írásai továbbközlésre átvehetők. Csupán egyetlen fetételem/kérésem van az átvevők felé: nevezzék meg a forrást és kattintható link mutasson az átvett cikkre.
    Ennek a cikküknek a végéről lemaradt a forrás megnevezése a kattintható linkkel.

    Kérném a pótlását.

    További szép napot és sok olvasót kívánok!

    Földi Péter
    lapgazda
    Mosthallottam.hu

  2. admin szerint:

    Kedves Földi Péter!

    A cikk elején szerepelt a forrás, betettük linkkel a végére is.

    Elnézést, és köszönjük!

Itt lehet hozzászólni !