Orbán Viktor is gratulált a villanyszerelők bajnokának

Csepel.hu

A Csepelen tanuló 21 éves Leidl Péter villanyszerelő karrierje nyílegyenesen vezetett a csúcsra, amit nem kis részben magának köszönhet: megnyerte a szakmák országos bajnokságát, majd idén ősszel az Egyesült Arab Emirátusok fővárosában, Abu-Dhabiban rendezett világbajnokságon szerepelt eredményesen a világ legjobb fiatal villanyszerelői között.

A Weiss Manfréd Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium diákja évek óta tudatosan készült arra, hogy szakmájának legkiválóbbjai között legyen. Leidl Péternek személyesen gratulált Orbán Viktor miniszterelnök, majd a világbajnokságról hazatérőben Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

Leidl Péter Szigethalmon lakik szüleivel, egy bátyja és egy nővére van. Az elemi iskola elvégzése után szándékosan választotta a villanyszerelő szakmát, mert vonzotta a műszaki pálya és jó szakemberként szépen meg lehet élni belőle. A Weiss Manfréd iskolában végig kiválóan tanult; ennek elismeréseként havonta 35 ezer forint ösztöndíjat kapott a tanintézettől. Csakhamar jogosítványt szerzett és folyamatosan szerszámokat vásárolt. A hároméves szakmunkásképző után sikeres érettségi vizsgát tett, ráadásul megfelelő szinten elsajátította az angol nyelvet.

Takács János, a fiatalember felkészítő tanára így jellemezte tanítványát: „Amikor Peti tizedikes volt, folyton a szakmai kiállításokon nyüzsgött, bőven a kötelező tananyag felett érdekelték a szakmai ismeretek. Az órák után bent maradt az iskolában, belefeledkezett a tanulásba. Volt rá példa, hogy a szülei rám telefonáltak, mit tudok Petiről, mert nincs még otthon. Aztán én vittem haza kocsival. Már akkor eldöntötte, hogy elindul a Szakma Kiváló Tanulója Versenyen. Hihetetlen belső motiváció munkál benne.”

A szakmák magyar bajnokságát 2016 tavaszán rendezték meg több fordulóban. A villanyszerelők válogató versenyét két helyszínen, Győrben és Debrecenben bonyolították le 15-15 résztvevővel. A legjobb négy diák jutott a székesfehérvári döntőbe. Leidl Péter holtversenyben lett első, de a Hungexpón megtartott Szakma Sztár Fesztiválon egy újabb megmérettetésen eldőlt, hogy a csepeli diák a legjobb. A Weiss Manfréd iskola négynapos római úttal jutalmazta a tanulóját. Aztán máris készülni kellett a világbajnokságra, amelyet október 10-től 20-ig rendezték meg Abu-Dhabiban. A szervezést a Magyar Kereskedelmi és Ipar Kamara intézte, az utat a Legrand szponzorálta, a felkészülés pedig a Weiss Manfréd iskolában történt.

„A magyar csapatot húsz szakma országos bajnoka képviselte, valamint velünk utaztak a felkészítő tanárok, vezetők – mondja Leidl Péter. – Takács János tanár is velem tartott. Akkor repültem életemben másodjára, mert a római kirándulás volt az első. Negyven fokos kánikulába érkeztünk, napokba telt az akklimatizálódás. A világ 56 országából 1300 résztvevő küzdött meg. A villanyszerelők versenyében 36-an voltunk. Maga a verseny négy napig zajlott, minden nap 6-7 órán át kellett megoldanunk feladatokat. Angolul közölték a tennivalókat, magyarul nem kommunikáltunk. A versenyzők egymás mellett helyezkedtek el, a külvilággal nem érintkezhettünk. Egyebek között különféle installációk összeállítása, okosház rendszerek programozása volt a feladat. A szakértők folyamatosan zsűrizték a munkánkat, minden apróságra odafigyeltek. Egyszerre kellett gyorsan és precízen dolgozni. Néha annyira túlméretezett volt a munka, hogy nem sikerült időben befejeznem a gyakorlatot. Végül a középmezőnyben végeztem.”

Leidl Péter teljesítményét így is díjazták: egy 300 ezer forint értékű jogtiszta szoftvert kapott ajándékba, amellyel okosházak programozását végezheti. Az okosház rendszerek lényege, hogy egy elosztó szekrényből vezérelhetőek az otthont érintő különféle villamossági berendezések, amelyek a kényelmet szolgálják. Egyelőre ez költséges beruházás, de van rá igény.

„A szakmám a hobbim, ráadásul jól lehet keresni vele. Nem akarok Németországban dolgozni, mert itthon is boldogulok. Magyarországon is kellenek a jó szakemberek mindenféle szakmában. Jövőre az Európa-bajnokságon veszek részt, és dobogós helyezést akarok elérni.”

 

Csarnai Attila

Fotó: Gubis Mariann

Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !