Csobáncolás – régi, erdélyi betlehemest mutattak be a Hermann diákjai

Csepel.hu

A Hermann Ottó Általános Iskola 4. osztályos tanulói régi, erdélyi betlehemes műsort, csobáncolást mutattak be az Erdősor és a Vénusz óvodákban december 19-én. A betlehemezés elején a Mennyből az angyal című éneket a diákok és az óvodások közösen énekelték, majd a diákok műsora következett. Az előadás érdekessége az volt, hogy a szereplők népviseletbe öltözve mutatták be a régi betlehemest. 

A karácsonyi asztalnál a kis család (a gazda, gazdasszony és gyerekei) – ahogy régen is – izgatottan várták a betlehemeseket. A karácsonyi asztal két terítővel volt megterítve, rajta fokhagyma, hagyma, dió lucabúza. Az asztal alatt pedig szalma a kis kosárban. Minden tárgynak megvolt a maga jelentése.

Pelyhe Edit napközis tanító, aki saját, a Karácsony fényei című könyvéből tanította be a műsort dr. Barsi Ernő néprajzkutató szavaival zárta a programot: „A szeretet sugározzon mindenüvé. Mert szeretet nélkül nem lehet sem muzsikálni, sem tanítani, sem írni. Szeresse mindenki az övéit, saját népét és értékeit, hogy a másokét is szeretni tudja.”

Az óvodás gyerekek a 4. osztályosok tanító nénijétől, Torma Erzsébettől ajándékot is kaptak. A betlehemezés december 21-én folytatódik a Hermann Ottó Általános Iskolában, az iskola tanulóinak karácsonyi ünnepén.

Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !