Építkezésekkel összefüggő jogszabályi változások Csepelen

Csepel.hu

A 2016-ban megszületett településképi törvény új településkép-védelmi eszközök, a településképi arculati kézikönyv és a településképi rendelet megalkotására hatalmazta fel az önkormányzatokat, melyeket Csepel Önkormányzata a lakossággal és partnerekkel történt egyeztetéseket követően megalkotott.

A Településképi Arculati Kézikönyv hiánypótló műfajt teremt a településkép alakításában. Az arculati kézikönyv olyan segédlet, amely az eddig főként szakemberek számára készült leírások helyett, mellett, a helyben lakó közösséget és érdeklődőket szólítja meg és ad iránymutatást Csepel alakítására.

A könyv a települési táj, az épített környezet évszázadok óta alakuló megjelenésére, örökségére tekintettel nyújt megvalósult jó példák, bemutató ábrák segítségével ajánlásokat. A benne megfogalmazott építészeti elvek betartása Csepel építészeti arculatának megőrzése és formálása érdekében történik.

A Csepel településkép-védelméről és alakításáról szóló önkormányzati rendelet az arculati kézikönyv alapján készült, normatív, mindenkire kötelező érvényű részletes szabályozás. Benne kerültek meghatározásra a településképi követelmények, a helyi építészeti értékvédelemmel kapcsolatos előírások és ezzel összefüggő támogatási rendszer, a reklámokra, cégérekre vonatkozó rendelkezések, valamint a rendelet érvényesítési eszközrendszere. A rendeletet ezentúl kötelező együtt alkalmazni a helyi építési szabályzattal, vagyis egy építés megtervezésekor figyelembe kell venni mindkét rendelet előírásait.

További újdonság, hogy kibővült a településképi eljárások köre. Az eddigi gyakorlat szerint megmaradt, hogy bizonyos építési engedélyhez kötött építkezések előtt településképi véleményt kell kérni, illetve egyes, építési engedélyhez nem kötött építkezések esetében településképi bejelentést kell tenni. Új eljárás a főépítészi szakmai konzultáció, melyet a rendelet hatálybalépésétől kezdve az egyszerű bejelentéssel végezhető építkezések esetében kötelezően le kell folytatni.

A településképi eljárások elmulasztása, valamint a településképi követelmények be nem tartása szankcionálhatóvá válik, melynek során bírság is kiszabható. A rendelet 2018. január 1-jével lép hatályba.

Az új dokumentumokat letölthetik pdfIDE kattintva.

Csepel.hu

Egy hozzászólás “Építkezésekkel összefüggő jogszabályi változások Csepelen” bejegyzésre

  1. Strici szerint:

    Nem olvasom vegig.
    Amit nemeth szilard 1000 eve igert az benne van?
    ( megallitja a kertvaros tonkretetelet. Ikerhazakat ne epitsenek a csaladi hazak helyebe.)

Itt lehet hozzászólni !