Vezér Endre: Szomorú sorsú iskolák Csepelen

Vezér Endre, Mr.Gabee, Csepel.info

CSP-1937 - térképrészlet

CSP-1937 – térképrészlet

Itt most 2 iskoláról kell megemlékezni. Ha megnézzük Csepel 1937-es térképét, láthatjuk, hogy az akkori Kossuth Lajos utca a mai Csete Balázs utca volt. Ez Csepel sűrűn beépített területe volt „Szabó telep” néven. Erről majd máskor !

Akkoriban – 1930-as évek vége felé még nem voltak az utcák szilárd burkolatúak. De már felépítették a levelezőlapunkon bemutatott szép kivitelű iskolát.

CSP-032a - levelezőlap

CSP-032a – levelezőlap

Ez az iskola vagy az 1944-es bombatámadás áldozata lett, vagy ami esetleg még rosszabb, az 1970-es építészeti őrület tűntette el. Helyére építették fel a „Csete Balázs iskolát.” A Csepelt ért bombatámadás amerikai légifelvétele a következő kép :

bomba

A képen a Gubacsi híd és a Papírgyár elleni támadás látható. Hasonló esemény érte a Polgári iskolát is. Ez az Iskola a Templom utcában volt, a Kultúrház mellett. Képeink a Polgári iskolát mutatják. Kezdetben egyemeletes épület volt. De túl sok volt Csepelen az iskolába kívánkozó fiatal, ezért lebontás után felépítették a levelezőlapon látható kétemeletes épületet. Itt csak fiúk tanultak. A leányok a Rákóczi iskola épületében tanultak.

CSEP-F0203 – VB fényképe

CSEP-F0203 – VB fényképe

CSP-041 – levelezőlap

CSP-041 – levelezőlap

Ez az iskola az 1944-es bombatámadás áldozata lett a Kultúrházzal, a Templommal, az Országzászlóval és sok egyébbel együtt.

Ebben az iskolában volt a 96-os Sólyom cserkészcsapat elhelyezve. Ezért Apám több fényképe is mutatja az iskola udvarát a cserkészekkel együtt.

CSER – N0256 – fénykép

CSER – N0256 – fénykép

CSER – F0217 - fénykép

CSER – F0217 – fénykép

Itt lehet hozzászólni !