Vezér Endre: Iskola a Csepeli Templom-téren – 1. rész

Mr.Gabee, Vezér Endre, Csepel.info

csp-03

Foto neve: csp-03

csp-007a

Foto neve: csp-007a

Ha egy kissé belekutatunk Csepel múltjának iskolatörténetébe, láthatjuk, hogy már a 18. század közepétől volt oktatás az első Csepel faluban. Az éppen foglalkoztatott kántor volt a tanító, harangozó és sekrestyés is. A tanítás német nyelvű volt.

Amikor az 1838-as árvíz elpusztította a falut, az iskola is megsemmisült. Az új helyre tervezett falu központi „Főterére” egyebek mellett iskolát is javasolt a tervezőmérnök. De kezdetekben nem itt, hanem az „Iskola utcában” (Erzsébet utca – ma: Kossuth Lajos utca) építették fel az iskolát. Ez a későbbi „Úttörő ház” volt. Ezt némelykor bővítették, de ez kevésnek bizonyult.

A Kiegyezés után, 1869-ben Pest Vármegye is elrendelt a magyar nyelvű oktatás bevezetését. Ezért 1870-től már két nyelven oktattak. 1884-ig Csepelen kizárólag római katolikus iskola volt. Ez évben a szeptember 24-én kelt miniszteri rendeletre leányok részére 2 tanerős állami iskolát szerveztek. Bender Sarolta, mint igazgató-tanár és Huszár Irén tanár lettek az alapítók. A Templom tér déli oldalán korábban felépített, kibérelt vendéglőkben indult a tanítás. Ez az épületegyüttes a lebontásig iskolaként szolgált.

A CSP-03 képet Vezér Béla fényképezte 1939-ben. A képen látható a 21-es busz a végállomásán. A CSP-007a levelezőlap Antal Károly gyűjteményéből mutatjuk be. 1905 – 1909 kötött készülhetett, ugyanis a Fő úton látható egy emeletes iskolaépületet 1905-ben adták át, továbbá a Fő utat 1909-ben kövezték ki keramit kockákkal. Látható, hogy a régi, földszintes épületet is frissen renoválták.

A CSEPELI MONOGRÁFIÁBÓL megtudható, hogy kezdetben a Katolikus iskola és az Állami iskola is itt működött. Az Erzsébet utcai iskola ennek tagozata volt, és volt még egy tagozat a Pesti úton is. Az 1940-es évekre az épület nagyon kopott állapotú lett, amint az Apám fényképén látható.

Foto neve: kep-15

Foto neve: kep-15

Miután 1939-ben a képviselőtestület elhatározta, hogy a kb. 50000 lakosú községben a gyermeklétszám növekedését csak új, vagy megnövelt iskolákkal lehet követni, a község építési vállalkozóitól megrendelt 5 iskolaépítkezést. A CSEPELI ÚJSÁG oldalain jól követhető az építkezések története. A bejelentett bontás előtt készült a Kép-15. A bontás folyamata Apám következő képén látható.

Foto neve: csp-02

Foto neve: csp-02

És végül a CSEPELI ÚJSÁG ünnepi tudósítása :

„Az adózók milliós áldozatából épült gyönyörű csepeli kultúrpalotákat Széchenyi István születésének 150 éves évfordulóján avatták az Isten és Hazaszeretet fellegváraivá.”

Az alábbi képet a CSEPELI ÚJSÁG 1941.október 2.-iszáma közölte.

csp-052

csp-052

2 hozzászólás “Vezér Endre: Iskola a Csepeli Templom-téren – 1. rész” bejegyzésre

  1. Lennox szerint:

    Néhány éve felkerestem a Csepeli Helytörténeti Gyűjteményt és ott alkalmam volt a régi, még a bontás előtti képeket megnézni Csepelről. Nagyon sok elfeledett üzlet, épület, utca és gyerekkori emlék elevenedett meg, igazi békebeli hangulat tárult elém. A nagyszüleim is csepeliek voltak, érdekel milyen volt a kerület rég és nagyon rég… Vezér Endre fotóit is nagy érdeklődéssel várom és nézem ugyanezért – köszönet érte.

  2. v39endre szerint:

    Tisztelt Lennox !
    Ha esetleg érdekli, van egy honlapom, amely Csepel helytörténetével foglalkozik. Ezen nagyon sok csepeli emlék található.
    v39endre

Itt lehet hozzászólni !