További megszorításokkal sújtják a rászorultakat

Hír TV

Jövőre szűkítik a gáz- és távhőtámogatásra jogosultak körét és csökken a kompenzáció mértéke is – az egyik kormányközeli lap információi szerint. Jövőre 30 milliárd forintot fordítanának támogatásokra, amit a Robin Hood-adóból fedeznének.

A kormány további megszorításokkal sújtja a rászorultakat. Az idei 80 milliárd forintos keretösszeg helyett jövőre 30 milliárdot fordít a kabinet támogatásokra. Az összeget nem a költségvetésből, hanem a Robin Hood-adóból, vagyis az energiaszektor különadójából fedeznék.

A Népszava úgy tudja: megváltozik az árkiegészítés igénylése is. Jövőre már nem lehet az ideihez hasonló módon pályázni az államkincstárnál. Támogatásban csak azok a családok részesülnek, akik idén is jogosultak erre. Nekik viszont automatikusan jár a segítség.

Januártól újabb gázáremelés

A Népszabadság egyébként úgy tudja: 10 forinttal csökkenhet októbertől a lakossági gáz ára – ez 10 százalékos mérséklődés. 14 forint 50 fillérrel is csökkenhetne, de ugyanebben a hónapban nő az orosz importár is, valamint a magyar fogyasztóknak törleszteniük kell a korábbi közüzemi szolgáltatónál felhalmozódott tartozást, ami a lap szerint magasabb lesz az eddiginél. Ősztől az orosz Gazprom 7-8 százalékkal drágábban adja hazánknak a gázt. Sőt, jövőre tovább nő az energiahordozó importára, ami azt jelenti, hogy januártól újabb lakossági gázáremelés várható.

hirtv.hu

7 hozzászólás “További megszorításokkal sújtják a rászorultakat” bejegyzésre

  1. tibor szerint:

    Csökken a gázár: a július 1.-én megemelthez képest valóban.
    Utóbbi emelésről az “emberbarát” sajtó elfelejtett tájékoztatást adni.
    Aki nem tudná: július 1.-től 17, 51 Ft/köbméter emelés történt, amit októberben csökkentenek. (ld. Gázművek honlapja).

    Az átalányt fizetők majd az óraleolvasás után koppannak nagyokat.
    Egyébként a lakáj sajtó már annyi árcsökkentést írt össze-vissza, hogy aki felszínesen figyel rá oda, azt hiszi, már közel ingyen van a gáz.

    Ennyit a hiteles tájékoztatásról.

  2. Gordon szerint:

    Ja, közel ingyen van. Azért fűtök telente már csak egy szobát. A havi számlám így nem sokat emelkedett (leszámítva az egyszeri 70ezer forintos éves többletköltséget, melyet utólag küldtek ki egyösszegben), de már csak az egyik konvektor dolgozik a kettő közül.

    Természetesen amikor nem tartózkodom otthon, akkor az is őrlángon van. Jövőre egészen alacsony lesz a gázszámla, mert jön vissza a fa és a széntüzelés.

  3. lolka szerint:

    Gordon:
    Ismerek egy nagyon ügyes és olcson dolgozó konvektor szerelőt.
    A makoi gázmezőkön hogyan igadozik a kanadai cég bányászati dijja? Állitola százévre való mennyiséget találtak, milyen jó nekik, nem kell bajlodni a Gasprommal meg a Déliáramlattal meg franctudja még kikkel…

  4. Gordon szerint:

    Köszi lolka, de nem azért nem működik az egyik konvektor telente, mert rossz, hanem mert nem engedek bele naftát. Bár összességében így is többet fizetek a gázért… pedig állítólag olcsóbb lett. Akkor ez most hogy van?

  5. Jeniszej szerint:

    Jó azokaknak, aki az ilyen plusz költségeket simán veszik.
    Tudom ajánlani a napenergia, geotermikus, valamint a csillagközi gravitációs energiák, mint megújuló környezet barát energiák felhasználását – azoknak, akik sokallják a számlát. (!)

  6. Jeniszej szerint:

    Mivel mostanában új szelek fújnak ezért az előbbi felsorolásból kimaradt szél és vízi energia felhasználása sem mellőzhető.
    Alternatív energiák felhasználását az állam is támogatja – azt hiszem.

  7. tóth maria szerint:

    igen, az a lényeg, hogy a gáz olcsóbb lesz?!, de kb. 18o ezer embernek a támogatás eltűnik. Még jó, hogy “nagyjainkat” ez nem érinti, mert megszakadna a szívem értük.csak hazudnak, lopnak, vagy lopnak, és hazudnak!

Itt lehet hozzászólni !