Súlyos örökség vár egy Fidesz-kormányra

MTI, Fidesz.hu

Navracsics Tibor szerint egy esetleges Fidesz-kormány súlyos örökséget vesz majd át a jelenlegi kabinettől. A Fidesz frakcióvezetője az MTI-nek adott interjúban nem zárta ki, hogy az MSZP esetleg támogat majd fideszes javaslatokat az önkormányzatokat érintő költségvetési kérdésekben. Elismerte, a Fidesz arra készül, hogy egyfajta “cserét” hajtson végre az államigazgatásban.

Navracsics Tibor elmondta, hogy a Fidesz-frakció nem készít alternatív költségvetést, annak ugyanis nincs értelme, hiszen úgyis leszavaznák a parlamentben. Közölte, a büdzsével kapcsolatban az eddigiekhez hasonló politikát folytatnak majd: a számukra fontos területekhez módosító indítványokat nyújtanak be. Megjegyezte, hogy ezek sorsa valószínűleg ugyanaz lesz, mint korábban, azaz ezeket is leszavazzák.

Az önkormányzatokat érintő tervezett megszorításokkal kapcsolatban elmondta, úgy látja, az MSZP-n belül erről még folyik a vita. Ha azonban – folytatta – a szocialisták úgy gondolják, hogy a kormány lépései nem a jó irányba mutatnak, és támogatják a Fidesz lépéseit, akkor ők elfogadják ezt az együttműködést.

Azzal összefüggésben, hogy Varga Mihály Fidesz-alelnök múlt pénteken túl optimistának nevezte az IMF Magyarország helyzetével kapcsolatos várakozásait, a frakcióvezető úgy fogalmazott: korábban is volt olyan helyzet, amikor nemzetközi szervezetek támogatták a kormány nyilatkozatait a gazdaság helyzetéről, később azonban kiderült, a kormány hivatalos adatközlő szervei rossz adatokat közöltek.

“Tartunk attól, hogy a választások előtt ismét közeledünk ahhoz a szocialista taktikához, miszerint a valóságosnál rózsaszínűbben tűntetik fel a helyzetet, így például a munkanélküliségi adatokat, a gazdasági folyamatokat” – tette hozzá.

Arra a kérdésre, miszerint egyértelmű-e, hogy a Fidesz kerül jövőre kormányra, nemmel válaszolt. Mint mondta, bő fél év múlva lesznek a választások, majd emlékeztetett, a Fidesz júniusi kongresszusán is úgy fogalmazott: “ha jól dolgozunk, jövőre ilyenkor Orbán Viktor lesz Magyarország miniszterelnöke”.

Arra a felvetésre, hogy milyen örökséget vesznek át a Bajnai-kormánytól, Navracsics Tibor kifejtette: ezt akkor tudják meg, ha megnyerik a választást, de azt már most látják, hogy “súlyos lesz az örökség”.

Szerinte “súlyos mínuszokat” kell majd pótolni, amelyek nem csak anyagi természetűek, hiszen a polgárok irányába is komoly, nem anyagi jellegű tartozások vannak: például a gyülekezési és szólásszabadság tiszteletben tartása, a rendőrség jogszerű működése és még számos, a demokrácia minőségének romlását eredményező kérdés.

A Fidesz-kormány első lépéseit firtató kérdésre közölte: ezeket már készítik elő, de – mint fogalmazott – “előbb nyerjük meg a választást”. Hozzátette, szoros, nehéz mérkőzés lesz, de most először a kampányra koncentrálnak, amely szintén nehéznek ígérkezik.

A politikus elmondta: terveik között szerepel a családpolitikai rendszer 1998-2000 közötti időszakhoz hasonló szisztémájának felépítése; illetve az, hogy ha kormány kerülnek, akkor az első intézkedések egyike lesz az ingatlanadó visszavonása.

Arra a felvetésre, hogy nem lesz forrás a családtámogatási rendszer visszaállítására, úgy reagált: az ígéretük nem azt jelenti, hogy a kormányalakítás másnapján visszahozzák a rendszert, hanem azt, hogy először a kevésbé forrásigényes intézkedéseket lépik meg. Szerinte ma közmegegyezés van arról, hogy akárki is alakítson kormányt, első feladata a gazdasági növekedés beindítása lesz.

Kiemelte: úgy látják, hogy a kormány nagyon komoly korlátokat akar egy következő kabinet elé állítani a jelenlegi költségvetéssel, hiszen kiviszi a pénzt a rendszerekből. “Ezt a kabinet stabilizálásnak hívja, mi úgy gondoljuk, hogy ez rossz irányba tett lépés volt” – fűzte hozzá.

A közigazgatás tervezett fideszes átalakításával kapcsolatban úgy fogalmazott: céljuk a közigazgatás élethosszig tartó karriervonalának helyreállítása, valamint megteremteni annak lehetőségét, hogy a minisztériumok élén a politikai vezetők mellett legyen egy szakmai, politikamentes közigazgatási vezetőréteg is.

“Ha ez cserének minősül, akkor valóban, ilyen értelemben cserére készülünk” – mondta, megjegyezve, hogy ez inkább a magyar közigazgatás becsületének, szakszerű működésének helyreállítása.

A Fidesz őszre tervezett javaslatairól szólva kifejtette: szerinte a költségvetési vitán kívül más gyakorlatilag nem fog történni a parlamentben, ez pedig behatárolja a Fidesz politikai elképzeléseit, mozgásterét is. Mint fogalmazott, “most már egy korszak végén vagyunk”, ez már a lefelé ívelő ága a ciklusnak, nagy dolgokra emiatt nem is számít.

“Bőven van még időnk megírni a választási programot, (…) a szakmai műhelyek dolgoznak a szakpolitikai fejezeteken” – mondta a Fidesz választási felkészülésére vonatkozó kérdésre. Kiemelte, tartják magunkat ahhoz a menetrendhez, miszerint megvárják, hogy a köztársasági elnök mikorra tűzi ki a választásokat, a Fidesznek ugyanis a miniszterelnök-jelölt megtalálásával sem kell foglalkoznia, hiszen “nálunk mintha egyértelműbb lenne a helyzet”: nincs komoly kihívója Orbán Viktor pártelnöknek.

A szlovák-magyar viszonnyal összefüggésben megjegyezte: amit Szlovákia tett, az egy EU-tagállamhoz méltatlan; viszont itt üt vissza szerinte az elmúlt hét év gyengülési folyamata Magyarországon.

Hogy a Jobbik esetleges bekerülése a parlamentbe milyen kihívást jelentene a Fidesz számára, Navracsics Tibor úgy válaszolt: ez pontosan olyan kihívás, mint hogyha az MSZP kerül be az Országgyűlésbe, vagyis – ha a Fidesz nyeri a választást – egy ellenzéki párt lesz. A frakcióvezető szerint az MSZP azért hangoztatja folyamatosan, hogy a Fidesz nem határolódik el eléggé a Jobbiktól, mert a szocialistáké egy frusztrált párt, és frusztrációját megpróbálja kivetíteni másokra is.

fidesz.hu

19 hozzászólás “Súlyos örökség vár egy Fidesz-kormányra” bejegyzésre

  1. Prendick szerint:

    Tök hülyeség, hogy Navracsics elkezdi az előre mosakodást. Az már rég bebizonyosodott, hogy az elprolisodott Magyarország konzumidióta tömegeinek azt kell mondani, hogy “szavazzatok ránk, jön a Kánaán”. Utána elég magyarázkodni, ha mégsem jön.

    Ha elkezdenek hülyéskedni, tényleg elbukják azt a választást, mert az MSZP rájuk fog igérni. Pedig megtanulhatták volna, hogy ez hogyan megy. 98-ban a tandíjjal nyertek. Utána Megyó béremeléses ötletén és Fletó eredményes hazudozásán buktak. Most ezerrel kell tolvajozni az MSZP-t és igérgetni mint az állat. Nem leállni magyarázkodni, meg vitatkozni a komcsikkal.
    Ne szórakozzanak már.

  2. Jeniszej szerint:

    Jön az Óperenciás tengeren túl – az üveghegyen innen, mert hát a mesék így kezdődnek!
    Gyerekek ezt még el is hiszik.
    Felnőttek azért biztos tudják, hogy csak az értékteremtés útja a valódi út – a kátyúból.
    A bankok ócska manipulációjuk csak mélyebbre rántja a hiszékenyeket.
    EU gazdagjaitól várunk megoldást?
    Egyszerűen nem fognak segíteni, mert szöges ellentétbe áll érdekeikkel, céljaikkal.
    Céljuk gazdaságilag teljesen elsivárosítani szép hazánkat gyarmati sorba taszítani az országot.
    Ez a tulajdonságuk, mert ők ilyenek.
    Az „új rend” vezető igen csak akkor lehetnek hitelesek, hogy most teljesen hiteles információval látják el nyerik meg a többséget, mert ha nem…….

  3. Jeniszej szerint:

    “Egy gödör ásását leszámítva kevés dolog van, amit rögtön legfelül lehet kezdeni.”

  4. Vátesz szerint:

    A Fideszesek nehéz helyzetben fognak kormányozni, korlátozott a szakemberbázisuk, mert akik eddig pozicióban voltak, nem voltak érdekeltek új emberek bevonásában, mert azok esetleg lehettek volna jobbak is, így a régiek hoppon maradhattak volna. Bezzeg az MSZP ha máshonnan nem, a BKV-ból táplálta a nomenklatúrát. Másrészt a Fidesz meg sem próbálta védeni azokat a szakembereket, akik melléálltak 1998-2002 között. Majd bolondok lesznek kockáztatni az egzisztenciájukat. A szerencselovagok, miután nekik semmi vesztenivalójuk sincsen, már újra megjelentek a Fidesz házatáján, lásd HÍRTV (elszaporodtak a sajtfejűek).
    Egyébként pedig INGYENEBÉD NINCSEN, ÍGY INGYENTANÁCS SINCSEN.

  5. Gordon szerint:

    Nem kell mindenhova un. “szakember”, sok esetben óriási lehet a javulás már akkor is, ha tisztességes az ember, akire az adott feladatot rábízták. Nem kell mindig “szakérteni”, sokszor elég tisztességesnek, becsületesnek megmaradni. Néha ez a legnehezebb, mert bizony lemondásokkal jár(hat).

  6. miska72 szerint:

    Súlyos örökség vár egy Fidesz-kormányra.
    És remélem hosszú börtönévek várnak az MSZP-re! 😉

  7. miska72 szerint:

    RENDSZERVÁLTÁST!

  8. miska72 szerint:

    Gazemberek vezetik az országot!

  9. Katka szerint:

    Kedves Gordon!
    Persze a Fidesz telis-tele van becsületes emberekkel, Orbánnal az élen!!! Röhögnöm kell!! Életem javát ledolgozva, szeretném a tizedét az Orbán család vagyonának. Igaz Ők nagyon tudtak spórolni, hogy 98 óta 100millkás házra, szőlejre, 5 gyerkőc eltartására, sőt már a lánykájának lakásra is jutott. A papa bányáját és bátyus vagyonáról nem is beszélve. Érdekes a sok komcsi fideszes nem bántja a szemeteket, pedig a fele az volt. Persze mit beszélek én a panelproli, ezt a réteget lenézték, lekezelték. Ez most sem lesz másként, sőt most gátlástalannak lehet lenni, mert mindent rá lehet majd kenni az előző kormányra!! A 7milliárdos Fideszes tartozást is mellényzsebből kifizetik majd.

    HAJRÁ JOBBIK!!Igaz csak akkor, ha nem hódolnak be Orbánnak. Az meg a haláluk lenne, lásd a kisgazdákat, pedig nélkülük hatalomra sem kerültek volna.

  10. Jeniszej szerint:

    Van olyan politikus, egyáltalán aki becsületes?
    A közmondás is bizonyítja: minden szentnek maga felé hajlik a keze.

  11. Gordon szerint:

    A szocialistáknak megadatott, hogy két cikluson (2×4 év) vezethessék ezt az országot. Nem tudnak arra hivatkozni, hogy “nem volt elég egy ciklus”, hogy “kellett volna még egy, hogy a munkánk beérjen”, meg ilyesmik.

    Gyakorlatilag megvolt a két ciklus és láthatjuk az eredményét. Az pedig lehangoló, ezt mindenki tudja, érzi. Itt már az orbánozás sem segít. Én egyébként (veled ellentétben) nem tartok igényt senki vagyonára, annak még a 10 százalékára sem.

    Hidd el, a buta irigység rossz tanácsadó. Persze mszp-s ajándék csirkeaprólékon (és lejárt szavatosságú honvédségi durungtésztán) szocializálódott embereknek azt is nehéz elmagyarázni, hogy valójában milyen lehet (csak nagyvonalakban) a helyes viselkedés. Ők sosem fogják felfogni az egyén felelősségének mértékét a jelenlegi rendszerünkben. Pedig napjaink igazi prófétája a nép.

  12. Papi szerint:

    Kedves Katka!
    Én is ledolgoztam az életem javát és mégsem írok ennyi szamárásgot. Igen ehez nyoömorult kormányhoz és az MSzP-SzDSz-hez viszonyítva televan a Fidesz becsületes emberekkel. Emlékez csak vissza az első ciklusra (2002-2006) mindent elkövettek, hogy törvénytelenségek ezreit kenjék a Fideszre és nem találtak szinte semmit!
    Az eredmény: egy csomó meghurcolt és öngyílkos ember lett.
    Aztán jöttek a 2006-os választások ahol az MSzP-SzDSz-es kormány választási csalással nyert (Gyurcsány beszéd). Ha megnézed a híreket gyakorlatilag csak korrupcióról és egyébb gazdasági bűncselekményekről halasz a kormányról. És még egy apróság nem a Fideszben hanem az állítólagos önmagát baloldalinak valló pártban vannak a milliárdosok túlnyomó többségben és ők éneklik, hogy “fől fől te éhes proletár”. Nem érzed mennyire gusztustalan? Nem tudom, hogy honnét vetted a 7milliárdos Fidesz tartozást de nem ártana megnézned, hogy mennyi volt 2002-ben az állam adóság és mennyi most 2009-ben. Ha annyira írigy akarsz lenni akkor ingáb a táncos Fletó vagy a libás kordon vagyonának a tizedét kapd meg. (Tudod mit legyen úgy, kapd meg a fent említettek vagyonának a tizedét tiszta szívből és írigység nélkül kívánom neked.)

  13. Papi szerint:

    “szamárságot” ezt akartam írni bocs!

  14. Jeniszej szerint:

    Talán ekkora bohózat, mint a fletó és a többi hazug tolvaj szájából hallani a – “föl föl te éhes proletár” -t a magyar nép történetében még soha, nem fordult elő.
    Ilyen égést az igazi baloldalnak, hogy az ujj magyar milliomosok kisajátították maguknak az élcsapat nótáit. Borzasztó lehetett megélni.
    Megérdemli az igazi baloldal, hogy engedte ezeket az új gazdagokat a proletárok közé beépülni. Mert hát ugye az ideológiával a kizsákmányolás ellentétes.- Igaz? – Vagy nem?

  15. Jeniszej szerint:

    Nem értem egyesek miért vetik meg a csirkeaprólékból készült levest. Hány millió magyar eszi és szocializálódik az olcsó “csirkeaprólékon”.
    Vajon milyen fajta Magyar, aki ezt az étket nem szereti.
    Bizton állítom, hogy ezek az emberek is szeretik a sóletot, kacsát, libát, sertés húst, no meg a többi finomságot.
    Mert aki a szereti azért senkit nem szabad lenézni és hirdetni a saját felsőbbrendűséget a tulon túli okosságot, vagy talán okoskodást.

  16. tóth maria szerint:

    Prendick: max. egyetértek!

  17. tóth maria szerint:

    Kedves Katka, sajnos egy csomó történelmi tudás hiányzik belőled ahhoz, hogy egyáltalán megnyilvánulj. Nekem semmi bajom a prolikkal, de mivel 6o évig csak azt halloták,amit ezerrel nyomtak nekik, nem tanultak, nem olvastak mást, nem lehet rajtuk csodálkozni, hogy még mindig imádják az mszpt. Mikor nyílik ki már a szemük, inkább éhen halnak, nem fűtenek, csak nem az Orán jöjjön. Ha már Orbán: úgy tudom min. elnök is volt? talán abból a fizuból csak tudott annyit félretenni, hogy most ne proli szinen éljen, nem mellesleg 5 gyereket nevel. Sajnos a mai kormánytagok csak lopás, mutyizás árán tunak milliárdosok lenni! Ajánlo, olvass egy kis Márai, Vas Albertet, aztán gondolkodj is el rajta, kinek van igaza!

    Szebb jövőt!

    P.S.: Nem volt szándékom,hogy megbántsalak, csak én egy kicsit másképpen látom a demokráciát, és a polgári országot, mert csak az hozhat előre lépést, nem a globalizáció.

  18. tóth maria szerint:

    Katka, remélem Papi intelmeit is “megvizsgálod”, és elgondolkodsz rajta!

Itt lehet hozzászólni !