Fullba nyomja a kretént a HVG

Csepel.info

“Titkos lehallgatásra utaló különös dolgot tapasztalnak magyar politikusok, újságírók és civilek” – olvasható az e heti HVG beharangozójában. Sok könnyen leleplezhető álhír, álhangfelvétel és álvideó jelent már meg Magyarországon az internetes médiában, de ekkora kamu hagyományos hetilapban évtizedenként egy, ha akad. A lehallgatást ugyanis az érintett személy garantáltan nem veszi észre: ezt a technika évtizedek óta biztosítja.

Sajtótörténeti esemény volt, amikor a HVG online változata leközölte azt a “bajai álvideó” néven elhíresült felvételt, amit nem túl kreatív MSZP-sek készítettek. A szándék a Fidesz besározása volt – amire a HVG ma is könnyen kapható -, ám a hírhamisítók és a lapszerkesztők finoman szólva is amatőrök voltak. Nem kellett különösebb szakértelem a videó nyilvánvaló hamisságának bizonyítására, mégis kikerülhetett a felvétel és az arról készített cikk a HVG online kiadásának címlapjára.

Bár a durva hírhamisítás akkor még Gavra Gábor, a HVG.hu főszerkesztőjének székébe került, az álhírgyártás hétköznapi műfajjá vált. Mi is beszámoltunk például arról, ahogy az Index a magyar határőrök, rendőrök “leleplezésére” gyermekkori sebesüléseket mutatott be rendőrkutya-harapásként, miközben illegális határsértők olyan kijelentéseit idézték, amelyek önmagukkal is ellentétesek voltak.

HVG-s bástya üti HVG-s parasztot

A vonalas telefonok hőskorában talán még észre lehetett venni, ha valakit lehallgattak. A technikai fejlődésével azonban a módszerek garantáltan észrevehetetlenné váltak. Innentől kezdve nevetséges a feltételezés, hogy az állítólag nem is létező Soros terv végrehajtói, álcivilek és politikusok hallják a saját lehallgatásukat.

“Telefonjuk egyértelmű jelét adta annak, hogy megfigyelhetik őket. Az történik, hogy telefonhívás közben megszakad a vonal, és amíg az újrahívás tart, a készülék az egyik félnek kicsit felgyorsítva visszajátssza az eltelt 1-2 perc beszélgetését. Ez történt egyébként korábban a Párbeszéd és a DK politikusával, valamint – még a Gyurcsány-érában – egy oknyomozó újságíróval is.”

írja a lap online változata, amikor beharangozza a hetilapot. Saját hülyeségüket védve még a HVG is kénytelen leszögezni, hogy rendkívül amatőr dolog lenne egy olyan lehallgató szoftvert létrehozni, ami durva önleleplező hibát tartalmaz, és mégis közel tíz évig használják. Ráadásul mindkét politikai oldalon  – hiszen a beharangozóban azt állítják, hogy Gyurcsány miniszterelnöksége idején egy oknyomozó újságírónál is ezt tapasztalták.

A HVG azzal próbálja saját abszurd állításait megmagyarázni, hogy az “önleleplező rendszer” miatt valószínűleg nem a szakszolgálat, vagyis nem a kormány végzi a lehallgatást. Ez az amatőr társaság viszont állításuk szerint mégis a kormány, hiszen annak a Soros-tervnek a végrehajtóit érinti a lehallgatás, ami szerintük nincs, ám a kormány tevékenységét próbálja keresztülhúzni.

Legyünk őszinték: nem könnyű elmagyarázni, miért hallgatnak le olyanokat, akik nem létező terven dolgoznak. De muszáj visszaidézni a HVG még egy korábbi cikkét. A lap 2013-as írásában valódi titkosszolgálati szakemberek beszéltek a lehallgatások bonyolult jogi és technikai részleteiről, és cáfolták a HVG mostani állításait.

“Töredéke csak a lehallgatások száma ahhoz képest, amit az emberek valójában gondolnak – hangsúlyozta a hvg.hu-nak egy volt kémelhárító tiszt. Nemcsak arról van szó, hogy csakis indokolt esetben lehet lehallgatni valakinek a telefonját, hanem drága mulatságnak is számít, és technikai eszközt, emberi erőt igényel. Amennyiben nagyon sok embert hallgatnának le, akkor sok ember kellene a keletkezett anyagok feldolgozásához.”

– hangoztatta akkor egy titkosszolga. Egy másik pedig megjegyezte, nem csak nagyon sok ember kell sok ember lehallgatásához, de százmillió forintba kerül és rendkívül nehéz beszerezni egy olyan eszközt, amivel egyes telefonbeszélgetések lehallgathatók. Százmillió forintért dilettáns, évek óta önlebuktató rendszer vásárlása pusztán azért, hogy lehallgassák azt ami nincs: na ez aztán a valami!

Csepel.info

Itt lehet hozzászólni !