Szakmai napok óvodapedagógusoknak

Csepel.hu

A Csepeli Csodakút Egyesített Óvoda rendezésben – az önkormányzat támogatásával – munkaközösségek szakmai napjait rendezték meg október 17-e és 19-e között.

A szakemberek számára szervezett rendezvény –melynek témája az adaptív nevelőmunka, elsősorban a szociális magatartásformálás területén, különös tekintettel a kiemelt figyelmet igénylő gyermekekre volt – három napja alatt több neves szakember előadást hallgathatták meg az óvodapedagógusok.

Kádár Annamária pszichológus, tréner beszélt az érzelmi intelligencia kisgyermekkori fejlesztési lehetőségeiről. Hangsúlyozta: a szociális magatartás fejlődése az óvodában elsősorban a játék és a mese eszközeivel kiteljesítető. De dr. Lénárd Sándor, az ELTE PPK Neveléstudományi Intézet tanszékvezető docensének előadása is nagy érdeklődést váltott ki: sok gyakorlati példával, szemléletesen foglalta össze az adaptív nevelés legfontosabb szemléleti alapjait és módszereit. Bemutatta a gyermekkép, az információrobbanás, csúcstechnológia, a tanulásról alkotott tudás változásait, melyek meghatározzák a pedagógus szerepének szükségszerű változásait is.

Pappné Gazdag Zsuzsanna gyakorlati példákkal alátámasztott előadása azt mutatta be, hogy az új szemléletű mozgásfejlesztés – a gyermekek valódi szükségleteit felismerve – garancia a szociális képességek célirányos fejlesztésére.

Jenei Andrea, a Józsefvárosi EGYMI intézményvezetője, szaktanácsadó, a szociális képességfejlesztés lehetőségeit mutatta be, Őszi Tamásné, az Autizmus Alapítvány munkatársa az autizmussal küzdő gyermekek integrált neveléséről beszélt. Kovács Erika, a Gyermekesély projekt szakmai vezetője a hátrányos helyzetű, halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek differenciált fejlesztésének, esélyteremtő nevelésének lehetőségeiről tartott előadást.

Barnáné Likovszky Márta, szakmai tanácsadó, a szakmai napok szervezője pedig arról beszélt, hogy hogyan változott a gyermeki szükségleteknek megfelelő óvodai életről való gondolkodásunk, módszertani kultúránk, ami alapját jelenti az adaptív nevelésben a gazdag, sokszínű tevékenységrendszer és az interakció megteremtésének.

Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !