Vendégségben Délvidéken

Csepel.hu

A BGSZC Csete Balázs Szakgimnáziuma tanulóiként négy napot töltöttünk Topolyán. Indulás előtt lázasan készültünk a számunkra ismeretlen helyre. Megérkezésünk után már szó sem lehetett idegen földről, mert magyarul tudtunk szót érteni a kedves és segítő helyiekkel.

Már alig vártuk a másnap reggelt, hogy találkozhassunk a Dositej Obradović Közgazdasági Iskola diákjaival, akik barátként fogadtak bennünket. Olyan volt, mintha évek óta ismertük volna egymást. A vendéglátó iskola sportversenyt is szervezett nekünk. Közösen fociztunk, röplabdáztunk egy jót. Másnap a környező települések nevezetességeit látogattuk meg.

Topolyai barátainkkal közösen megtekintettük Óbecsén az ortodox templomot, a Városi Múzeumot, az Eiffel által tervezett és Türr István által épített zsilipet, az aracsi pusztatemplomot. A következő napokban távolabbra vezetett az utunk. Egy szomorú helyszínt látogattunk meg, Csúrogot. Ez a település volt 1944-ben a délvidéki vérengzés színhelye. Az áldozatok emlékére közösen elénekeltük a Himnuszt. Másnap új helyszíneken jártunk. Gyönyörű volt a báni palota, a Fórum-ház és a városháza. Péterváradon felsétáltunk a híres óratoronyhoz is. Közös utunk utolsó állomása Szabadka volt. Városnéző túránk során bementünk a polgármesteri hivatalba, majd koszorút helyeztük el Kosztolányi Dezső szobránál.

A napokban mi láttuk vendégül a Dositej Obradović Közgazdasági Iskola tanulóit. A Csetében tovább folytattuk a közös a projektünket, persze a játék és a szórakozás sem maradhatott el. Barátaink Budapestet egy szenzációs, csodálatos, ragyogó városnak látták. Élménybeszámolójukat meghallgatva eltöprengtünk azon, hogy ez a csoda számunkra milyen természetes. Annak reményében váltunk el barátainktól, hogy két év múlva ismét találkozunk.

Tintér Enikő, Áldott István

BGSZC Csete Balázs Szakgimnázium tanulói

 

Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !