Tévében is levetítik a csepeli kényszermunkásokról szóló dokumentumfilmet

Mr.Gabee, Csepel.info

Az ország nyilvánossága előtt október 20-án, pénteken mutatják be a HírTV Vetítő című műsorában a Málenkij robot Csepelen című dokumentumfilmet, amely arról a háromszáz csepeli férfiről szól, akiket a második világháború után hurcoltak el kényszermunkára a Szovjetunióba.

A filmet először a Csepeli Nyugdíjas Közösségi Házban vetítették le február 27-én. A filmbemutatón még részt vett az augusztusban elhunyt Strein Oszkár egykori kényszermunkás, Csepel díszpolgára. Főként az ő elbeszélése alapján tárul fel Csepel legnagyobb emberi tragédiája. A 45 perces alkotást Csarnai Attila rendezte.

Hosszú évtizedekig nem volt szabad beszélni arról, hogy 1945. január 21-én mintegy háromszáz férfit hajtottak el gyalogmenetben a községből Kiskunhalasra, ahonnan marhavagonokban szállították őket tovább az Ukrajnába területén található Liszicsanszk bányászvárosba.

A kényszermunkások közül legalább száz csepeli nyom nélkül odaveszett a szovjet lágerekben 1945 és 1950 között. A mai napig sem sikerült még pontosan megtudni, kik tűntek el annak idején. A dokumentumfilmben szó esik az elhurcolás körülményeiről, a szovjet lágerben átélt nélkülözésekről, a bányamunka megpróbáltatásairól, majd a hazatérés pillanatáról. Megszólal Hack Gábor és Nánási Rezső, akiknek az édesapjukat vitték el.

Stark Tamás történész az eddig feltárt bizonyítékokról ad számot.
A film az emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett GULAG-GUPVI Emlékév alkalmából, a Gulág Emlékbizottság civil pályázati támogatásával jött létre.

Itt lehet hozzászólni !