Arany János nemzeti összetartozásunk szimbóluma

A nemzeti hagyományok megtartása, megőrzése, megvédése nélkül nincs modern európaiság, nincs magyar jövő – hangsúlyozta Németh Szilárd a csepeli Arany János Általános Iskola névadó ünnepségén.

A Fidesz alelnöke szerint különösen aktuális ez az erőszakos és aljas ukrán nyelvtörvény, az álságos és hazug marosvásárhelyi iskolai műbotrány, illetve a hazánkra nehezedő migrációs veszély és az ezzel járó brüsszeli nyomás időszakában.

Hozzátette: soha sem volt könnyű magyarként élni, de önazonosságunk felvállalásával, összefogással, bátor és okos cselekedettel mindig sikerült felülkerekedni a bajokon.

A képviselő megtiszteltetésnek nevezte, hogy a költő szülőfalujának, Nagyszalontának polgármestere, Török László is elfogadta meghívásukat és velük együtt ünnepel.

Aláhúzta, dicséret, elismerés és megbecsülés illeti a költő szülőfaluját, mert soha, de soha nem hagyták a magyar templomot és a magyar iskolát, mert megértették nagy szülöttüket, és hűségesek maradtak hozzá.

Pedig Nagyszalontán az elmúlt száz évben sokkal nehezebb volt magyarnak lenni, mint Csepelen, és mégis sikerült erősnek és életképesnek maradni az elrománosított dél-bihari területeken – fűzte hozzá.

Kiemelte, Nagyszalontán a magyar családok magyar iskolába járatták, járatják gyermekeiket, ahol a tanári kar igaz és szép magyar szóra, Arany János édes anyanyelvére tanította, tanítja a diákokat, a város elöljárói, a református és katolikus egyház, valamint annak nagytiszteletű lelkipásztorai, atyái pedig mindent megtettek, megtesznek azért, hogy a partiumi magyar oktatás-nevelés feltételrendszere a lehető legjobb legyen. Jó és követendő példát mutatnak ebben nekünk, az anyaországban élőknek is – jegyezte meg.

Németh Szilárd arról is beszélt, hogy Arany János nevének felvétele nemcsak őszinte tiszteletadás legnagyobb poétánk, tanítómesterünk előtt, hanem nemzeti összetartozásunk szimbóluma, cselekvő hitünk megvallása is egyben.

A képviselő köszönetét fejezte ki a pedagógusoknak, a szülőknek és a diákoknak, mert támogatták, hogy az elmúlt négy évtizedben sok mindent megélt iskolájuk Arany János nevét viselhesse. A mai fényes és méltó ünnepség a bizonyíték arra, hogy tudják, ez nemcsak egyszeri alkalom, hanem hosszú-hosszú időre történő elkötelezettség, lehetőség és felelősség – húzta alá.

Az eseményen beszédet mondott Morovikné Fülöp Csilla intézményvezető és Török László, Nagyszalonta polgármestere is. A díszoklevél és a zászló ünnepélyes átadását követően az esemény tiszteletére az ünneplő diákok, pedagógusok és a meghívott vendégek fát ültettek az iskola udvarán.

Forrás: Fidesz.hu

2 hozzászólás “Arany János nemzeti összetartozásunk szimbóluma” bejegyzésre

  1. Strici szerint:

    Lehetne arrol szo hogy holnap a kisdiakok dogat irjanak az unnepi beszedbol?
    Hatha 6-8-10 evesen felfogtak az ukran nyelvtorvenyt a migracios nyomast stb.

  2. Doki szerint:

    Nem szeretnék ünneprontó lenni, de Arany János emlékművét miért egy katolikus pap szentelte fel, amikor köztudott, hogy Arany János református volt?

Itt lehet hozzászólni !