Gyurcsány úgy próbálta megalázni Botkát, hogy Orbánhoz hasonlította őt

Pesti Srácok

Gyurcsány Ferenc megpróbálta a saját világképe szerinti legnegatívabb hasonlattal illetni Botka Lászlót: Orbán Viktorhoz hasonlította őt hétfőn a Hír TV-ben. Ám megengedően azt azért hozzátette, nem vonja kétségbe Botka „demokratikus elköteleződését”.

Molnár Gyula ugyanezen a csatornán arról beszélt: az MSZP-t és Botkát „meghekkelték”, ám nem akarja kinyomozni, hogy kik, mert szerinte ennek már nincs jelentősége. Molnár a Mediánt is okolta Botka visszalépéséért mondván: túlságosan alul mérte a pártot. Ujhelyi István az ATV-ben előadta: az ellenzék bénázásáról nem az atomjaira hullott, egymás torkát marcangoló ellenzék tehet, hanem a Fidesz, amely beépített közéjük embereket, és Putyin stratégiáját követi. (Ez lenne a Putyin-terv?)

Egymásnak adta a kilincset hétfő este a Hír TV-ben és az ATV-ben Gyurcsány Ferenc és Molnár Gyula: mindketten megfordultak Kálmán Olga Egyenesen, illetve Rónai Egon Egyenes beszéd című műsorában, és nagyjából ugyanazt mondták el mindkét stúdióban. Gyurcsány a Hír TV-ben azt fejtegette: szerinte nem ő az oka, hogy „zátonyra futott a botkai projekt”, hanem az, hogy a többi demokratikus ellenzéki párttal sem tudott megegyezni, szót érteni Botka. Majd egy merész húzással Orbán Viktorhoz hasonlította Botkát:

Valamennyi demokratikus ellenzéki párt azzal szembesült, hogy sajtóból ismerheti, hogy mi az MSZP-nek a javaslata, és aki azzal nem ért egyet, arra azt mondták, hogy <Hát ti nem is akarjátok leváltani Orbán Viktort>. De van már ilyen vezetőnk: éppen Orbán Viktor, aki nem ért vele egyet, az ellenfele, ellensége a hazának. Mi egy másik kultúrát képviselünk. 

Mikor Kálmán Olga visszakérdezett, hogy ezek szerint egyenlőségjelet tesz Botka és Orbán közé, Gyurcsány azt felelte: csak a magatartását tekintve, ám a politikájában nem, ugyanis nem vonja kétségbe Botka László „demokratikus elköteleződését. Szerinte az MSZP joggal tartott igényt arra, hogy az ő hangja legyen a legerősebb, de arra nem, hogy ő mondja meg, mit kell csinálni. Szólt arról is, hogy Karácsony Gergellyel, Szigetvári Viktorral és Juhász Péterrel sokat beszélget, és ők „végtelenül kulturált emberek. Úgy vélte, a 106-ból 80 egyéni jelöltről egy nap alatt meg tudnának állapodni, a többire pedig egy hét elég lenne, ha minden kispárt hajlandó lenne kompromisszumot kötni. Kálmán Olga kérdésére, hogy a hétvégén bejelentett DK-s önálló pártlista ügyében történhet-e változás, Gyurcsány azt felelte: „emberi számítás szerint nem”.

A bukott miniszterelnök elárulta: az MSZP-s Molnár Zsolt kereste meg őt tavaly azzal, hogy egy külsős civil jelöltet keressenek. Tavaly augusztusban Molnár Zsolt és Tarjányi Péter le is utaztak hozzá Kötcsére, ám ott még konkrét név nem hangzott el. Elmondása szerint Lattmann Tamás nemzetközi jogász nevét csak később említették neki, ám mielőtt találkozhatott volna vele, már Botka lett az MSZP miniszterelnök-jelöltje, így meghiúsult az egész. Végül kizártnak nevezte, hogy Lattmann neve újra fölvetődjön az ellenzéki pártok közös miniszterelnök-jelöltjeként.

MOLNÁR: A MEDIÁN A HIBÁS, MERT ALUL MÉRT MINKET!

Molnár Gyula MSZP-elnök Kálmán Olgánál azzal a meghökkentő mondattal indított, hogy Botka László nem is bukott meg. Szerinte csupán annyi történt, hogy szegény jelöltjüknek „nemtelen támadások sorozatát kellett elviselnie”, ráküldtek egy embert, aki provokálta őt. Kálmán Olga többször rákérdezett, hogy emiatt miért kellett visszalépnie Botkának, amire azt a választ kapta, hogy Botka bölcs döntést hozott, mivel a vállalt feladat az ő személyével nem volt megoldható. Amúgy Molnár kitartott amellett, hogy jó volt a stratégiájuk, és a többi ellenzéki párt a hibás, amiért azt nem fogadta el. Molnár Gyula arra is kitért, hogy történt egy „médiahekk” a Medián részéről, amely a napokban történelmi mélypontra mérte az MSZP-t. Fölidézte: ugyanez a közvélemény-kutató volt az, amely pár éve 16 százalékra mérte Bajnai Gordon frissen alakult pártját. A riporter ennek kapcsán azt firtatta, miért kellett emiatt Botkának visszalépnie, de Molnár kitérő választ adott.

Ám nemcsak a Mediánt, hanem Tarjányit és Lattmannt is összefüggésbe hozta a hekkeléssel. Molnár Gyula szerint Tarjányi és Lattmann vagy áldozat, vagy ők maguk is hekkelők. (Az ATV-ben viszont Lattmannt már egyértelműen hekkelőnek nevezte…) A valódi hekkelőknek pedig azt üzente: az MSZP akkor is marad a pályán, és nem olyan könnyű átvinni a szavazóikat más pártokhoz. Kálmán Olga többször rákérdezett, kinyomozza-e, kik voltak a hekkelők, ám Molnár nem-mel válaszolt, és azzal hárított, hogy ennek már nincs jelentősége. Fideszes ügynökök viszont nincsenek a szocialista pártban – állította az elnök, aki egyúttal jelezte, nem ért egyet Botka erre utaló kijelentéseivel. Az MSZP elnöke elismerte: pártjában „most egy nagyon kritikus helyzet van”.

UJHELYI: MINDENRŐL A FIDESZ ÉS/VAGY PUTYIN TEHET

Az MSZP alelnöki posztjáról ugyancsak hétfőn lemondó Ujhelyi István az ATV-ben arról beszélt: élete legnehezebb döntése volt a lemondás, amellyel egy felkiáltójelet akart küldeni a „demokratikus ellenzéknek”, „sokkolni” akarta őket. A szemmel láthatóan viseltes Ujhelyi ezek után azt kezdte ecsetelni, hogy az ellenzéki erők mindannyian a Fidesz forgatókönyvét hajtják végre, amikor egymást „gyalulják”.

  • Szerinte a Fidesz választási rendszere tehet mindenről, amely arra kényszeríti őket, hogy összefogjanak. Sőt, teóriáját azzal tetézte, hogy a Fidesz – Putyin orosz elnöktől ellesett módszerrel – az ellenzéki pártokba is beültette a maga embereit. Hogy kiket, arra viszont sajnos nem tért ki. A Fidesz a hibás azért is, hogy megteremtette a kényszert, hogy versenyezzenek egymással az ellenzéki erők, amihez még hozzájön a Habony-média és a közmédia szerepe is…

Ujhelyinek, persze, nincsenek konkrét bizonyítékai arra sem, hogy az Orbán-kormány lehallgatná, megfigyelné őt vagy az ellenzéket, ám szavai szerint „a putyini hatalmat tanulmányozva tudhatjuk, minek nézünk elébe”. A távozó MSZP-alelnök végül azt mondta, Botka kivonulásával nem a győzelmi stratégiát hajtják végre. és itt már csak az észhez térés segít. Ezt szolgálta az ő – szerinte sokkoló – lemondása is.

Forrás: Pesti Srácok

Egy hozzászólás “Gyurcsány úgy próbálta megalázni Botkát, hogy Orbánhoz hasonlította őt” bejegyzésre

  1. Nagyapó szerint:

    Az ellenzék nem akarja felismerni, hogy sem programjuk, sem megfelelő vezetőik nincsenek. Ezek nélkül nehéz nyerni. Igaz, kevés az az értelmiségi aki baloldali nézetet vall, így nehéz a kiválasztás.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

Itt lehet hozzászólni !