Tovább csökkent a munkanélküliség, rekordon a foglalkoztatottak száma

KSH, Magyar Idők

metrans

A június elejétől augusztus végéig tartó három hónapos időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma az egy évvel korábbihoz képest 32 ezer fővel, 195 ezerre, a munkanélküliségi ráta 0,7 százalékponttal, 4,2 százalékra csökkent – jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az évek óta javuló helyzet Csepelre is jellemző. Több ezer fővel növelték a munkahelyek számát a csepeli nagyberuházások, új és betelepült vállalkozások, amelyek többnyire az egykori Csepel Művekben és a Szabadkikötőben találtak otthonra. Ilyen a Metrans vagy a világhírű, 212 éves Ghraoui szír csokoládégyár is. Bár foglalkoztatottság szempontjából nem jelentős, de Csepel hírét öregbíti a szintén az egykori gyár területén működő Szőke Gábor Miklós alkotóműhelye, ahol a Fradi Sas “született”, és ahol a világ legnagyobb acél állatszobrait készítik.

A 25-54 évesek, azaz a legjobb munkavállalási korúak munkanélküliségi rátája 0,7 százalékponttal, 3,7 százalékra, míg az idősebbek, az 55-64 évesek mutatója 0,5 százalékponttal, 3,5 százalékra mérséklődött. A 15-24 éves korosztály munkanélküliségi rátája 1,4 százalékponttal, 11,4 százalékra mérséklődött, ebben az időszakban a munkanélküliek ötöde ebből a korcsoportból került ki.

A férfiakat alacsonyabb munkanélküliségi ráta jellemezte, mint a nőket, esetükben a javulás mértéke is nagyobb volt.

A 15-74 éves munkanélküli férfiak száma 28 ezerrel, 94 ezerre, munkanélküliségi rátájuk 1,2 százalékponttal, 3,7 százalékra csökkent. A munkanélküli nők száma 4 ezerrel, 101 ezer főre, munkanélküliségi rátájuk 0,2 százalékponttal, 4,8 százalékra mérséklődött.

A munkanélküliség átlagos időtartama 15,8 hónap volt; a munkanélküliek 39,8 százaléka legalább egy éve keresett állást, vagyis tartósan munkanélkülinek számított.

TOVÁBB NŐTT A FOGLALKOZTATOTTAK SZÁMA

A június elejétől augusztus végéig tartó három hónapos időszakban 4 millió 444 ezer volt foglalkoztatottak átlagos létszáma, 58 ezerrel több, mint egy évvel korábban – jelentette a KSH. Az előző három hónapos periódus átlagához viszonyítva is 10 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma. A 15-64 évesek foglalkoztatási rátája 1,5 százalékponttal, 68,6 százalékra emelkedett.

A belföldi elsődleges munkaerőpiacon foglalkoztattak létszáma 99 ezerrel nőtt a tavalyi év azonos időszakához hasonlítva, ugyanakkor a magukat közfoglalkoztatottnak vallók száma 40 ezerrel csökkent, a külföldi telephelyen dolgozóké pedig lényegében nem változott.

REKORDON A FOGLALKOZTATOTTSÁG

Újabb rekordot döntött a foglalkoztatottak száma: 735 ezerrel több embernek van munkája Magyarországon, mint a 2010-es kormányváltáskor, a foglalkoztatási ráta pedig a rendszerváltás óta nem volt ilyen magas a statisztikai hivatal június-augusztusi adatai szerint – közölte az NGM.

Kiemelik: ugyanezen időszak alatt a munkanélküliségi ráta 11,5 százalékról 4,2 százalékra esett vissza, 27 éve nem volt ilyen alacsony a munkanélküliség ebben az időszakban. A kormány foglalkoztatáspolitikájának sikerességét a munkaerő-piaci adatok is igazolják, a hatéves bérmegállapodás és adócsökkentési program újabb lendületet adhat a munkaerőpiacnak, egyfelől tovább ösztönözve a munkavállalási hajlandóságot, másfelől csökkentve a magyar munkaerő elvándorlását – írták.

A tárca közleménye ismerteti: a 2017. június-augusztusi időszakban 4 millió 444 ezer főre emelkedett a foglalkoztatottak száma. A hazai elsődleges munkaerőpiacon továbbra is közel 100 ezer fős növekedés következett be, miközben a közfoglalkoztatottak száma 40 ezer fővel mérséklődött, és a külföldön dolgozók száma is csökkent éves alapon.

A munkanélküliségi ráta a 15-24 éves korosztályban éves alapon 1,4 százalékponttal 11,4 százalékra mérséklődött, ami az európai átlagnál számottevően kedvezőbb érték. A pozitív folyamatokban szerepet játszottak a Munkahelyvédelmi akció 25 év alatti fiatalok elhelyezkedésének támogatását szolgáló intézkedései is.

Kiemelik: nemzetközi összehasonlításban Magyarország továbbra is a negyedik legalacsonyabb munkanélküliségű országa az Európai Uniónak, a hazainál csak Csehországban, Németországban és Máltán volt alacsonyabb a munkanélküliség szintje az év hetedik hónapjában. A kormány kezdeményezésére megkötött hatéves bérmegállapodás, amely a minimálbér és a garantált bérminimum jelentős emelését, illetve ezzel párhuzamosan a munkaadói adóterhek érdemi mérséklését tartalmazza, ösztönözve a vállalatok hatékonyságjavító törekvéseit, hozzájárul ahhoz, hogy tovább emelkedhessen a magas hozzáadott értéket előállítani képes munkakörökben foglalkoztatottak száma. Így a megállapodás hatására – a kedvező munkaerő-piaci folyamatok fennmaradása mellett – az NGM a gazdasági növekedés további élénkülésére számít.

Forrás: KSH, Magyar Idők

Itt lehet hozzászólni !