Csepel visszavásárolná az egykori Görgey Iskolát

Csepel.hu, Mr.Gabee, Csepel.info

A csepeli önkormányzat a „sétányok” lakókörnyezetében élők védelmében megpróbál megegyezni az egykori Görgey Artúr Iskola épületének eladásáról – erről döntött heves vitát követően szeptember 22-én, délelőtt a kerület képviselőtestülete.

Az ingatlan visszavásárlásáról szóló előterjesztést leginkább azok a balliberális pártok vitatták, akik korábban az eladásáról döntöttek. Végül azonban  sikerült ellenszavazat nélkül megszavazni a javaslatot.

2010 októberétől fideszes vezetése van Csepelnek: az önkormányzat azóta próbálja visszaszerezni az MSZP-s vezetés által pénzszerzési céllal kiprivatizált ingatlant. Borbély Lénárd polgármester a testület ülésén elmondta, hogy a visszavásárlás egyszer már hajszál híján sikerült. Akkor az önkormányzat volt az egyetlen ajánlattevő, de az ingatlant meghirdető bank visszalépett a pályázattól. Az azt követő pályázaton az önkormányzat ugyanazt az ajánlatot tette, mint korábban. Egy ingatlanforgalmazó cég azonban alig néhány millió forinttal többet ígért a nem nyilvános liciten. A cég szociális célú hasznosítási javaslattal kereste meg az önkormányzatot. Mivel az önkormányzat nem ért egyet semmilyen lakófunkcióval, így a szociális hasznosítási móddal sem, most ezzel a céggel próbál a kerület vezetése egyezségre jutni – ehhez kérték a képviselők beleegyezését.

Az előterjesztésből hamar heves vita lett. A képviselőtestületben ma is három olyan politikus ül, akik valamilyen formában felelősek az iskola sorsáért. Dobák István, Borka-Szász Tamás és Horváth Gyula MSZP-s képviselőkként, utóbbi alpolgármesterként vette ki a részét az iskola bezárásában majd privatizációjában. Dobák István ma is MSZP-s, Borka-Szász Tamás és Horváth Gyula pedig a Gyucsány-párt politikusai. A vitán elhangzott, hogy az iskolát 2007-ben megvásároló cég utalást tett arra, hogy nem keveset fizettek, hogy az intézményi besorolást megváltoztassa az önkormányzat, és lakóparkot építhessenek az iskola helyére. 2010 után 1,5 milliárd forintos kártérítési pert indítottak Tóth Mihály MSZP-s polgármester ígéretére hivatkozva, ám végül nem mutatták be, hogy kinek és hogyan fizettek pénzt az átminősítésért. Így csak gyanítható, hogy korrupció is lehetett az iskola megvásárlásának körülményei között.

A gazdasági válság miatt az iskola lebontása és a lakópark építése elmaradt, az épület pedig hamar Budapest egyik szégyenletes szellemépületévé vált. Németh Szilárd, volt polgármester, jelenlegi országgyűlési képviselő – aki az ülésen is felszólalt -, többször tárgyalt az egykori iskola és a szintén kiprivatizált Kis-Duna parti ingatlan visszaszerzéséről, de akkor még sikertelenül. A cég tönkrement, így szállt az ingatlanok tulajdonjoga a bankra. Tőlük sikerült az önkormányzatnak a Kis-Duna parti ingatlant visszavásárolni. Ott, az egykori Napközistábor helyén a kerület ismét hasonló, iskolásoknak, gyerekeknek szánt ingatlanhasznosítást szeretne.

A Görgey Artúr Iskolát azonban nem sikerült a banktól elsőre megszerezni. A bank ötször próbálta a telket eladni, abból egy alkalommal csaknem sikeresen. Az akkori nyertes – aki 97,1 millió forintot fizetett volna a telekért – megkereste az önkormányzatot. Ők 300 lakásos lakóparkot akartak építeni, és 2016-ig átadni. Az önkormányzat jelezte, hogy nem adnak ehhez hozzájárulást, a cég pedig visszalépett. A csepeli önkormányzat aztán egy későbbi pályázaton 30,5 millió forintos árajánlatot tett, amit a pályázat kiírója nem fogadott el. Az ötödik értékesítési kísérletnél a törvény szerint már el kellett volna fogadniuk az önkormányzat ajánlatát, ám ekkor lépett be a zárt licitbe a Pércsi 37 Ingatlanforgalmazó Kft., amely a pályázatot megnyerte. A cég szociális célú hassznosítási javasslattal kereste meg az önkormányzatot. Az önkormányzat ezt továbbra sem támogatja, ezért tett javaslatot Borbély Lénárd polgármester a telek megvásárlására. A hosszú és heves vita ellenére a többség támogatta az előterjesztést.

11 hozzászólás “Csepel visszavásárolná az egykori Görgey Iskolát” bejegyzésre

  1. Strici szerint:

    Most mi a gond?????
    Az uj tulaj barmit szeretne az onkormanyzat megvetozza nem ad engedelyt es megoldodott a dolog.
    7ev alatt egyszer sem hallottam hogy az onkori barmiben tevedett ok A TOKELETESEK.
    Akkor ne uljenek fel egy ingatlan spekulacionak!!!

  2. Szabó Ákos szerint:

    Leállítják a fővárosi Galvani híd tervezését
    http://index.hu/belfold/budapest/2017/09/20/tarlos_romai-part_budapestinfo/

    Erről miért nem írnak a kedves szerkesztők?

  3. Irástudó szerint:

    Ábelék nyalogatják a sebeiket, ezért nincs kedvük a Csepelinfóra új bejegyzéseket írni!

  4. Betke szerint:

    Ki okozott sebesülést és miért?

  5. Nagyapó szerint:

    Milyen érdekes, senki nem mondja, hogy hová került az eladáskori bevétel? Kik lopták el? Most az adófizetők pénzéből kell visszavásárolni!!!
    Eetásak! Hogy van ez?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  6. borsodivilagos szerint:

    Nagyapó:
    “Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.”

    Teljesen igazad van. A volt Kisz tagok is betartják, amit írsz. 🙂

  7. Gandalf szerint:

    Nem volt semmiféle eladáskori bevétel! A fideszes városvezetés éppen olyan jól tudja, hogy a Görgei Iskola ingatlancsere útján került az Ibiza Kft/Elephant Holdinghoz! Nevezetesen a Főváros Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. egyik igazgatója eladta a csepeli strand északi, tartalék területét az Elephant Holdingnak. Az oda lakóparkot akart építeni. Amikor ez kiderült, a csepeli vezetés az összes párt tudtával és beleegyezésével elcserélte azt a Napközis Tábor azon részére, amely az Önkormányzat tulajdonában volt. Az értékkülönbözet miatt, azt még ki kellett pótolni a Görgei Iskolával is.

    A lakosság viszont nem hagyta, hogy a Napközis Táborból leválasztott önkormányzati részen három hatalmas épülettel, lakópark épüljön! Szerencsére az Elephant Holding csődbe ment, így lehetett visszavásárolni a területet! A Napközis Tábor azon részén, amely nem az önkormányzat tulajdona volt, hanem az ÁBKSZ-é (Árvíz és Belvíz Védelmi Készenléti Szolgálat), az épületek széthordás révén tönkrementek! Ezt bontották le nemrég. A terület úgy került az ÁBKSZ tulajdonába, hogy hajdanán a terület egészen a Hollandi úti telkek, magyarán a homokdombok széléig folyómeder volt, s az feltöltésre került. Az önkormányzat és a vízügy pedig megosztozott a víztől nyert területen.

    TEHÁT AZ ELADÁSKORI VÉTELÁRAT NEM KELL KERESNI, AZ BENNE VAN A STRAND ÉSZAKI TARTALÉK TERÜLETÉBEN, AMELY NEM A FGYFH ZRT. TULAJDONÁBAN VAN! A csereterületek megszerzéséért kifizetett és kifizetendő összeg lényegesen kevesebb illetve kevesebb lesz, mint amit az Elephant Holding annak idején kifizetett a FGYFH Zrt-nek, tehát Csepel nem szegényebb, hanem gazdagabb lett az Elephant Holding csődjével!

  8. borsodivilagos szerint:

    Az első cikk a témában törlődött? 🙂

  9. Normális csepeli szerint:

    Admin: Teljesen ki lett moderálva az előző hozzászólásom?

  10. […] Csepel visszavásárolná az egykori Görgey Iskolát […]

Itt lehet hozzászólni !