A Magyar Dráma Napja a Királyerdei Művelődési Házban

Csepel.hu

A Dél-Pesti Tankerületi Központ diákjai rendhagyó irodalomóra keretében emlékeztek a Magyar Dráma Napjára a Királyerdei Művelődési Házban szeptember 21-én. A 11 és 13 órakor kezdődő előadásokon Madách Imre Az ember tragédiája című színjátékának részleteit mutatták be. A Csepeli Városkép jóvoltából és az önkormányzat támogatásával a színházi előadásokat mintegy négyszáz csepeli és soroksári diák tekintette meg.

A több mint 150 évvel ezelőtt íródott darab a romantika korának szülötte, az örökérvényű sorokban fontos az a bibliai keret, amely a történeti színeket körülöleli – mondta el Kovács Gábor Dénes, az Élő Színház Irodalom Társulat vezetője.

A romantikus emberiségkölteményt bemutató színészek arra keresték a választ az íróhoz hasonlóan, hogy miért vagyunk a földön, mi értelme az életnek. A tragédia ezt a kérdéskört történelmi dimenzióban vizsgálja végighaladva az ókortól nem csak napjainkig, de Madách számára az utópisztikusnak tűnő jövőbeli világig – fogalmazott a társulatvezető.

A halhatatlan remekmű előadásait 1883. szeptember 21-e óta játsszák, ezen a napon a Nemzeti Színházban mutatták be. 1984-ben kezdeményezte a Magyar Írók Szövetsége, hogy ennek évfordulóján legyen a Magyar Dráma Napja, a magyarországi és határon kívüli magyar drámairodalom ünnepe

AZS

Fotó: Gubis Mariann

Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !