Mi legyen a Nyárfás és Borókás utcák közlekedésével? – Borbély Lénárd polgármester kezdeményezésére lakossági fórumot tartottak a javaslatokról

Csepel.hu

A Nyárfás és a Borókás utcák közlekedési rendjének felülvizsgálatáról rendeztek lakossági fórumot a Mátyás király Általános Iskolában szeptember 20-án. Az ügy előzménye, hogy tavasszal a Nyárfás utca lakói aláírásokat gyűjtöttek annak érdekében, hogy csökkentsék az áthaladó forgalmat és biztonságosabbá tegyék a kereszteződések közlekedését. Szuhai Erika, a körzet egyéni képviselője utánajárt a dolognak, és a lakossági fórumon megoldási javaslatokkal állt elő. Az érintettek további ötleteket, kéréseket vetettek fel. 

A probléma gyökere, hogy a Nyárfás utca keresztmetszete szűk, a kétirányú forgalom nem fér el. A gondot súlyosbítja, hogy a Nyárfás és a Borókás utcák találkozási pontja beláthatatlan, ennek javítására korábban közlekedési tükröt helyeztek ki.

Szuhai Erika két megoldási javaslatot vetett fel. Az egyik szerint a Nyárfás, Borókás utcák és a Szent István út közötti szakaszon megállási tilalmat rendelnének el. A másik szerint egyirányúsítanák a Nyárfás, Borókás és a Szent István út közötti szakaszt a Szent István út felé. Ezzel együtt a Borókás utca ellenirányú forgalmának egyirányusítását is bevezetnék a Határ út felé. Mindkét javaslatnak vannak előnyei és hátrányai, amelyeket a közlekedés szempontjából meg kell vizsgálni és a lakók véleményét kell kérni. A megállási tilalom elrendelésének előnye, hogy a kétirányú forgalom megmarad és megszűnnek a balesetveszélyes helyzetek. Hátránya, hogy a lakók rövid idejű parkolása nem biztosított, valamint a Nyárfás és Borókás utcák beláthatósága nem javul.

Az egyirányú forgalmi rend bevezetésének előnye, hogy az útpályán kevesebb konfliktushelyzet alakul ki, a gépjárművek számára biztosított a megállás és az átmenő forgalom mértéke csillapítható. Hátránya, hogy a célforgalmat illetően hosszabb lenne a menetidő és a megtett út. Az utak forgalomszabályozásáról és tervezéséről ugyanakkor jogszabályok is rendelkeznek, amelyeket figyelembe kell venni. Az egyirányú forgalmi utakat például lehetőleg párban kell kijelölni úgy, hogy a körbejárást biztosító, egymáshoz közeli ellentétes irányú egyirányú forgalmi utakat hozzanak létre. A forgalomtechnikai terveztetés és engedélyeztetés átfutási ideje várhatóan hat hónapon belül történik.

A lakók különféle, olykor egymással is vitatkozó ötleteket vetettek fel. Néhányak szerint a Borókás utcát a javaslattal szemben a másik irányból kéne egyirányusítani. A megállni tilos táblák helyett várakozni tilos táblákat kellene kihelyezni. Felvetődött fekvőrendőrök alkalmazása is, amit azonban nem mindenki tartott jó megoldásnak, mivel a korábbi tapasztalatok szerint utólag maguk a lakók kérik ezek megszüntetését. A fekvőrendőrök ugyanis az ott lakók közlekedését is nagyban zavarják. Szuhai Erika ezzel kapcsolatban javasolta, előbb érdemes megvizsgálni, beválik-e majd az új közlekedési rend, s ezt követően beszéljenek a fekvőrendőrök kihelyezéséről. Felvetődött, hogy a lakók szeretnének aszfaltos utat, mert a Borókás utca gyakran kátyús, szinte járhatatlan. Egyesek szerint megoldás lehet mart aszfalt leterítése, mások szerint bazalt zúzott követ kéne lerakni bitumenes szórással megerősítve. Az út teljes aszfaltozása ugyanakkor egyelőre nem lehetséges, mivel a csapadékvíz-elvezetése nem megoldott. Csak azokat az utcákat lehet aszfaltozni, amelyeken megvalósították a csapadékvíz-elvezetést.

Szuhai Erika jelezte, hogy minden javaslatot, észrevételt megvizsgálnak. Mérlegelni kell a műszaki lehetőségeket és figyelembe venni a szomszédos utcákban élők érdekeit is. Jelenleg a javaslatok felmérése történik. Néhány hónap múlva újra lakossági fórumot hívnak össze, hogy az érintettekkel megvitassák a fejleményeket és döntsenek a legoptimálisabb megoldás mellett.

Cs. A.

Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !