Felavatták Jerzy Popiełuszko emlékművét

Csepel.hu

Felavatták és megszentelték a hetven évvel ezelőtt született boldog Jerzy Popiełuszko vértanúpap emlékművét a Sport Szabadidő és Rendezvény Központban szeptember 17-én. Az avatóbeszédet Németh Szilárd országgyűlési képviselő tartotta, az emlékművet pedig Spányi Antal püspök szentelte meg. Az eseményen részt vett Borbély Lénárd polgármester, Ábel Attila és Morovik Attila alpolgármesterek, Jerzy Snopek, Lengyelország budapesti nagykövete, dr. Csúcs Lászlóné, az Országgyűlés lengyel nemzetiségi szószólója. Az emlékművet Sárosi Tibor csepeli szobrász alkotta.

Németh Szilárd arról beszélt, hogy Jerzy Popiełuszko sorstragédiája elválaszthatatlanul összefonódik a XX. századi Kelet-Európa kálváriájával. Az itt élő népeket a nácizmus és a kommunizmus mérhetetlen pusztítása nyomorította meg.

„Az én nemzedékem számára Jerzy atya brutális elrablásának, kegyetlen megkínzásának és meggyilkolásának híre, elsősorban a minket körülvevő politikai rendszer teljes erkölcsi bukottságának igazolását jelentette. Az emlékmű a hamarosan a szentek közé emelkedő boldog Jerzy Popiełuszko atya születésének 70. évfordulóján, a Szolidaritás papjának élete és vértanúsága tiszteletére készült. A Szolidaritás azért ejtette oly gyorsan ámulatba a világot, mert nem erőszakkal harcolt, hanem térden állva, rózsafüzérrel a kezében. Jerzy atyának ez a megkérdőjelezhetetlenül igaz és lényegi megállapítása került az emlékműre magyar és lengyel nyelven. (…)

Nem véletlen, hogy amikor itt, Csepelen kezdtük kapizsgálni a testvéri lengyel nép igaz keresztény és európai nagyságú fiainak Jerzy Popiełuszko és Karol Wojtyla atyáknak az üzenetét, rögtön ránk rontottak. Biztosan emlékeznek még arra, amikor a Ságvári Endre utcából Popiełuszko utca lett. Milyen mély megvetéssel és gyűlölettel támadtak a kommunisták ellene. Persze, ezen ne csodálkozzunk, hiszen Popiełuszko atya volt a lengyel kommunisták által megalázottak és megfélemlítettek szószólója. Sőt, értünk magyarokért és helyettünk is szólt, értünk is szenvedett, és halt mártírhalált. (…)

A zsarnok hatalommal szemben, az igazságot soha el nem hallgatva kereste fel a letartóztatott személyek családjait, hogy vigasztalja a szenvedőket, reményt adjon az elcsüggedettek széles rétegének, lelki és anyagi segítséggel könnyítse a megélhetési terhekkel küszködőket. ’A rosszat jóval győzd le’ – hangoztatta.

Ez az új emlékmű nemcsak a csepeliek, hanem az egész magyar nemzet nevében mondott köszönet Jerzy atya példás földi pályafutásáért, mártíriumáért, kálváriája minden stációjáért” – hangoztatta Németh Szilárd.

Ezt követően Spányi Antal püspök méltatta néhány szóban Jerzy Popiełuszkot, aki felemelte szavát a kommunista hatalom embertelensége ellen, s akinek a kiállása példaként szolgál. Az emlékmű felszentelése után a jelenlévők mécseseket helyeztek el a szobornál.

Az ünnepség részeként megkoszorúzták a haranglábat is. Az emlékezés virágait helyezte el Németh Szilárd, valamint Borbély Lénárd, Ábel Attila és Morovik Attila. Szintén koszorúzott Jerzy Snopek nagykövet és dr. Csúcs Lászlóné lengyel nemzetiségi szószóló. A Fidesz-KDNP nevében Balogh Ernő és Czibulyáné Szonday Szilvia rótta le a kegyeletét.

Az emlékezők ezután elvonultak a Védgát és a Popiełuszko utca kereszteződésében található emléktáblához, ahol néma főhajtással tisztelegtek a mártír lengyel pap emléke előtt.

Németh Szilárd boldog Jerzy Popiełuszko lengyel pap születésének 70. évfordulója alkalmából a Facebook oldalán történeteket és emlékképeket osztott meg a szolidaritás pásztoráról.

 

Cs.A.

Fotó: Vermes Tibor

Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !