Eltemették Szegedy Lujza tanárnőt

Csepel.hu

 

A római katolikus szertartás szerint a Csepeli temetőben szülei mellett helyezték végső nyugalomra Szegedy Lujza tanárnőt, Csepel díszpolgárát augusztus 25-én. A köztiszteletnek örvendő pedagógus 84 éves korában halt meg.  Az elhunyt méltatói kiemelték, hogy Szegedy Lujzát a szülei, öccse és tanítványai iránti szeretete éltette. Tanáremberként pedig követendő példa a mai pedagógusok számára.

Erdélyi Imre, Szegedy Lujza unokaöccse búcsúbeszédében a tanárnő fiatalkorát, családját idézte fel. Meghatározó volt számára a családi kötelék. Előbb az édesapját, aztán az öccsét veszítette el. Amikor az édesanyja is meghalt, egyedül maradt, család nélkül. Erőt vett a magányán, mert mindig akart és tudott küzdeni. Folyton rengeteg terve volt, és eltökélt szándékaiban csak a betegsége késztette lassításra. De nem adta fel a reményt, hogy újra egészséges legyen, és megvalósíthassa elképzeléseit. Amikor véradásra kérte barátait, egykori diákjait, az ország ötven pontjáról érkezett segítség. Nem feledkeztek meg róla, és ez jó érzéssel töltötte el. Jókedvű és vidám természetű volt. A diákjaival és szüleikkel rendre kirándulásokra járt, táborokat szervezett. A tanulókkal szigorú volt, mert jót akart nekik. Így szólt rájuk: „Ne rosszalkodj!” – mintha még ma is hallani a mondatot.

Németh Szilárd országgyűlési képviselő egykori diákként és kollégaként emlékezett Szegedy Lujzára. A pedagógus tanítványa volt 1970 és 1974 között, és a táborokból is szép élmények maradtak meg számára. Később a Csete Balázs Szakgimnáziumban dolgoztak együtt kollégaként. Polgármesterként 2012-ben ő adta át Szegedy Lujzának a Csepel díszpolgára címet Kövér László parlamenti elnökkel együtt. A tanárnőt egész élete Csepelhez kötötte, hiszen itt született, járt általános iskolába, majd a Jedlik Ányos Gimnáziumba. Miután 1956-ban megszerezte a diplomáját az ELTE Bölcsészkarán, öt évig egy vidéki faluban tanított, majd visszatért szülőföldjére. Előbb a Szárcsa utcai iskolában, aztán a „Kalamár 232-ben”, mai nevén az Eötvös József Általános Iskolában tanított. Ott oktatta a diákokat, ahol maga is megtanulta a betűvetést. Közben a Jedlik Ányos Gimnázium és a Csete Balázs Szakgimnázium tanára is volt. Összesen 48 évet töltött a pedagógusi pályán. „Szigorúsága ellenére a diákok rajongtak érte. Jártak hozzá hímző-szakkörre, kirándulásokra, múzeumi látogatásokra. Gyakran mondogatta diákjainak, hogy ők jelentik számára a családot. Amit Szegedy Lujzától kaptak, meghatározó volt egész életükre” – mondta Németh Szilárd.

Az elhunyt lelki üdvéért a Szent Imre téri Kisboldogasszony-templomban tartottak gyászmisét este hat órakor.

 Cs. A.

Csepel.hu

 

 

Itt lehet hozzászólni !