Emlékséta a totalitárius diktatúrák áldozataiért

Csepel.hu

A totalitárius diktatúra áldozatainak emléknapja alkalmából emléksétát rendeztek Budapest belvárosában, amelyen a csepeli önkormányzat Polgármesteri Kabinetjének munkatársai is részt vettek. 2011-ben magyar, lengyel és litván kezdeményezésre az Európai Unió országainak igazságügyi miniszterei elfogadták azt a rendeletet, amelynek értelmében a totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapjává nyilvánították augusztus 23-át. 1939. augusztus 23-án – két héttel a II. világháború kitörése előtt – írták alá a Molotov–Ribbentrop paktumot, amelyben a Szovjetunió és a náci Németország szovjet és német érdekszférákra osztotta fel Kelet-Európát.

Becslések szerint a Gulag-táborokban húsz millióan haltak meg, köztük félmillió magyar. A náci koncentrációs táborokban pedig hatmillió zsidó – csaknem hatszázezer magyar – vesztette életét.

Az emlékséta előtt a Kossuth téren Kerényi Lajos piarista szerzetes – aki a Donyec-medence kényszermunkatáborában volt hadifogoly – felidézte, hogy a fogságban társaival elhatározták, soha nem csüggedek és a kereszt erejével fogják legyőzni a kommunizmust. A piarista szerzetes elmondta, bár magunk mögött hagytuk a diktatúrákat, figyelnünk kell arra, nehogy a „nihilizmus szörnyűségébe” rohanjunk. A beszéd után a résztvevők átsétáltak a „Cipők a Duna-parton” emlékműhöz, ahol egy-egy szál fehér virágot helyeztek el az áldozatok emlékére. A csepeli önkormányzat nevében a Polgármesteri Kabinet munkatársai hajtottak fejet az áldozatok emléke előtt. Ezután a néhány száz fős csoport a Báthory utca – Bajcsy-Zsilinszky út – Nagymező utca – Andrássy út útvonalon átvonult a Terror Háza Múzeumhoz, ahol folytatódott a megemlékezés. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere elmondta, Kelet- és Közép-Európa kétségbeesett küzdelmet folytatott előbb a nemzeti szocialista, majd a nemzetközi szocializmusra hivatkozó megszállók ellen. – A háború árnyékában élő Európa számára mindennél fontosabb lett a béke megőrzése, ezért jött létre az Európai Unió, amely a keresztény értékekre, tiszteletre, szabadságra, szeretetre és igazságra épült. Ma is erre lenne szükség – tette hozzá. Felhívta a figyelmet, hogy a diktatúrák szemtanúi, a holokauszt és a Gulág túlélői hamarosan elköszönnek tőlünk, ezért amíg lehet, hallgassuk meg életük történetét, mert így taníthatják a következő nemzedékeket.

A megemlékezésen részt vett még Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes, Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, egyházi képviselők és az áldozatok emlékét ápoló szervezetek képviselői.

 

LG

Fotó: Vermes Tibor

Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !