Nőtt a Fidesz, csökkent az MSZP támogatottsága

Falja a Jobbik az MSZP szavazótáborát, mégse nő a tábora

Világgazdaság, Csepel.info

Két százalékponttal nőtt a Fidesz és ugyanennyivel csökkent az MSZP támogatottsága a Závecz Research Intézet felmérése alapján. A Jobbik helyzete nem változott, ami mögött az állhat, hogy átjáróház lett a párt. Az MSZP-ből a kevésbé elkötelezettek a Jobbik felé, a Jobbikból pedig a jobboldali szavazók a Fidesz felé vándorolnak tovább. 

A kormány maradását 32 százalék, távozását 43 százalék szeretné. Utóbbi csoport azonban sokszínű. Ők sok pártra szavaznának és közülük sokan nem mennének el szavazni. Ráadásul a számok csalókák: valójában az elmúlt 27 évben ritkán volt ilyen alacsony a kormányváltást akarók száma. Orbán Viktor kormánya ebben csak magával versenyez. A számok alapján azonban Botka László MSZP-s pártelnök és miniszterelnök-jelölt sorsa hamarosan megpecsételődhet. A Jobbik helyzete sem olyan rózsás, mint amilyennek első ránézésre tűnik. Jobbról balra, radikálisból liberálisba fordulásuk óta főként az MSZP-től hódítottak el szavazókat, a csalódott jobboldali szavazóik viszont a Fideszhez áramlanak. Készülőben van egy radikális jobboldali párt is, amely a Jobbik szélsőséges, neonáci  híveit kaparinthatja meg.

A ZRI felmérése szerint a Fidesznél 24-ről 26 százalékosra nőtt a párt tábora. A Jobbik híveinek aránya három hónapja változatlan, 13 százalékos. Az MSZP támogatottsága az elmúlt hónapban két százalékponttal csökkent, jelenleg a választókorú népesség 10 százaléka sorakozik fel mögéjük. A DK tábora maradt 4 százalékos, az LMP-é kissé emelkedett – 2-ről 3 százalékra. Továbbra is öt párt áll 1 százalékon: a Momentum, az Együtt, a Kétfarkú Kutyapárt, a Liberálisok és a Párbeszéd. (Az adatfelvételt 2017. augusztus 10-17. között végezte az intézet 1000 fő megkérdezésével, akik együttesen az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviselik).

A pártot nem választók aránya valamivel csökkent, a múltkori 38-ról 36 százalékra. A biztos pártválasztók csoportjába a választók alig több mint egyharmada tartozik, ezért a körükben közzétett adatok tájékoztató jellegűek – hangsúlyozza a ZRI. Ebben a körben a Fidesz 43 százalékot ér el, a Jobbik 20, az MSZP 17 százalékos. Az elkötelezett és aktív szavazók 8 százaléka támogatja a DK-t, 5 százaléka az LMP-t. Az Együtt 2 százalékos, a Momentum, a Kétfarkú Kutyapárt, a Liberálisok és a Párbeszéd 1-1 százalékos – ezek a legérdekesebb eredményei a ZRI Závecz Research Intézet augusztus közepén, az ország felnőtt lakossága körében végzett közvélemény-kutatásának.

A széttagoltságon kívül az aktivitás mértéke is nehezíti a kormányváltás esélyeit. A Fidesz hatalmon maradását pártolók 45 százaléka mutat részvételi hajlandóságot, a távozást óhajtók körében az aktívak aránya valamivel kisebb, 41 százalékos.
Még ennél is nagyobb különbséget láthatunk a bizonytalan választópolgárok elszántságában. Azon pártnélküliek, akik az Orbán-kormánynak további négy évet adnának, 34 százalékban mennének el voksolni. A kormányváltást szorgalmazó, pártpreferenciával nem rendelkezők körében a részvételi szándék ennél jóval alacsonyabb, 24 százalékos.

Csepel.info összeállítás

Itt lehet hozzászólni !