Vona: Kész vagyok bocsánatot kérni a zsidóságtól és a cigányságtól

ATV

kiss_robert_vona_gabor

Vona Gábor szerint a Jobbik soha nem volt antiszemita, cigányellenes, rasszista párt, de az atv.hu-nak adott interjúban kijelentette: a „rossz mondatok” és „félrecsúszott folyamat” miatt kész bocsánatot kérni a Jobbik nevében a zsidóságtól és a cigányságtól.

A Jobbik elnöke az interjúban beszél Simicska Lajos hózentrógeréről és a felelősségéről abban, hogy az Orbán-rendszer „fullasztóvá” vált. Azt abszurdnak tartja, hogy Simicska Jobbik-színekben indulna 2018-ban. „Adu ásza” nincsen Orbánnal szemben, ha lenne bármi terhelő a kezében, már nyilvánosságra hozta volna. A bérunió érdekében akár magyar hatásköröket adna át Brüsszelnek, és bejönne az ATV stúdiójába hazugságvizsgálós interjúra.

Teoretikus a kérdésem, mert Önök Simicska Ádám esetében már cáfolták a hírt. Elindítaná-e Jobbik színekben Simicska Lajost, esetleg Veszprémben képviselőjelöltként?

Nem.

Miért nem?

Azért nehéz ilyenre reagálni, mert olyan abszurd felvetés! Szóba se került ilyen. Habony Árpád valami furcsa dolgot szívhatott…

Habony Árpád ezt nyilván visszautasítaná.

Ha megengedi leveszem a zakómat, úgysincs tv-stáb, fotózás…

Nyugodtan, akár a nyakkendőjét is.

Azt nem fogom, mert szeretem a nyakkendőt. Nem tudom, hogy ezzel a többségbe tartozom-e a férfitársadalmon belül vagy sem. És hát van még egy másik dolog, amit nagyon kedvelnék, de nem hordok…

Mi az?

A hózentróger.

Ha kedveli, miért nem hord?

Simicska Lajosról készült pár kép az elmúlt huszonhét évben, és azokon szinte majdnem mindenhol hózentrógert láttam rajta. Jelen pillanatban amúgy is arról szól a Fidesz-média nagy része, hogy vagy Soros György vagy Simicska Lajos vette meg a Jobbikot. Nem kívánom az ilyen jellegű sztereotípiákat meg hazugságokat tovább erősíteni egy hózentrógerrel, ennyire szimpla és ennyire profán oka van. Na, de beszéljünk komoly dolgokról!

Ha folyton cáfolják, hogy a Jobbiknak az anyagi hátteret Simicska Lajos biztosítja – mert nem listaáron kapták a plakátokat/plakáthelyeket, hanem kedvezményesen -, akkor most miért kezdeményezik parlamenti vizsgálóbizottság felállítását egy Simicska  kontra az Orbán Viktor mellé állt Liszkay Gábor Hír TV-s „belviszályában”?

A probléma az, hogy komoly összegekkel és plakátszámokkal nem számolt el a Fidesz. Emiatt feljelentést tett több politikai párt is, mert bizonyos értelemben költségvetési csalás történhetett ebben az ügyben. Most úgy tűnik, hogy a Fidesz 2010-ben választási csalással szerzett kétharmadot és alakította kénye-kedve szerint a törvényeket. Ez az elmúlt 27 év legnagyobb politikai botránya.

Ön elhiszi, hogy amint Simicska Lajos állítja, a Hír TV hirdetésszervezője a 2010-es választási kampányban ingyen adta az óriás plakáthelyeket a Fidesznek – a kisebbségi tulajdonos Simicska Lajos tudta nélkül? 10200 Fidesz-plakátról van szó.

Mi nyilvánosságra hoztuk a Jobbik plakátjainak számát, nyilvánosságra hoztuk a párt által erre költött összeget. Ezt egyedül mi tettük meg. Nagyon örülnék annak, hogyha a Fidesz, akár a 2010-es, akár a 2014-es, akár bármelyik plakátkampányával kapcsolatban ugyanezt megtenné vagy akár a CÖF is. Itt senki sem listaáron vásárolt óriásplakátokat, a Fidesz pedig bőven-bőven ár alatt vásárolt mindent annak idején. Bagoly beszél verébnek, hogy nagyfejű.
 
A „vonal” másik végén 2015 februárjáig Simicska Lajos volt, ma már a másik oldalon áll, a plakátok, a    MahírCityPoster, a Publimont …

Simicska Lajosnak van egy politikai érdeke…

De nemcsak erről van szó itt, ugye?

Miről másról?

Egy speciális kapcsolatról Önök között. Simicska Lajos fia, Simicska Ádám azt nyilatkozta, mindent megtesznek azért, hogy Önök kétharmadot szerezzenek a 2018-as választásokon.

Ezt tőle kell megkérdezni.

Simicska Lajos Önnek nem mondott olyasmit, hogy Gábor, az életemet tettem fel arra, hogy Orbán Viktort bármilyen eszközzel megbuktassam?

Ilyet nem mondott. Simicska Lajossal nyilvános rendezvényeken találkoztam, például a Magyar Nemzet Szalon nevű értelmiségi találkozókon, vitafórumokon, ahol én magam is voltam egyébként meghívott vendég. Schiffer Andrással folytattunk egy vitát Magyarország belpolitikai helyzetéről, és ott találkoztam Simicska Lajossal. Két alkalommal volt alkalmunk beszélni, egy asztaltársaságban. De olyat nem hallottam, hogy ő bármilyen eszközt bevetne Orbán Viktor megbuktatására! Az nyilvánvaló, hogy érdekelt a kormányváltásban. Másrészt, ennek az esélyét a Jobbikban látja. Azt, hogy konkrétan mit gondol, nem tudom. Én nem vagyok Simicska Lajos szóvivője.

Az Orbán-Simicska rezsimet és a Közgépet, a milliárdos közbeszerzések akkori nyertesét a Jobbik is támadta.

Simicska Lajos egyértelművé tette néhány interjúban már a maga politikai álláspontját, és amit én ebből kiolvastam, az nagyjából két dologban foglalható össze: egyrészt úgy érzi, hogy felelőssége van ennek a rendszernek a lebontásában, hiszen szerepe volt ennek a rendszernek a felépítésében is. De azért azt is hadd tegyem hozzá, hogy a jelenlegi Magyarországon nem Simicska Lajos a korrupció melegágya és nem Simicska Lajos ilyen értelemben a központi szereplő. Maga Orbán Viktor a pókháló közepén lévő pók, aki Mészáros Lőrincen keresztül, Tiborcz úron keresztül elfoglalja az országot. De egyetértek azzal, hogy Simicska Lajosnak komoly felelőssége és szerepe volt abban, hogy ez a rendszer fölépült, és hogy ilyenné fajult.

Milyenné?

Hát, fullasztóvá.

Illiberális demokrácia.

A liberális demokráciával kapcsolatban nekem is vannak problémáim, de én nem tagadom a demokráciát. Amit Orbán illiberális demokráciának hív, az már magának a demokráciának, a demokratikus intézményeknek a tagadását jelenti. Egy látszatdemokrácia, maximum. Amiről itt beszélünk, az az épülő diktatúrának az Orbán Viktor-féle, kicsit nemzetiszín szalagba csomagolt verziója.  A varangyos béka mellé, amit Orbán le akar velünk nyeletni, hozzáönt egy kis málnaszörpöt.

A bérunióval kapcsolatos plakátok jelentek meg. Simicska Lajos mint magánszemély, társadalmi célú hirdetésként ajándékozta meg titokban a Jobbikot?

Mi július 15-én befejeztük a kampányunkat, nem mi voltunk a megrendelők. Úgy tűnik, hogy a Jobbik kampánya sikeres volt, a bérunió, ez a nagy nemzetstratégiai program társadalmiasult, megihletett másokat is. Valakitől ajándék ez Magyarország jövője számára. És az Isten fizesse meg neki!

„Elfogadhatatlan számunkra az uniós tagság, mely nemzeti függetlenségünk megcsonkításával jár”. Honnan való az idézet?

A Jobbik alapító nyilatkozatából.

És törölték?

Nem töröltük. Az Alapító Nyilatkozatunk is kimondja, hogy Európához tartozunk. A kérdés nem ez, hanem a „hogyan”. Mi akkor, 2003-ban elégedetlenek voltunk azokkal a csatlakozási feltételekkel, amelyeket a Fidesz és az MSZP kormányok a csatlakozási tárgyalások során kiharcoltak, de nem azt mondtuk, hogy az Európai Unióba nem akarunk csatlakozni vagy nem az Európai Unióban van Magyarországnak a helye.

Akkor Novák Előd, a Jobbik volt alelnöke egy Magyar Nemzetnek adott interjúban nem tudta volna helyesen értelmezni az alapító nyilatkozatot?

Vagy az alapító nyilatkozat olyan, mint egy alkotmány, ki-ki a maga politikai álláspontja vagy véleménye alapján tágan tud értelmezni bizonyos mondatokat.

Ön is azt szorgalmazta, hogy legyen népszavazás az uniós tagságunkról.

Pontosan, így van.

Azért, hogy lépjünk ki az Európai Unióból.

Nem. Azért, hogy tárgyaljuk újra a csatlakozási feltételeket. Majd ezután tartsunk egy népszavazást, hogy mit akarnak a magyar emberek.

Akkor ott uniós zászlót is égettek.

Igen, akkoriban, amikor a Fidesz is békemenetet szervezett az Európai Unió brüsszeli beavatkozásával szemben, az egy felfokozott pillanat volt. De hozzáteszem, a Jobbik soha nem égette el egyetlen egy ország zászlaját sem, és én nem is tartom a politikai ízlésemhez, kultúrámhoz passzolónak a zászlóégetést. Akkor az EU zászlóval megtörtént, hát most kár lenne tagadni… Azóta eltelt néhány év, sok minden megváltozott.

Bérunió: ha összegyűlik az egymillió aláírás, az mindössze arra kötelezi Brüsszelt, az Európai Bizottságot, illetve az Európai Tanácsot, hogy megvitassák a kérdést. Nincs semmi garancia a változtatásra.

Milyen jó, hogy végre erről beszélünk! Az Európai Unió lisszaboni szerződés által megszabott jogrendszerén belül a Jobbik a lehető legerősebb eszközhöz nyúlt, ez az európai polgári kezdeményezés. Nem az én szégyenem és nem az én hibám, hogy az Európai Unión belül jelen pillanatban nincs erősebb eszköz. Ha lenne, akkor ahhoz nyúltunk volna. De végre megkezdődött a történelmi küzdelem egy igazságos EU-ért, amit eddig az összes kormány elárult

A Fidesz nyilván azt mondja, aláírások, papír, szavak helyett lássuk a tetteket. És Orbán Viktor emeli a minimálbért vagy a bérminimumot, a szakmunkások jövedelmét, a katonák, a rendvédelmi szervek, ápolónők és még sorolhatnánk ki mindenkinek a bérét a választások előtt.

Hát na, ki is mondta az egyik kulcsmondatot, hogy a választások előtt. Tehát a Fidesz számára ez nem egy nemzetstratégiai feladat és sorskérdés, hanem egy választási kampány elem. Orbán Viktor bármelyik brüsszeli csúcson napirendre vehetné a bérunió kérdését, de nem teszi meg. Mi elindítottuk ezt a történelmi igazságtételi folyamatot. Most van esély az EU megváltoztatására. Hogy mindenki a szülőföldjén boldogulhasson.

A magyar szuverenitáshoz tartozó szabályozást vagy magyar hatáskört átengedne a Jobbik Brüsszelnek?

Szerintem az Európai Unióval ezt konstruktívan, józanul és a politikai hisztériától mentesen át kell beszélni, hogy melyek azok a kompetenciák, amikről szó lehet. Nyilván a függetlenségünk megvédése alapkérdés.

Azt, hogy aki most erről az unióval tárgyalni akar, az föladja Magyarország szuverenitását, nagyon leegyszerűsítőnek tartom! Pont ellenkezőleg. Egyszerre kell erős Európa és erős tagállamok. Ha bármelyik oldal billen, a másik is borul. Ez zajlik most.
 
Legyen uniós ügyészség?

Ez is egy legitim kérdés. A bérunió is jelenthet olyan pontokat vagy ügyeket, ahol közösségi kompetencia érvényesülhet, például azzal, hogy előírjuk: az Európai Unió területén dolgozó multinacionális cégeknek ugyanazért a munkáért egy bizonyos bérsávon belül kötelességük ugyanazt a bért biztosítani, és nem lehetnek olyan bérkülönbségek egy-egy cégnél, mint amik most megvannak.

Azt előírná a Jobbik, ha kormányra kerülne, amit Cserdi roma polgármestere elvár: biztosítsanak adókedvezményt azoknak a munkáltatóknak, cégeknek, akik roma, cigány munkaerőt alkalmaznak?

Alapvetően nem vagyok a pozitív diszkriminációnak vagy bármilyen diszkriminációnak a híve, mert ugye ez komoly társadalmi konfliktusokat idézhet elő, mert erre mondhatja azt szegény sorsú, magyar, potenciális munkavállaló, hogy én csak azért nem kapom meg, mert…

Bogdán László azt is panaszolta, hogy amiért neki túl sötét a bőre, ő nem reklámozhatja azt, amiben Cserdi kiváló teljesítményt nyújt, foglalkoztatásban, hogy nincsen bűnözés a baranyai romák lakta faluban. Ön feltenné a Jobbik választási plakátjára Cserdi roma polgármesterét, az ásotthalmi, ózdi polgármester mellé?

El tudom képzelni. Én nagyon büszke vagyok azokra a cigány emberekre – többször is jártam a Jobbik vezette településeken – akik azokban a közösségekben tényleg példamutató eredményeket tudtak fölmutatni. Cserdi polgármesterének a korábbi nyilatkozatait olvastam és azt éreztem, hogy komoly fenntartásai vannak a Jobbikkal kapcsolatban. Én nyitott lennék arra, hogy például vele párbeszédet is kezdjünk. Ha szóba sem állunk egymással, megoldást sem fogunk találni.

Választási megállapodást is elképzelhetőnek tartana romákkal?

Hát ez attól függ, hogy a program, amiben gondolkodunk, összepasszolhat-e. Csak azért, mert valaki roma, a Jobbikban semmilyen hátrány nem érheti. Vannak cigány származású, zsidó származású, mindenféle magyarországi kisebbséghez tartozó származású tagjaink, helyi vezetőink, országos vezetőink. Ha valaki úgy gondolja, hogy a Jobbik programja és az ő elképzelései harmonizálnak, miért ne működhetne együtt velünk?

Nem borzasztó, hogy egyáltalán szó esik erről, a zsidó származású jobbikos vezetök harmonizálásáról? Emlékszünk Szegedi Csanád kálváriájára.

Igen, az. És igen, megbecsült helyük van a párton belül.

Ön korábban a Parlamentben többször is „cigánybűnözésről” beszélt. Most május elsején pedig arról: kevés nem roma nő szül, viszont a roma oldalon robbanásszerű a születésszám. Miért fenyegetett ezzel?

A cserdi polgármester is egy népességrobbanásról beszélt a magyar társadalmon belül.

Tudja cáfolni, hogy a Duró Dóra-féle műveltségi cenzus „lex roma” lenne, hogy a cigányság ne szavazhasson a választásokon?

Szóba sem került semmiféle etnikai szempont. Az elemi iskolai végzettségről beszéltünk mint feltételről, ráadásul én konkrétan arról, hogy az csak az 1990 után születettekre vonatkozna. A választójogi kérdéskör komplex vizsgálatát indítványoztam a párton belül. Itt nemcsak Dúró Dóra javaslatát, hanem a külföldre vándorolt honfitársaink levélben vagy elektronikus úton történő szavazását és a korhatár csökkentését is vizsgálni fogjuk.

Balczó Zoltán, jobbikos brüsszeli képviselő ülve maradt, amikor a Simone Veilre, első elnökére emlékezve az Európai Parlament egyperces néma felállással tisztelgett.

Ez hazugság.

Fotó van róla. Ezt nehéz másképp értelmezni, mintsem Simone Veil zsidó mivolta miatt.

Nem, ez hazugság.

Két Veil-megemlékezés volt, Balczó Zoltán az egyiken ülve maradt.  

Tessék utánanézni, a második alkalommal az én tudomásom szerint az Európai Parlament egy része állt, egy része ült, valószínűleg nem volt tisztázva, hogy mi a protokoll. Balczó Zoltánért én tűzbe teszem a kezemet, tehát ő soha senkinek az etnikai, vallási, bármilyen származását meg nem sértené, az egyik legtisztességesebb, legtisztább ember a magyar politikában.

Mussolini és a náci Harmadik Birodalom okkult filozófusának, Julius Evolának a könyve még a könyvespolcán van?

Persze. A könyvespolcomon sokféle szerző van. Heideggertől is van könyvem, ő talán be is lépett az NSDAP-be, mégis a XX. század legjelentősebb filozófusaként tartják számon.
 
Volt olyan fázis volt az életében, amikor igazán érdeklődött az Evola által hirdetett doktrínák iránt?

Igen. Szerintem Evola munkássága megkerülhetetlen, ha meg akarjuk érteni Európa múltját, jelenét és jövőjét.

A Jobbik lelkét az én vezetésemmel adtuk 2006-ban, most az én vezetésemmel vettük el – egy éve írta ezt egy hosszú „kínzóan őszintének” minősített Facebook-esszében.

Igen, ez egy erős mondat volt, nagy vitát is kavart.

Alatta az egyik kommentelő ezt írta: „hőzöngő, zsidózó emberekkel nem lehet kormányt váltani. Nem bántani akarom őket, a győzelem után szükség lesz rájuk, de most egy győztes, toleráns csapat kell”. Egy másik kommentelőt is idézek: „Novák Elődnek annak idején feltűnt, ami Vonának nem, hogy az év első újszülöttje a Rikardo nevet kapta, és az előző évben is roma volt az első újszülött”. Milyen volt a Jobbik lelke, amit Ön adott és vett el? Antiszemita, rasszista? A Jobbikot náci pártnak definiálták, illetve rásütötték ezt a bélyeget…

Rám nem nagyon tudták. És a kommentek között nem biztos, hogy mindig valós személyek vannak, ezt fontos tudni. Innentől kezdve ezeknek a megjegyzések is hipotetikusak. Van egy elvi nyilatkozatunk, a polgári Magyarország víziója, a mai Magyarországon az egyetlenegy jövőkép, ami dokumentum formájában megfogalmazódik. Ezt a Jobbik országos elnöksége, aztán a Jobbik országos választmánya, aztán a Jobbik országos kongresszusa teljesen egyhangúan fogadta el. Az én politikám és a Jobbik politikája nem Facebook-kommentekre alapul.

A Jobbik lelkületét nem Érpatak polgármestere fejezte ki, akivel Ön többször találkozott? A Rend és tisztesség modellt „érpataki modellként” emlegette Volner János, az önök frakcióvezetője és átvételre javasolta. Holott Orosz Mihály Zoltán izraeli vezetők, Netanjahu, Simon Perez bábujait égetette.

Változott a Jobbik, kár volna tagadni. Ha valaki nem változik az élete során, akkor az biológiai értelemben meghalt, de szerintem politikailag is. A változás a politikában szerintem nem szégyen vagy nem valami üldözendő dolog. A Jobbik egy fejlődési folyamaton ment át, egy rétegpártból néppárttá vált. És ennek – lehet, hogy ez szerénytelenül hangzik -, de ennek én voltam a motorja. Mert a párt vezetőjeként én találkoztam először azokkal az élményekkel, ingerekkel, érzésekkel, tapasztalattal, ami arra sarkallt, hogy a Jobbiknak meg kell változnia. Ez volt egy nagyon plasztikus mondatba sűrítve: „elvettem a lelkét”.

A nyugdíjasokat ön nem követte meg, miután a Tusnádfürdőn Orbán Viktor ellen sípoló lányhoz való viszonyulásuk kapcsán azt írta: szennyvíz hömpölygött a szájukból, gyűlölet. Kész most a Jobbik, a jobbikosok korábbi antiszemitizmusa, cigányellenessége miatt elnézést kérni?

Én tudok bocsánatot kérni, ha szükséges, ha valakit megbántottam, vagy valahol hibáztam. A nyugdíjasoktól nincs miért bocsánatot kérnem, hiszen soha nem sértettem meg őket, és tisztelem az idős embereket. Az én szüleim is nyugdíjasok. A posztom nem az idős emberekről szólt általában, hanem a Fidesz két felhergelt nyugdíjas szimpatizánsáról. Orbán Viktornak kell bocsánatot kérnie, amiért gusztustalan módon hergeli a fideszes nyugdíjasokat. Én a józan gondolkodású, tisztességes idős emberek nevében követelem, hogy hagyjon fel ezzel a politikával, és fogja vissza a sajátjait!

Ami pedig a cigányságot és zsidóságot illeti, én soha sem tartottam a Jobbikot cigányellenes, antiszemita, rasszista pártnak. Akkor sem, amikor sokan ezzel vádoltak bennünket. Az tény, hogy volt néhány rossz mondat és félrecsúszott folyamat. De mi problémákat vetettünk fel, a szándékunk akkor is építő volt. Akit akkor ezzel, akár én, akár bárki a pártomból megbántott, attól hajlandó vagyok bocsánatot kérni. Még akkor is, ha tőlem, tőlünk a sok hazudozás, csúsztatás, lejáratás miatt soha senki nem fog. De ez már történelem.

A múlt: „Holokamu” a holokauszt helyett, izraeli-magyar parlamenti képviselők listázása, a Duna parti zsidó vascipők…

Én a jelenre és a jövőre koncentrálok, és hála Istennek, ma már senki nem tartja a Jobbikot rasszista, antiszemita pártnak.

Az érpataki polgármester Vecsésen Rend és Tisztesség néven alapított pártot, és volt horogkereszt, náci karlendítés…

Amiért én nem kell, hogy felelősséget vállaljak, ugye?
 
A Jobbik által Tiszavasváriba delegált Zagyva György Gyula az érpataki Becsület Légiónak a segítségét kérte ahhoz, hogy „civil aktivisták bevonásával integrációs célú normaátadást csináljanak a szegregátumban”, azaz a romákat normakövetésre tanítsák.

Nincs ott semmiféle légió.

De volt, 2016-ban.

Nem tudom most pontosan a dátumokat. Tiszavasvári az érpataki polgármesterrel kötött egy szerződést, abból a célból, hogy az érpataki modell tiszavasvári alkalmazhatóságát megvizsgálják. Megvizsgáltuk, ez a szerződés lejárt, és a szerződés nem került meghosszabbításra. Jelen pillanatban Zagyva György Gyula viszi ott a közmunkaprogramot. Mindenki úgy beszél Zagyva György Gyuláról mint valami misztikus távoli szörnyről, már-már egy kis Soros György lenne valahol, ott a távolban. Arra kérek mindenkit, hogy nyitott szívvel, nyitott lélekkel akár álruhában, titokban menjen le, és beszélgessen Zagyva György Gyulával, beszélgessen az ottani cigány emberekkel, hogy az ő ottani megjelenése a magyar-cigány együttélés és az ottani cigányságnak a felzárkózása tekintetében pozitív vagy negatív irányt hozott a település életében. Meg fog lepődni.

Amit ott ő csinál, azért én felelősséget merek és tudok vállalni. Nincs érpataki modell Tiszavasváriban. Érpatak soha nem volt jobbikos.

Balog  Zoltán ismertetett egy felmérést, eszerint nem tudja eldönteni a kormány, hogy tehertétel a határon túli, magyarul beszélő cigányság a kormány számára vagy erőforrás. Tehertétel a cigányság? Most volt Erdélyben.

Hogy az erdélyi cigányság Magyarország számára mit jelent, az szerintem egy hipotetikus kérdés, mert nekünk az az érdekünk, hogy mindenki a szülőföldjén boldogulhasson. Az erdélyi cigányok, az erdélyi magyarok, az itteni magyarok, a szírek, az afgánok, az irakiak. Mindenki.

Ásotthalmon politikai botrányt okozott az önkormányzat rendelete, ami a muszlimok és a meleg közösséghez tartozók demonstrációjának a megfékezésére, megbüntetésére irányult. Az ombudsman megtámadta, az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek mondta ki a rendeletet, de nem hajtják végre. Toroczkai László, a Jobbik alalenöke nem érzékeli a néppártosodási folyamatot?

Voltam lent Ásotthalmon annak idején, amikor ezt a rendeletet megalkották, és elmondtam Lacinak, hogy nem értek egyet a rendelettel, és ez nem a Jobbik programja.

Miért nem zárták ki Toroczkai Lászlót a Jobbikból?

Egy néppártban sokféle vélemény megférhet, és én Ásotthalomnak a migrációval kapcsolatos sokkját láttam, tapasztaltam, és én ilyen értelemben külön is kezelem egy picit Ásotthalmot.

Schneider Tamás a parlament jobbikos alelnöke, két gyermeke pedig a Betyársereg tagja.

Apák és fiúk, ugye ez mindig egy ilyen érzékeny kérdés, hogy most az apa felel-e a fiukért. Hogy a gyermekei a Betyárseregnek a tagjai? Ez az ő életük, az ő döntésük! Aztán majd eldől, hogy ez mennyire tartós, és hogy ez az ő életükben milyen szerepet tölt be, de én nem foglalkozom ezzel a kérdéssel. Még egyszer mondom, van egy elvi nyilatkozatunk, egy víziónk, lesz majd egy választási programunk, egy kormányprogramunk, én ezt építem, ezt szépítem, és mindazt a társadalmi tömeget és támogatást, ami e mögött megjeleníthető, azt örömmel fogom látni.

Toroczkai László szerint a CEU-t be kell zárni, a romjait sóval kell behinteni. Míg a Jobbik-frakció a balliberális pártokkal közösen az Alkotmánybírósághoz fordult a lex CEU megsemmisítése érdekében.

Az LMP fordult az AB-hez, mi pedig támogattuk, így van. És ez a lényeg szerintem ez ügyben. Mi a törvény szavazásakor nem vettünk részt a szavazásban, úgy gondoltuk, hogy ez egy politikai perpatvar, amihez nem kívánunk asszisztálni. Az már önmagában durva, hogy Magyarországon az aktuális kormány egyetemek megszüntetésének irányába tegyen lépéseket! Akármi is a véleménye valakinek arról az egyetemről, ilyen a Rákosi-rendszerben fordult elő utoljára! Egy demokráciában, egy ilyen vitatott törvény kapcsán miért ne adnánk meg az Alkotmánybíróságnak a lehetőséget, hogy valamiféle kontrollt gyakoroljon vagy véleményt formáljon a törvényről?

De ezzel egy közös halmazba rajzolták bele saját magukat a liberálisokkal, volt SZDSZ-esekkel, akik demonstrálnak a CEU mellett. A kormánykommunikáció pedig úgy húzta meg a frontvonalat, hogy Orbán vagy Soros. Pomáz jobbikos elnöke kilépett, mert a Soros melletti kiállással szerinte „átlépte a Jobbik a Rubicont”. Ózdon is kilépett Arany Géza László jobbikos önkormányzati képviselő.

Nyilván minden pártban van fluktuáció. Hadd legyek most nagyon szerénytelen, az a fajta néppártosodási folyamat, ami az elmúlt négy évben lezajlott a Jobbikban, egy hatalmas sikertörténet. A Jobbik, nemhogy meggyengült volna ebben a folyamatban, hanem megerősödött. Orbán Viktor valóban fekete-fehérré akarja mázolni a politikai erőteret: vagy mellém állsz vagy Soros Györgynek vagy a bérence. Az Orbán vagy Soros törésvonal Orbán Viktor koordináta-rendszere. Én nem ebben élek és dolgozom. És az országnak sem szabad belesétálnia ebbe a csapdába. A rögeszmék helyett a józanészre kell hallgatni. Ez a valódi törésvonal.

A Soros-plakátoknak antiszemita jellegük volt?

Szerintem Soros Györggyel kapcsolatban nem az az emberek problémája, hogy ő zsidó származású. Az kétségtelen, hogy a plakátok megjelenésével a Fidesz megmutatta az igazi arcát. A Fidesz médiabirodalma mindig a Jobbikot antiszemitázza, de nem a Jobbik plakátolta tele az országot Soros Györggyel. Az én véleményem szerint Soros György nem más, mint Orbán Viktor egykori tanítója és mecénása, aki sajnos ma is egy komoly befolyással bíró pénzember és országok sorsába igyekszik beavatkozni.

Orbán Viktor biztos hogy elzárkózik majd egy Önnel folytatott „hazugságvizsgálós” vitától a nyugdíjasok ügyében. A Jobbik szóvivője azonban félig ígéretet tett Vujity Tvrtko kollégámnak, hogy Ön vállalná, hogy hazugságvizsgálóval felszerelkezve adjon interjút az Egyenes beszéd stúdiójában. Vállalja?

A hazugságvizsgálós mondatot jól felkapta a média. A kihívás Orbán Viktornak szólt, nem sajtóbeszélgetésekre. Mindkettőnkre szereljenek egy ilyen szerkezetet, aztán beszéljünk az ország sorsáról! Nem tudom, hogy lenne technikailag egy ilyen műsor az ATV-ben kivitelezhető. Ha a kollégájára is felszerelnek egy ilyen eszközt, és a beszélgetés célja is korrekt, akkor én benne vagyok!  De a lényeg az volna, hogy a Fidesz elnöke végre kiálljon és ütköztesse az érveit egy nyilvános vitában. Orbán Viktor 11 éve nem mer kiállni vitára az ellenzék vezetőjével.

Rajtunk most nincs hazugságvizsgáló technika. Válaszolna arra, mi történne, ha Simicska Lajos esetleg a ’18-as választások előtt kibékülne Orbán Viktorral? A Jobbik koalícióra lépne vele? Karácsony Gergely, a Párbeszéd elnöke például egy bukott Fidesszel nem zárná ki az együttműködést.

Simicska Lajos és Orbán Viktor vitája az ő személyes ügyük. Bárhogy is alakul, az a mi utunkat nem befolyásolja. A 2018-as választás tétje pedig egyre tisztábban látszik. Vagy marad ez a kormány, vagy a Jobbik legyőzi és elszámoltatja a Fideszt. Erre ugyanis csak nekünk van esélyünk. Jövőre azt a kérdést kell feltenni az embereknek: akarok-e kormányváltást. Ha nem, akkor a Fideszre, ha igen, akkor a Jobbikra kell szavazni.

Lesz Orbán Viktort megbuktató „adu ász”- dokumentum, információ – a választásokra a Jobbik kezében? Sokan spekulálnak arra, hogy Simicska Lajos készül ilyennel.

Ha bármi terhelő lenne a kezemben, már nyilvánosságra hoztam volna. Ha bármi lesz, akkor is azt fogom tenni. De Orbánt nem aduászokkal kell megbuktatni, hanem azzal, hogy megértetjük az emberek többségével, hogy az országot rögeszmék helyett a józanész kell, hogy irányítsa. Olyan kormány kell, amely nem uralkodik, hanem a nép pártján áll. Amerre most tartunk, abból nagyon keserű ébredés lesz. 2018-ban változás kell. A Jobbiknak adni kell egy lehetőséget, hogy bizonyíthassa, lehet tisztességesen és hatékonyan vezetni az országot.

Toroczkai László szerint a CEU-t be kell zárni, a romjait sóval kell behinteni. Míg a Jobbik-frakció a balliberális pártokkal közösen az Alkotmánybírósághoz fordult a lex CEU megsemmisítése érdekében.

Az LMP fordult az AB-hez, mi pedig támogattuk, így van. És ez a lényeg szerintem ez ügyben. Mi a törvény szavazásakor nem vettünk részt a szavazásban, úgy gondoltuk, hogy ez egy politikai perpatvar, amihez nem kívánunk asszisztálni. Az már önmagában durva, hogy Magyarországon az aktuális kormány egyetemek megszüntetésének irányába tegyen lépéseket! Akármi is a véleménye valakinek arról az egyetemről, ilyen a Rákosi-rendszerben fordult elő utoljára! Egy demokráciában, egy ilyen vitatott törvény kapcsán miért ne adnánk meg az Alkotmánybíróságnak a lehetőséget, hogy valamiféle kontrollt gyakoroljon vagy véleményt formáljon a törvényről?

De ezzel egy közös halmazba rajzolták bele saját magukat a liberálisokkal, volt SZDSZ-esekkel, akik demonstrálnak a CEU mellett. A kormánykommunikáció pedig úgy húzta meg a frontvonalat, hogy Orbán vagy Soros. Pomáz jobbikos elnöke kilépett, mert a Soros melletti kiállással szerinte „átlépte a Jobbik a Rubicont”. Ózdon is kilépett Arany Géza László jobbikos önkormányzati képviselő.

Nyilván minden pártban van fluktuáció. Hadd legyek most nagyon szerénytelen, az a fajta néppártosodási folyamat, ami az elmúlt négy évben lezajlott a Jobbikban, egy hatalmas sikertörténet. A Jobbik, nemhogy meggyengült volna ebben a folyamatban, hanem megerősödött. Orbán Viktor valóban fekete-fehérré akarja mázolni a politikai erőteret: vagy mellém állsz vagy Soros Györgynek vagy a bérence. Az Orbán vagy Soros törésvonal Orbán Viktor koordináta-rendszere. Én nem ebben élek és dolgozom. És az országnak sem szabad belesétálnia ebbe a csapdába. A rögeszmék helyett a józanészre kell hallgatni. Ez a valódi törésvonal.

A Soros-plakátoknak antiszemita jellegük volt?

Szerintem Soros Györggyel kapcsolatban nem az az emberek problémája, hogy ő zsidó származású. Az kétségtelen, hogy a plakátok megjelenésével a Fidesz megmutatta az igazi arcát. A Fidesz médiabirodalma mindig a Jobbikot antiszemitázza, de nem a Jobbik plakátolta tele az országot Soros Györggyel. Az én véleményem szerint Soros György nem más, mint Orbán Viktor egykori tanítója és mecénása, aki sajnos ma is egy komoly befolyással bíró pénzember és országok sorsába igyekszik beavatkozni.

Orbán Viktor biztos hogy elzárkózik majd egy Önnel folytatott „hazugságvizsgálós” vitától a nyugdíjasok ügyében. A Jobbik szóvivője azonban félig ígéretet tett Vujity Tvrtko kollégámnak, hogy Ön vállalná, hogy hazugságvizsgálóval felszerelkezve adjon interjút az Egyenes beszéd stúdiójában. Vállalja?

A hazugságvizsgálós mondatot jól felkapta a média. A kihívás Orbán Viktornak szólt, nem sajtóbeszélgetésekre. Mindkettőnkre szereljenek egy ilyen szerkezetet, aztán beszéljünk az ország sorsáról! Nem tudom, hogy lenne technikailag egy ilyen műsor az ATV-ben kivitelezhető. Ha a kollégájára is felszerelnek egy ilyen eszközt, és a beszélgetés célja is korrekt, akkor én benne vagyok!  De a lényeg az volna, hogy a Fidesz elnöke végre kiálljon és ütköztesse az érveit egy nyilvános vitában. Orbán Viktor 11 éve nem mer kiállni vitára az ellenzék vezetőjével.

Rajtunk most nincs hazugságvizsgáló technika. Válaszolna arra, mi történne, ha Simicska Lajos esetleg a ’18-as választások előtt kibékülne Orbán Viktorral? A Jobbik koalícióra lépne vele? Karácsony Gergely, a Párbeszéd elnöke például egy bukott Fidesszel nem zárná ki az együttműködést.

Simicska Lajos és Orbán Viktor vitája az ő személyes ügyük. Bárhogy is alakul, az a mi utunkat nem befolyásolja. A 2018-as választás tétje pedig egyre tisztábban látszik. Vagy marad ez a kormány, vagy a Jobbik legyőzi és elszámoltatja a Fideszt. Erre ugyanis csak nekünk van esélyünk. Jövőre azt a kérdést kell feltenni az embereknek: akarok-e kormányváltást. Ha nem, akkor a Fideszre, ha igen, akkor a Jobbikra kell szavazni.

Lesz Orbán Viktort megbuktató „adu ász”- dokumentum, információ – a választásokra a Jobbik kezében? Sokan spekulálnak arra, hogy Simicska Lajos készül ilyennel.

Ha bármi terhelő lenne a kezemben, már nyilvánosságra hoztam volna. Ha bármi lesz, akkor is azt fogom tenni. De Orbánt nem aduászokkal kell megbuktatni, hanem azzal, hogy megértetjük az emberek többségével, hogy az országot rögeszmék helyett a józanész kell, hogy irányítsa. Olyan kormány kell, amely nem uralkodik, hanem a nép pártján áll. Amerre most tartunk, abból nagyon keserű ébredés lesz. 2018-ban változás kell. A Jobbiknak adni kell egy lehetőséget, hogy bizonyíthassa, lehet tisztességesen és hatékonyan vezetni az országot.

7 hozzászólás “Vona: Kész vagyok bocsánatot kérni a zsidóságtól és a cigányságtól” bejegyzésre

  1. Nagyapó szerint:

    Szegény Jobbik, hogy ilyen vezetőjük van. Vona nagyon buta, előrelátása nem több, mint 3 nap. Ezért mond mindig mást-mást, forog, mint egy szélkakas. A Jobbiknak nem tudott egy programot összekalapálni.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  2. Doki szerint:

    Lehmann Viktor a csepeli Jobbikban megbocsátotta a zsidózást, de azt sosem fogja megbocsátani Vona Gábornak, hogy nem lett a központi Jobbik tagja. A Jobbik mellé állt volt csepeli MIÉP-esek még mindig kitartanak Vona mellett?

  3. Állítsuk meg Brüsszelt! szerint:

    Siminek csak Sorossal összefogva van esélye, de két dudás nem fér meg egy csehóban. A paktum még várat magára.

  4. okoska szerint:

    És kész vagyok bármire, amit megfizetnek! Kész vagyok bárkit elárulni, megalázni, csak kapjak már hatalmat!

  5. Kopasz Jány szerint:

    Orbán Mészáros miatt fog bukni! A magyar nép nem szereti a tolvajokat!

  6. királyerdei szerint:

    És igazából nem nekem kell a cigányságtól bocsánatot kérnem, hanem azoknak, akik a cigányságra úgy tekintenek, mint olcsó szavazóbázisra, akit nyomorban lehet tartani, és négyévente föl lehet vásárolni, mint szavazót. Ez a rasszizmus, ez ellen kellene felemelnie a cigányság vezetőinek a hangját”

    – jelentette ki a Vona Gábor, hozzátéve, hogy a cigányság vezetője most Farkas Flórián, neki pedig börtönben lenne a helye.

    Azt pedig ne várja el tőlem, hogy bocsánatot kérjek tőle – zárta le ezt a furcsa vitát a Jobbik elnöke.

  7. Indexes szerint:

    Nyomoronc
    Jobbik.

Itt lehet hozzászólni !