A mienk volt a FINA történetének legjobb világbajnoksága

Blikk

Minden idők legjobb világbajnokságának nevezte záróbeszédében a Budapesten és Balatonfüreden rendezett 17. FINA Világbajnokságot dr. Julio C. Maglione, a FINA elnöke a Papp László Budapest Sportarénában rendezett záróünnepségen. Seszták Miklós, a szervező-bizottság elnöke kiemelte, Magyarország két év alatt megcsinálta azt, amit a vb átvállalásakor sokan lehetetlennek gondoltak.

A délutáni zárósajtótájékoztatón még sejtelmesen fogalmazott a FINA elnöke, aki a vonatkozó kérdést azzal hárította el, hogy majd a záróünnepségen megfogalmazza a nemzetközi szövetség véleményét a világbajnokság minősítésével kapcsolatban.

Nos, a Papp László Budapest Sportarénában elmondott beszédében hivatalosan is elhangzott a várva várt mondat: minden idők legjobb világbajnokságának nevezte a budapesti és balatonfüredi 17. FINA Világbajnokságot Dr. Julio C. Maglione.

Az elnök köszönetet mondott a magyar kormánynak, Budapest és Balatonfüred önkormányzatának, a szervezőknek és a több ezernyi önkéntesnek. „Mindannyiuk támogatása, lelkesedése és profizmusa tette lehetővé, hogy ez legyen a FINA történetének legjobb világbajnoksága. Gratulálok” – jelentette ki az elnök.

„Sportolóink, edzőink, tisztviselőink két héten át felejthetetlen élmények sorát élték meg – tette hozzá FINA vezetője. – Mindannyian itthon éreztük magunkat, fantasztikus helyszíneken, zsúfolt lelátók előtt, csodálatos hangulatban, a magyar emberek szeretétől övezve. Ennek köszönhetően mind a hat sportágban kivételes teljesítményeket láthattunk.”

Seszták Miklós, a szervező-bizottság elnöke kiemelte, 2015 óta – amikor az eredetileg elnyert 2021-es vb helyett Budapest átvállalta a 2017. évi esemény rendezését Guadalajara visszalépése után – a szervezőknek házon belül nem volt szabad arról beszélniük, hogy negyedére csökkent az előkészületi idő, egyszerűen meg kellett oldaniuk ezt a feladatot.

„Ha a világbajnokság alatt nem lehetett észrevenni, hogy csupán két esztendőnk volt a felkészülésre, akkor valóban elmondhatjuk, hogy megcsináltuk a lehetetlent. És akkor joggal mondhatom munkatársaimnak a külföldön tartózkodó Orbán Viktor miniszterelnök úr nevében is, hogy KÖSZÖNÖM.”

A fejlesztési miniszter kijelentette: „Tarthatnék hosszas névsorolvasást, de ha megbocsátanak, csupán egyetlenegy kiemelést tennék. Köszönöm…: az Önkénteseknek.”

Seszták Miklós jelezte, Magyarország kész újabb FINA-események rendezésére. „Nem tagadom, nehéz volt ennek a kihívásnak megfelelni, ugyanakkor bizonyos értelemben vérzik a szívem, hogy vége a világbajnokságnak. Nehéz volt, de gyönyörű. Kedvet kaptunk hozzá. A magyar kormány nevében is kijelenthetem, Önöket bármikor, bármely új kihívás esetén tárt karokkal visszavárjuk.” (Budapest egyébként 2019-ben junior szinkronúszó vb-t, egy évvel később junior úszó vb-t, 2024-ben pedig rövidpályás úszó vb-t rendez.)

A szervező-bizottság vezetője egy, az irodája falára függesztett Muhammad Ali idézettel zárta beszédét:

„A lehetetlen nem tény. Hanem vélemény. A lehetetlen nem kinyilvánítás. Hanem kihívás. A lehetetlen lehetőség. A lehetetlen múló pillanat. A lehetetlen nem létezik. Mi megcsináltuk, amit mindenki lehetetlennek gondolt.”

A záróceremónia hagyományos részeként Seszták Miklós a hazai szervezők nevében visszaadta a FINA-zászlót dr. Julio C. Maglione elnöknek, aki azt tovább adta a következő házigazdának, a 18. FINA Világbajnokságot rendező koreai Gwangju polgármesterének, Yanghyun Yoonnak.

A záróünnepség látványához a koreaiak tízperces bemutatója is nagyban hozzájárult, de természetesen a legnagyobb siker a hazai szereplőket övezte: Vági Bence, a Recirquel Társulat művészeti vezetője rendezésében ismét igen látványos előadást láthatott a többezres közönség.

A ceremónia végén szimbolikusan elapadt a Duna Aréna mellett álló, az elmúlt 17 napban a világbajnokság jelképének számító FINA-szökőkút, befejeződött minden idők legnagyobb magyarországi sporteseménye.

Forrás: Blikk

4 hozzászólás “A mienk volt a FINA történetének legjobb világbajnoksága” bejegyzésre

  1. csapajev szerint:

    ….és a legdrágább is!

  2. bagoly szerint:

    “csapajev” – ne igyál ! Ingyen még fingani sem tudnál !

  3. bubódoktor szerint:

    minden VB végén ezt mondják

    ebből a pénzből, amennyibe ez a VB került, egy új metróvonalat lehetett volna építeni.

  4. Nagyapó szerint:

    “Persze, huhogók mindig akadnak. Nálunk is. Hisz a dekadencia már nem csupán polgárpukkasztás, a rezsimellenesség vagy a „status quo”-elleni fellépés divatos attitűdje a 21. század eleji Magyarországon és Euró­pában, hanem a szélsőséges modern liberalizmus velejárója. Ahogy az „internet népe” talá­lóan nevezi: maga a fikakultúra. Egy olyan magányos, egyéni magatartás ez, amely mindenhol csak a rosszat keresi; amely minden teremtő és építkező szándékban csupán az emberi hibát és tökéletlenséget kutatja; amely nem kíváncsi az ember nemesebb oldalára, a tenni akaró vágyára; így mindent kigúnyol, kicsúfol, és harsányan röhög egyre inkább társtalanná váló létzárványában. Abszurd, de érthető, hogy boldogtalanabbá is válik egyben az, aki ezt a szellemiséget követi. A furcsa és érthetetlen talán az, hogy a romló állapot sem a változás igényét hozza elő a gyűlölködő lelkéből, inkább süllyed spirálszerűen egyre mélyebbre, és veszti el a bármiféle közösségbe vetett hitét. Talán mert látszatközösséget alkotnak a huhogók is, vagy mert valami lázadó, fiatalos attitűd miatt sikerült divatossá, trendivé tenni az úgynevezett fikakultúrát. Holott ez a veszélyes szellem csupán a tehetetlenek és tehetségtelenek lustaságának tünete egy olyan tömegkultúrában és -demokráciában, ahol egyesek szerint egyre több jogunk van, ám kötelességünk lassan már nincsen. Ahol a gyűlölködő egyén nem tud mit kezdeni az értékek nélküli létével, és inkább rombol, ahol csak tud, miközben észrevétlenül a hübrisz (gőg) bűnébe esik.”
    Nagy Ervin filozófus

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

Itt lehet hozzászólni !