Boldog születésnapot – J.K. Rowling

Délmagyar, Mr.Gabee, Csepel.infoJoanne Kathleen Rowling

A Harry Potter-könyvek szerzője már kislányként nagyon szerette a meséket és a mesélést.

Július 31-én lesz ötvenkét éves Joanne Kathleen Rowling angol írónő, a Harry Potter-könyvek szerzője.

A Bristol melletti Yate városkában született. Már kislányként nagyon szerette a meséket és a mesélést, gyakran szórakoztatta az általa kitalált történetekkel húgát, majd később általános iskolai barátait. Az angol volt a kedvenc tárgya, és tulajdonképpen már gyermekként írónak készült, a középiskolában szabadidejében rendszeresen írt.

Az érettségi után, 1983-ban az Exeteri Egyetemre került, ahol franciát és klasszika-filológiát tanult, egy évet ösztöndíjjal Párizsban töltött. Az egyetem elvégzése után Londonban lett titkárnő az Amnesty International emberi jogi szervezetnél, és gyakran megesett, hogy a hivatali feljegyzések helyett a saját történeteit rögzítette a számítógépen. 1990 nyarán vonatozás közben született meg a fejében a szemüveges varázslóinas, Harry Potter figurája, akinek küldetése, hogy legyőzze a gonosz Voldemort Nagyurat.

Rövid hivatalnoki pályafutása után Portugáliába, Portóba költözött, ahol angolt tanított. 1992-ben feleségül ment egy portugál újságíróhoz, 1993-ban megszületett Jessica lánya. A házasság hamar tönkrement, és ő lányával Edinburghba költözött. Egy tanári állás elnyerésére várva, munkanélküliként határozta el, hogy mindenképpen befejezi a varázslófiúról szóló regényét. Mivel lakásuk fűtetlen volt – akkoriban heti 70 fontos állami támogatásból tengődött -, egy kávézóban írt, míg kislánya a babakocsiban pihent. A könyv megjelentetését számos kiadó visszautasította, végül 1995-ben a Bloomsbury elfogadta. Egyedül azt kötötték ki, hogy a címlapon a szerző neve J.K. Rowling formában szerepeljen, nem lévén biztosak abban, hogy egy írónő könyvét a fiúk el akarják majd olvasni. A 2500 fontos előleg lehetővé tette, hogy gyorsan befejezze regényét.

A varázslat, ahogy az írónő művében, ezúttal a való életben is hatott. A sorozat első kötete, a Harry Potter és a bölcsek köve 1997. június 26-án jelent meg, és azonnal óriási sikert aratott, megkapta a British Book Awards Az év gyermekkönyve díját is. Rowling ezután minden idejét a Potter-sorozat írásának szentelhette. Sorra jelentette meg az olvasók milliói által várt köteteket: Harry Potter és a Titkok Kamrája (1998), Harry Potter és az azkabani fogoly (1999), Harry Potter és a Tűz Serlege (2000), Harry Potter és a Főnix Rendje (2003), Harry Potter és a Félvér Herceg (2005), Harry Potter és Halál ereklyéi (2007). A gyermekkönyvekhez képest szokatlanul hosszú regények nem egy rekordot megdöntöttek, a Tűz Serlege például milliós példányszámban jelent meg a briteknél, a Főnix Rendje a leggyorsabban elkapkodott könyv volt angol nyelvterületen. A Harry Potter-könyvek világszerte gyermekek millióival szerettették meg az olvasást.

A mindent elsöprő Potter-láz a filmipar figyelmét is felkeltette. A filmjogokat 2000-ben az amerikai Warner Brothers stúdió vásárolta meg, és szép sorban meg is születtek Harry és barátai, Ronald Weasley és Hermione Granger, valamint a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskola tanulóinak, tanárainak varázslatos, félelmetes, olykor mulatságos kalandjait bemutató filmek. 2016-ban egy londoni színházban mutatják majd be a Harry keserves kiskorát felidéző színdarabot, amelyet Rowling szándékosan nem regényformában alkotott meg.

Az írónő a hétkötetes sorozathoz három kiegészítő könyvecskét is írt (A kviddics évszázadai, Legendás állatok és megfigyelésük, Bogar bárd meséi), amelyek bevételét jótékony célra fordította. A ma már milliárdos vagyonnal rendelkező Rowling egyébként is szívesen áldoz jótékony célokra, így például alapított egy klinikát a szklerózis multiplexben szenvedők számára, Lumos névvel pedig egy jótékonysági hálózatot, amely intézetekben hagyott, gyakran fogyatékos kelet-európai gyerekek megmentését tűzte ki céljául.

2012-ben megjelent első, felnőtteknek szóló regénye, az Átmeneti üresedés sokak számára csalódás volt, nem is aratott sikert. 2013-ban Robert Galbraith írói álnéven megjelent első bűnügyi regénye, a Kakukkszó, 2014-ben ennek folytatása, a The Silkworm.

A családjával Edinburghban élő írónő jelenleg a világ egyik legismertebb asszonya, a legolvasottabb és legjobban fizetett szerzők egyike. Számos rangos kitüntetés között 2001-ben megkapta a Brit Birodalom Rendjének Tisztje címet is. Fő művét, a teljes Harry Potter-sorozatot 65 nyelvre fordították le, és több mint 350 millió – más forrás szerint több mint 400 millió – példány kelt el belőle.

Itt lehet hozzászólni !