Díszpolgári címeket adtak át Csepel napján

Csepel.hu

A hagyományokhoz híven idén is díszpolgári címeket adtak át július 18-án, Csepel napján. A júniusi képviselő-testületi ülés döntött arról, hogy az önkormányzat Csepel Díszpolgára címet adományoz Tótfalusi István, József Attila- és Füst Milán-díjas író, költő, nyelvész, műfordító részére, valamint posztumusz díszpolgári címben részesíti Czibor Zoltán olimpiai bajnok és világbajnoki ezüstérmes magyar labdarúgót, az aranycsapat tagját, Csepel labdarúgóját.

A díjátadás előtt Borbély Lénárd polgármester a Polgármesteri Hivatal nagytanácstermében köszöntötte a díjazottakat. Beszédében elmondta, 305 évvel ezelőtt, 1712. július 18-án írták alá azt az úrbéri szerződést, amely lehetővé tette a török idők utáni elnéptelenedett Csepel újjáépítését, benépesítését.

Az önkormányzat 2011 óta e napon ünnepli Csepel napját, és ennek emlékére díszpolgári címeket adományoz azoknak, akik tevékenységükkel hozzájárultak Csepel tekintélyének, jó hírnevének növeléséhez. – Az elismerésben eddig összesen 98-an részesültek. Ők azok, akikre felnézünk, akiket méltán lehet mindenki számára példaképül állítani – tette hozzá a polgármester, majd a csepeliek nevében személyesen is gratulált Mester Emilné Czibor Zsuzsannának, Czibor Zoltán húgának és Tótfalusi Istvánnak. A fogadáson részt vett Ábel Attila és Morovik Attila alpolgármesterek, dr. Szeles Gábor jegyző, Szilágyi Sándor rendőr alezredes, a csepeli rendőrkapitányság vezetője valamint több csepeli díszpolgár is.

Az ünnepélyes díjátadásra a Polgármesteri Hivatal előtti téren került sor, amely este nyolc órára teljesen megtelt az Edda koncertjére érkezőkkel. A díszpolgári kitüntetést és az elismerő oklevelet Borbély Lénárd polgármester adta át. A nagy tömeg tisztelettel hallgatta végig a méltató beszédeket és nagy tapsban részesítette Csepel két új díszpolgárát.

A díjátadás után színpadra lépett az Edda, amely nagy sikerű, fergeteges hangulatú koncerttel köszöntötte a 305. születésnapját ünneplő Csepel városát.

Lass Gábor

 

Tótfalusi István

Tótfalusi István József Attila- és Füst Milán-díjas író, költő, nyelvész, műfordító. Hosszú éveken át volt a Móra Ferenc Könyvkiadó felelős szerkesztője. Több mint harminc ismeretterjesztő könyv szerzője, köztük a népszerű Operameséké. Angol, német, svéd, norvég, francia, olasz, spanyol, portugál és latin nyelvből fordít prózát, verseket, drámát. Magyarból is fordít angol nyelvre: Babits Mihály, Füst Milán, Pilinszky János és még számos magyar klasszikus verseit ültette át angolra, valamint egy kortárs magyar költészeti antológiát is összeállított a saját fordításaiból. A magyar irodalom területén íróként, költőként, nyelvészként, műfordítóként, valamint szerkesztőként végzett kiemelkedő munkássága elismeréseként számos jelentős kitüntetésben, többek között Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt, József Attila- és Füst Milán-díjban is részesült.Felesége, Tótfalusi Istvánné Koncz Éva tősgyökeres csepeli, a Jedlik Ányos Gimnázium nyugalmazott angol-magyar szakos tanára 2012-ben Csepel Örökség kitüntetést vehetett át. A család mai napig Csepelen él.

 

Czibor Zoltán

Czibor Zoltán olimpiai bajnok és világbajnoki ezüstérmes labdarúgó, az Aranycsapat, a Ferencváros, a Csepel, a Budapesti Honvéd és a Barcelona világhírű játékosa. Komáromban nőtt fel, és innen indult a pályafutása. 1948-tól az FTC, majd a Csepel, később a Budapesti Honvéd játékosa és a magyar válogatott állandó tagja. Még a Csepel játékosaként, 1952-ben az Aranycsapat tagjaként a Helsinki Olimpián első helyen végzett, a Honvéd játékosaként 1953-ban Európa Kupa aranyérmet, majd 1954-ben Bernben VB ezüstérmet. A magyar bajnokságban 1955-ben gólkirály lett. A magyar válogatott tagjaként 43 válogatott mérkőzést játszott, melyeken összesen 17 gólt szerzett. Kiemelkedő sportteljesítménye elismeréseként számos kitüntetésben, így többek között a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje, a Magyar Olimpiai Bizottság Érdemrendje díjban is részesült. 2014-től Budapest díszpolgára.

 

Teljes galériánkat megtekinthetik IDE kattintva.

Csepel.hu

4 hozzászólás “Díszpolgári címeket adtak át Csepel napján” bejegyzésre

  1. Csepeli Diák szerint:

    Először is tiszta szívből gratulálok az új CSEPELI DÍSZPOLGÁROKNAK! Nem szeretnék ünneprontó lenni, de sok olyan csepeli kitüntetett van aki nem díszpolgári címet kapott, hanem másfajta elismerést, de róluk már megfeledkezünk. Tudomásom szerint 2010-től kezdődően is minden csepeli rendezvényre meghívást kaptak a korábbi kitüntetettek, de az évek során ez valamiért elmaradt. Kérem, hogy a korábban elismerésben részesítetteket ne felejtsük el, hiszen a kerületért végzett tevékenységükért kapták az elismerést. Azt gondolom, hogy teljesen mindegy milyen vezetése, többsége volt az aktuális önkormányzatnak legtöbbjük nem politikai alapon, hanem konszenzussal kapott elismerést, sokszor az éppen ellenzékben lévők hathatós támogatásával. Ha valakit a jelenlegi vezetés nem tart méltónak a kitüntetésre, akkor vonják vissza tőle, de büntessenek kollektíven mindenkit. Természetesen teljesen mindegy, hogy mi az elismerés neve, minden esetben a Csepelért végzett tevéknység került elismerésre.

  2. Csepeli Diák szerint:

    Gondoltam, hogy ez lesz a reakció. A nagy semmi.
    Tisztelt Szerkesztőség! Tisztelt Alpolgármester Úr!
    Mi az önkormányzat véleménye, meglátása?

  3. strici szerint:

    csepeli diak!
    hogy ki miert nem hivatos az unnepsegre nem tudom.
    en arra reagalnek hogy “a keruletert vegzett tevekenysegukert ” kaptak a cimet.
    ha valakit deportalnak azt csepelert tette?
    valaki pesten allitolag ledonti a sztalin szobrot azt csepelert tette?
    bukott koztarsasagi elnok felesege mit tett csepelert?
    hos 56-os matuzsalem asszony mit tett csepelert?
    egyettlen urhajosunk mit tett cseoelert?
    stb.
    az orszagert sokan dolgoztak es tettek de mit csepelert?

  4. Csepeli Diák szerint:

    Sajnos ezekben a kérdésekben teljesen igazad van. Azt gondolom, hogy a rendszerváltás óta kitüntetettek 90 %-a Csepelért végzett munkájáért kapta a különböző elismeréseket. Éppen ezért gondolom úgy, hogy Őket is meg kellene hívni. Az általad említett bukott köztársasági elnök felesége gyakran feltűnik csepeli rendezvényeken. Ő nem is csepeli színekben szerezte olimpiai érmét.
    Arra lennék kíváncsi, hogy a Szent Imre téri önkormányzati hivatal, ennek az oldalnak a szerkesztősége miért hallgat? Szégyenlik azokat, akik valóban a kerületért végzett munkáért kaptak elismerést????

Itt lehet hozzászólni !