Nyolcadik éve tartják a Szent Iván-napi tűzugrást Csepelen

Csepel.hu

Csepelen is megünnepelték a nyári Napfordulót, június 23-án este 9 órakor tartották a Szent Iván-napi tűzugrást a Szent Imre téren. A rendezvényen felléptek a csepeli néptáncosok, a Nagy Imre Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, a Csepel Táncegyüttes, a Csepeli Kistáncos Alapítvány Csepp-Csepel és Kis-Csepel csoportja, a Csepeli Öreg Táncegyüttes tagjai és idén az óvodákban néptáncot tanító óvónénik járták a legősibb moldvai körtáncot a tűz körül. A zenét a Botosánka együttes biztosította.

A megrakott máglyát rituálisan négy korsóból vízzel meghintették, négy zöld ággal  körül táncolták, majd négy fáklyával meggyújtották a tüzet.

Ezután Morovik Attila alpolgármester szólt az érdeklődőkhöz. Beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy határon innen és túl megannyi településen égnek a szentiváni tüzek. Magyarországon, Erdélyben, a Vajdaságban, Kárpátalján és a Felvidéken, ugyanúgy szólal meg az ének és indul el a tánc – hangsúlyozta. Az alpolgármester hozzátette: „A Kárpát-medencei tűzugrás célja, hogy a szétszabdalt, értékválsággal küszködő világunkban megmutassa a hagyomány, a népi kultúra összetartó és közösségteremtő erejét. Azt, hogy a közös ének, a közös tánc, az összekapaszkodó körök át tudják törni az elidegenedés falát. Azt, hogy az együvé tartozás érzése le tudja győzni a távolságot, át tudja lépni a határokat, és távoli vidékeket képes összekötni.”

Ezt követően a néptáncosok körtáncoltak, majd párosával átugrották a tüzet. A táncba a nézők is bekapcsolódtak.

 

AZS

Fotó: Tóth Beáta

Teljes Galériánkat megtekinthetik IDE kattintva.

 

Itt lehet hozzászólni !