Dr. Klinghammer István Budapest díszpolgára lett

Csepel.hu

A Fővárosi Közgyűlés ünnepi ülésén Tarlós István főpolgármester Budapest díszpolgára címet adományozott dr. Klinghammer István földrajztudósnak, Csepel díszpolgárának.

A „Budapest díszpolgára” címeket 2011 óta adják át a szabadság napja, június 19-e alkalmából.  Az elismerésben azok részesülnek, akik „a főváros életében jelentős, meghatározó szerepet töltenek be, kiemelkedő teljesítményükkel Magyarországnak, Budapestnek dicsőséget szereztek”.

A Fővárosi Közgyűlés szerdai, ünnepi ülésén Tarlós István elmondta, történelmünk során számtalanszor kellett áldozatok árán kivívnunk szabadságunkat. Hozzátette, szabadságunkért ma is meg kell harcolni a nemzetközi színtéren. – Nem szabad megengednünk, hogy arctalan bürokraták, keresztény- és magyarellenes, a klasszikus európai értékeket veszélyeztető spekulánsok erőszakolják át a maguk diktátumait – fogalmazott. Kitért arra, hogy 2010 óta számos olyan beruházás valósult meg a fővárosban, amelyeket korábban csak ígérgettek. – Azon dolgozunk, hogy Budapest biztonságos, élhető város legyen. Ennek érdekében fejeztük be a négyes metrót, adtuk át a fonódó villamos-hálózatot, a megújult Széll Kálmán teret, készülünk a Lánchíd és a Váralagút felújítására, a Blaha Lujza tér rekonstrukciójára és a csepeli gerincút továbbépítésére – mondta a főpolgármester. Méltatta a díszpolgári címet elnyert tudósok, művészek és sportolók érdemeit.  – Ők azok, akik szakmailag, erkölcsileg és emberileg is maradandót alkottak. Köszönjük közösségépítő és lélekerősítő munkájukat, példamutató helytállásukat – zárta beszédét Tarlós István.

Díszpolgári címet kapott Hosszú Katinka háromszoros olimpiai bajnok úszó, Bács Ferenc Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, Bereményi Géza Kossuth-, József Attila- és Balázs Béla-díjas író, dalszöveg- és forgatókönyvíró, filmrendező, Fenyvesi Máté volt válogatott labdarúgó és országgyűlési képviselő, Klinghammer István, földrajztudós, térképész, az ELTE korábbi rektora és Szinetár Miklós Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas színházi, opera-, tévé- és filmrendező. Az elismerésben posztumusz részesült László János, a Magyar Kerékpárosklub egykori elnöke és Olofsson Károly Placid bencés szerzetes.

A díjátadás után Morovik Attila alpolgármester a Csepeli Önkormányzat nevében személyesen gratulált Klinghammer Istvánnak az elismeréshez.

 

Lass Gábor

Fotó: Somfai Sándor

Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !