Nem­so­kára már csak az új két­ezer és öt­ezer fo­rin­tos bank­je­gyek­kel fi­zet­hetünk!

RIPOST

Idén márciusban mutatták be az új kétezer és ötezer forintos címletet, ezzel párhuzamosan 2017. július 31-én kerül sor a régi változatok bevonására. Ez azt jelenti, hogy a régi címleteket a kereskedők már nem kötelesek elfogadni. Aggodalomra semmi ok: három évig bármelyik postán, míg a Magyar Nemzeti Bankban 2037-ig díjmentesen és korlátozások nélkül új címletre cserélik a nálunk maradt régi kétezrest és ötezrest.

A Magyar Nemzeti Bank 2014-ben kezdte meg a forgalomban levő forintbankjegyek cseréjét. Elsőként a 10000 és a 20000 forintosok újultak meg. A bankjegycsere-program következő lépcsőjében 2017. március 1-től megjelentek a megújított 2000 és 5000 forintosok. Még a nyár folyamán bemutatják az új 1000 forintost (ezzel a címlettel azonban csak jövőre találkozhatunk a vásárlásaink során). A 2017-es év a régi 20000 forintosok december 31-i bevonásával zárul majd.

Mire kell figyelnem?

A régi kétezres és ötezres címletek július 31-ig vannak forgalomban. Nagyon fontos, hogy a készpénzforgalomból való bevonás nem jelenti azt, hogy az esetleg még birtokunkban maradt bankjegyek elértéktelenednek! A bevonás mindössze annyit jelent, hogy a bevonási határnap – azaz július 31. – után a régi címletek már nem számítanak törvényes fizetőeszköznek, így elfogadásuk már nem kötelező. Vagyis a sarki boltos nyugodtan mondhatja azt, hogy ezzel a bankjeggyel nem lehet fizetni.

Ezért cseréljük

Az MNB azért döntött a régi címletváltozatok bevonásáról, hogy az egyes bankjegycímletek mind a gépek, mind pedig a lakosság számára könnyen és egyértelműen azonosíthatók, használhatók legyenek. A régi változatú bankjegyek bevonása azonban nemcsak a bankjegykezelő gépek és automaták megbízható működése miatt fontos lépés. A megújult bankjegyek egyúttal új, fejlettebb, a hamísítás ellen fokozottan védő biztonsági elemeket is tartalmaznak, ezzel is nehezítve a pénzhamisítást.

Nekem még van régi ötezresem, mit tegyek?

A bevonási határnapot – 2017. július 31. – követően a hitelintézetek és a posta három éven keresztül díjmentesen váltják át a bevont bankjegyeket. A Nemzeti Bankban a bevonási határnaptól számított 20 éven át – szintén díjmentesen és korlátozások nélkül – átválthatók a nálunk maradt régi kétezresek és ötezresek.

A forint bankjegyekkel kapcsolatos változásokról az MNB honlapjának Bankjegy és érme oldalán további naprakész, részletes információk érhetők el.

A 2000 és az 5000 forintosok együttesen is csak alig 13%-át teszik ki az összes bankjegynek, ám – az ezer forintosok mellett – ez a két címlet „pörög a leggyorsabban”, ezeket a bankjegyeket használjuk napi szinten a leggyakrabban. Ezért lehetséges az, hogy ugyan csak idén március elsején kerültek forgalomba az új bankjegyek, ám mostanra a „régi” címletek jelentős része már újakra cserélődött. Azaz, ha valahol 5000 forintost kapunk visszajáróként, az szinte biztosan új címletű lesz.Szintén jól halad a megújított 20000 forintos bankjegyek cseréje. A 2015 decemberi forgalomba kerülést követően,2017. április végén már több mint 90 százalékuk új változatú bankjegy volt.

Itt lehet hozzászólni !