Mélyrepülésben az MSZP

Magyar Hírlap

Közvéleménykutatás

Hiába a sikerkommunikáció, a kormánypártok példátlan népszerűségvesztést szenvedtek el az idén a közvélemény-kutatók adatai szerint. Az MSZP eddig nem látott mélységekbe süllyedt, több kutatóintézet is csupán 13 százalékos támogatottságot mért a szocialista párt esetében, az év utolsó hónapjaiban. A Fidesz lépésről lépésre jött föl a hónapok alatt, a felmérések alapján decemberben a teljes népesség körében kétszer, a biztos pártválasztókat nézve háromszor annyi szavazatra számíthatna egy most megtartott választás esetén. Cikkünkben három kutatóintézet adatai alapján tekintjük át, hogyan alakultak a lakossági pártpreferenciák 2007-ben.

Már az évkezdet sem volt biztató a szocialistáknak, az MSZP támogatottsága már februárban negatív rekordokat döntött, azt azonban valószínűleg senki nem merte volna kijelenteni, hogy az év végére a szocialisták bázisa szinte teljesen elolvad. A Fidesz támogatottsága lassan araszolt előre, de az év elején a kormánypártokból kiábránduló szavazókat az ellenzék vezető ereje nem nagyon tudta megszólítani, igaz, az átpártolás később sem lett tömeges. A lakosság gazdasági várakozásait a megszorítások hatása miatt a pesszimizmus jellemezte. A közhangulat egyértelműen romlott az év folyamán, sőt az emberek a jövő évet tekintve is igen borúlátók. Az idő előre haladtával az év közepén stagnáltak a támogatottsági mutatók, ám például a Gallup felmérése azt jelzi: növekszik azoknak az aránya, akik Gyurcsány távozásában és új választások kiírásában látják a kiutat. Az MSZP helyzetén a nyári szünet sem segített, bár a Tárki adatai szerint a Magyar Gárda megalakulása körüli vita hatására valamelyest felfelé mozdult a támogatottságuk. A közvélemény-kutatók kiemelték a lakosság választási hajlandóságának csökkenését is, amely több mérés alapján ötven százalék alá esett az év során. A Tárki decemberi felmérése szerint a szavazókorú lakosság majdnem kétharmada nem menne el ma voksolni, vagy nem tudja, melyik pártot támogassa.

Decemberre elérkeztünk oda, hogy a három közvélemény-kutatóból kettő már csak 13 százalékos MSZP-támogatottságot mért a teljes lakosság körében. A Gallup szerint a rendszerváltás utáni legmélyebb kormányzati válságnak lehetünk így szemtanúi, amely különösen igaz, ha a biztos pártválasztókra vonatkozó adatokat nézzük: ezek már háromszoros különbséget jeleztek a két nagy párt között. A két kisebbik parlamenti párt esetében a három kutatóintézet a biztos pártválasztók között csak egyszer-egyszer mért olyan támogatottságot, amellyel valamelyikük bejutott volna az Országgyűlésbe, ám többnyire az SZDSZ és az MDF nem érte volna el a parlamenti küszöböt.

Az adatokból kiderül: a kormány vezetőjét ugyanúgy ítélték meg az év folyamán az emberek, mint pártjáét. Gyurcsány Ferenc támogatottsága az MSZP-vel együtt süllyedt eddig nem látott mélységekbe, egyre többen értékelték rossznak a munkáját. A Gallup felmérése szerint ez az arány decemberben meghaladta a hetven százalékot. Orbán Viktor ezzel párhuzamosan lépésről lépésre araszolt felfelé a népszerűségi listán.

Még lejjebb

Mindössze tízszázalékos MSZP-támogatottságot mért legfrissebb közvélemény-kutatásában a Real PR 93 Kft. A felmérés szerint szerint a teljes lakosság körében az szocialisták tíz százalékával szemben a Fidesz 33 százalékos támogatottságot tudhat magáénak. A biztos pártválasztók között a Fidesz 62, míg az MSZP húsz százalékon áll.

Forrás: Magyar Hírlap

Egy hozzászólás “Mélyrepülésben az MSZP” bejegyzésre

  1. Andrew Toth szerint:

    Megy ez még lejjebb is, amikor emelik januárban-februárban az árakat.

Itt lehet hozzászólni !