Jobbról előzés? – olvasói levél

Csepel.info, Mr.Gabee

Az alábbiakban olvasónk levelét közöljük:

Szép napot! Remélem megtekinthető ez a kis videó 🙂 Én nem tartom magam túl jó sofőrnek, de ez a motoros majdnem kiverte a biztosítékot nálam! És még csodálkozunk a sok baleseten!? Persze felháborodva számon kértem, hogy miért előz jobbról! Válasza az volt “Kresz szerint lehet a motorosoknak ” Hát lehet, hogy én tudom rosszul!? 

Pető Attila oktató az alábbiakban írta le egy hasonló esetben egy fórumban:

“A KRESZ szerint: ha a járműveknek útkereszteződésben, útszűkületekben, szintbeni vasúti átjárónál vagy egyéb forgalmi okból meg kell állnia, – előre sorolás céljából – kétkerekű motorkerékpárral, illetve kétkerekű segédmotoros kerékpárral az álló járművek mellett, vagy azok között, kétkerekű kerékpárral az úttest szélén, az álló járművek mellett jobbról szabad előrehaladni”

5 hozzászólás “Jobbról előzés? – olvasói levél” bejegyzésre

  1. Nagyapó szerint:

    Megint a két malomban őrlés esete forog fenn. Mást jelent az előzés és mást a kerülés. Az olvasó egyértelműen előzést mutat be, mert a járművek mozognak. Pető Attila pedig a kerülést magyarázza.(Helikopterrel viszont álló és mozgó jármű felett is lehet repülni, de az sem előzés.)
    Szeretném idézni a KRESZ-t. “35. § (1) Az úttest menetirány szerinti jobb oldalán álló jármű vagy ott levő egyéb akadály melletti elhaladásra (kikerülés) a 34. § (1)-(5) bekezdésében foglalt rendelkezéseket kell – értelemszerűen – alkalmazni.” Az 1-5 pontokat nem idézem, de szó sincs jobbról előzésről.
    Viszont sajnos a motorosok nem közlekednek, hanem “motoroznak”. A jobbról való kerülés roppant veszélyes, mert pl. egy szemből balra kanyarodó járművel komoly baleset történhet.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  2. Right szerint:

    Mindenesetre a temetőig eljutott. 🙂

  3. lolka szerint:

    ” Én nem tartom magam túl jó sofőrnek, de ez a motoros majdnem kiverte a biztosítékot nálam!”-0.26-nál hol volt a biztosíték… az súlyosabb, mert nem engedted befejezni az előzést…a rossz csatorna fedelek miatt általában mindenki a felezőnél megy, jobb szélen ott a nagy hely. Jobb, ha nem csinálsz nagy reklámot a videódnak… ezért jó a kamera, a vezető letudja magát foglalni vezetés közben…

  4. Steve szerint:

    Tisztelt lolka “-0.26-nál hol volt a biztosíték…” 0.26-nál ép fékez a motoros és a letekert ablakon keresztül beszélgetünk! Én nem a felezőnél szoktam menni mert nem szeretnék egy szembejövővel sem össze akadni! Igen csak meg lepődtem mikkor jobb oldal megjelent mellettem !

Itt lehet hozzászólni !