Gyárral szemben

Városkép, Mr.Gabee, Csepel.info

2015-ben elkészült a Csepeli Alma Mater – állandó iskolatörténeti kiállítás a Szt. Imre téri Szolgáltatóházban (volt Rákóczi Iskola). A terem másik felében most állandó gyártörténeti kiállítás nyílt meg. Az ablakon kinézve látjuk a gyár I-es kapuját, innen a címe: Gyárral szemben – állandó gyártörténeti kiállítás.

A tárlat április 1-től egyénileg (bejelentkezés nélkül) látogatható a szolgáltatóház nyitva tartási ideje alatt: hétfőtől csütörtökig 9:00-17:00, pénteken 8:00-13:00 óráig, szombaton 9:00-12:00 óra között. A kiállítás megtekintése ingyenes!

A kiállított tárgyak egy része már régóta a Csepeli Helytörténeti Gyűjteményben volt elhelyezve. Olyan tárgyak, amelyeket helyszűke miatt nem tudtunk eddig bemutatni, vagy több darabbal is rendelkezünk belőlük. A közelmúltban számos új – a gyárban készült – tárggyal, érdekességgel lettünk gazdagabbak. Ezek egy részét csepeli lakosok ajándékaként gyűjtöttük össze, jelentős hányadukat vásárlás útján szereztük meg. Így a dobogókon láthatók varrógépek, kerékpárok, lemezvillás Csepel motorkerékpár, tűzhely, kályhák, acélpalackok és még egy lóvontatású vetőgép is. A vitrinekben különféle eszközök, félgyártmányok tanúskodnak a gyáróriás egykori széles termékpalettájáról: a lőszerek, lakossági használati tárgyak, szerszámok mellett megtekinthetünk Csepelen készült gép maketteket, dísztárgyakat, traktor lánctalpszemet. Az üzemegységek történetébe tablók, fotók, filmbejátszások engednek bepillantást.

A kiállítás létrejöttét támogatta Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata, továbbá a megvalósulás az önkormányzat HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt.-től elnyert pályázati támogatásnak köszönhető: a HungaroControl Zrt. Társadalmi Felelősségvállalási Programja biztosította az anyagi hátteret a tárlat életre hívásához. A kiállítást a Csepeli Városkép Kft készítette.

2017 tavaszától a Szent Imre teret bejáró vezetett sétákat is szervezünk, melyeknek a kiállítások megtekintése is része lesz. Az első ilyen alkalomra április 29-én, szombaton kerül majd sor. Ez a program ingyenes, de regisztrációhoz kötött! A sétára jelentkezni a Királyerdei Művelődési Ház elérhetőségein lehet (1213 Budapest, Szent István út 230. Tel.: +36 1 278-2747).

Itt lehet hozzászólni !