Adómérséklés miatt lesz olcsóbb a benzin és a gázolaj

Autonavigator, Mr.Gabee, Csepel.info

9 forinttal csökken szerdán a benzin ára

Miként arról beszámoltunk, az olajárak emelkedése miatt április elsejétől korábbi szintjére csökken az üzemanyagok jövedéki adója. A MOL már korábban bejelentette, hogy az adócsökkentést beépíti üzemanyagáraiba.

Most pedig már azt is tudjuk, hogy már szombattól, tehát április 1-től 12 forinttal csökken a gázolaj, illetve 6 forinttal a 95-ös benzin literenkénti ára. A gázolaj kétszeres árcsökkentésével meg is szűnik annak felára a benzinhez mérten, a 95-ös és a dízel átlagára szombattól egységesen 349 forint lesz. Idén ilyen alacsony szintet még sosem tapasztalhattunk, tavaly ugyanakkor volt 310 forintos mélyponton is a gázolaj ára. 2012-ben pedig ugyebár 450-451 forintnál tetőzött a benzin árával együtt − legalábbis átlagár szerint. Az pedig csaknem állandó és az átlagártól független, hogy az egyes töltőállomások között literenkénti 50 forintos árkülönbségek is adódhatnak.

A márciusi üzemanyagár-csökkenés a most bejelentettel a benzin esetén 19, a gázolajnál 28 forintra növekszik. Egyelőre nem tudni, hogy a következő negyedév végén miként változik az üzemanyagok jövedéki adója, a tavaly júniusban elfogadott jövedéki adótörvény-módosítás értelmében 50 dollár feletti világpiaci árnál az adó mértéke az ólmozatlan benzin esetében literenként 120 forint, ha azonban a világpiaci ár legfeljebb 50 dollár, akkor 125 forint, míg a gázolajnál a magasabb ár mellett 110,35 forint az adó, az alacsonyabbnál 120,35 forint. A NAV következő jelentése a kőolaj átlagára kapcsán júniusban esedékes, az alapján módosulhat majd a jövedéki adó, azaz az üzemanyagra rakódó, majd még áfával terhelendő közteher.

Itt lehet hozzászólni !