Sándor, József, Benedek

Csepel.info, Mr.Gabee

Megérkeztek ők, akik a melegért felelősek a néphit szerint. Lássuk, mire számíthatunk ezeken a napokon:

Sándor, József, Benedek… A tavaszi napéjegyenlőség idején, Gergely nap után közel egy héttel érkeznek ők hárman, akik a melegért felelősek a magyar néphit szerint.

Sándor napja – március 18.

Az első igazán meleget hozó nap. Ekkorra már a napsugarak is barátságosabban simogatják a földeket. „ Ha Sándor napján szép az idő, jó termés várható „ – tartotta a népi regula. Ezen a napon engedték ki először a méheket. A néphit szerint, ha a méhek sűrűn kitelepednek a kas, vagy kaptár szájára, akkor jó idő lesz. Aki serényebb munkára akarta a méheit fogni, az hangyabolyt szórt a kas alá.

József napja – március 19.

A három összetartozó nap közül a leggazdagabb szokásokban és hiedelmekben. „Ha József napján derült, hőség hozzánk beül „ – szól a regula. Ha ezen a napon szivárvány látszik az égen, benne széles sárga sáv, az jó búzatermést, a széles piros sáv pedig bő bortermést ígér. Egyes falvakban ezen a napon kezdték el szántást, a gazdag termés reményében.

Vasárnap a Dunántúlon, majd este a középső tájakon is több helyen alakulhat ki kisebb eső, zápor, kezdetben pedig északkeleten is előfordulhat még kevés csapadék. Keleten, északkeleten felszakadozik a felhőzet, hosszabb időre kisüt a nap. Sokfelé élénk, helyenként erős lesz az északnyugati szél. Hajnalban 2-8, napközben 9-13 fok között alakul a hőmérséklet.

Benedek napja – március 21.

Ez a tavasz első napja. „Ha ezen a napon dörög az ég, száraz lesz a nyár” – tartották elődeink. Szeged környékén a Benedek-napon ültetett hagymát augusztus 24-én szedték föl, utána a háztetőre rakták, ahol 7 nap érte a napsugár és 6 éjszaka a harmat. Ennek a hagymának a főzetét elsősorban a tífuszos betegek gyógyítására tartották alkalmasnak.

Hétfőn északkeleten várható még gyenge csapadék, egy-egy zápor, az ország többi részén változóan, erősen felhős lesz az ég. Többfelé továbbra is élénk, erős lesz az északnyugati szél. Fokozódik a nappali felmelegedés, napközben 14 és 20 fok közé emelkedhet a hőmérséklet.

Kedden a napos időben időnként felhők megjelenhetnek az égen, de csapadék nem valószínű. Helyenként élénk lehet déli-délnyugati szél. Tovább erősödik a nappali felmelegedés, egyre többfelé mérhetünk majd 20 fok fölötti értékeket.

Itt lehet hozzászólni !