Újraválasztották államfőnek Áder Jánost

Magyar Idők

ujravalasztottak-allamfonek-ader-janost

Az Országgyűlés hétfőn választotta meg Magyarország köztársasági elnökét a következő öt évre. A Fidesz–KDNP Áder János jelenlegi államfőt jelölte a tisztségre, míg az ellenzék – a Jobbik kivételével – Majtényi László volt ombudsmant, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnökét támogatta.

A választás első fordulója érvénytelen lett, mert egyik jelölt sem kapta meg a a leadott voksok kétharmadát. A második fordulóban Áder János jelenlegi köztársasági elnök kapta a szavazatok többségét, 131 voksot, így újabb öt évre ő lett Magyarország államfője. Majtényi László, a baloldali pártok jelöltje 39 szavazatot kapott. A DK képviselői a második fordulóban nem szavaztak, a Jobbik bojkottálta az egész választási folyamatot.

ÁDER JÁNOS: MINDIG SZEM ELŐTT TARTOTTAM MAGYARORSZÁG ÉRDEKEINEK ÉS ÉRTÉKEINEK KÉPVISELETÉT

A köztársasági elnök a szavazás előtti beszédében öt évvel ezelőtti szavait idézte, melyben azt ígérte, hogy mindig Magyarország érdekeit és értékeit tartja szem előtt államfőként. Eddigi munkájából kiemelte, hogy 2012-ben Szerbia elnökét fogadta és felvetette a kollektív bűnösség kérdését, melyre Nikolics azt mondta: elérkezett a megbékélés ideje.

Felelevenítette a két fél által elkövetett szörnyűségeket. Majd felidézi, hogy bocsánatot kért a magyarok által elkövetett bűnökért, majd másnap Szerbia elnökével közösen hajtott fejet az áldozatokért.

Köszönetet mondott azoknak, akik megemlékeztek a magyar áldozatokért, segítettek helyreállítani a világ 20. században kibillent rendjét.

HÉTKÖZNAPI EMBEREK – EMBER FELETTI TELJESÍTMÉNYEK

Kiemelte a magyar átlagemberek kemény munkájának fontosságát. Több példát említett, munkanélküliséget felszámoló polgármestertől a több ezer embernek munkát adó vállalkozóig.

A Debreceni Egyetem munkatársait is külön kiemelte, akik egy agyhalott anyát életben tudtak tartani, hogy a csecsemő megszülethessen, „köszönet érte”.

FOLYTATNI KELL A HARCOT A TERMÉSZETVÉDELEMÉRT

Szomorú volt szembesülni a gyakorlatilag minden országra jellemző nemtörődömségre, melyet a pillanatnyi haszonszerzés motivál. Felelevenítette, hogy évente Európa nagyságnyi erdő tűnik el.

Köszönetet mondott a magyar embereknek, akik részt vesznek a természetvédelemért folytatott harcban.

MAJTÉNYI LÁSZLÓ NEM KÖSZÖNTE MEG SOROS GYÖRGYNEK

A baloldal államfőjelöltje köszönetet mondott az őt jelölő pártoknak és képviselőknek, akik ezzel rendszerkritikus programját is támogatták. „Soros Györgynek most nem köszönöm meg.”

„A szegénység elviselhetetlen (…) A korrupció maga alá gyűrte az államot” – kezdte programjának ismertetését. Korlátozná a hatalmon lévőknek a hatalom nélküliek elleni önzését.

Kevesebb államot és több szolidaritást szeretne: „Az egyenlő méltóságról beszélek.”

A menekültek emberségesebben bánna – emeli ki. Elmondása szerint a hatalom felhasználja a migránsokat céljaira, ahogyan a „rossz oligarchákat” is.

Majtényi szerint 2013-ban az alkotmányosság Magyarországon megroppant. Korlátlan beszédjogát használná, mert az igazság elmondásából soha nem lehet elég. A másik ki nem használt lehetőség, hogy korlátlanul nyújthat be a parlamentnek törvényjavaslatokat.

 

Egy hozzászólás “Újraválasztották államfőnek Áder Jánost” bejegyzésre

  1. névkötelező szerint:

    S milyen jó beszédet mondott az Áder!*

    *nem.

Itt lehet hozzászólni !