Új eszközök a településkép formálására

Csepel.hu

csepellogo

Az elmúlt évben jelentős reformok indultak az építészetben és építésügyben. A 300 m2 alatti lakóépületek egyszerű bejelentése meggyorsította a lakossági építkezések folyamatát. A magas építészeti minőség és szakmaiság biztosítása az építésztervezők felelősségi körébe került.

Ezzel együtt az Országgyűlés biztosítani kívánta a helyi önkormányzatok számára, hogy a közvetlenebb módon, maguk tudják befolyásolni a településkép alakulását, ezért megalkotta a Településképi törvényt. A törvény szemléletformáló és szabályozó eszközöket ad az önkormányzatok kezébe, melyek lehetővé teszik, hogy a település maga határozza meg védendő értékeit, a településképileg jelentős területeit, valamint előírásokat ezek védelme érdekében.

Az egyik eszköz az újdonságként bevezetett Településképi Arculati Kézikönyv, amely egyfajta útmutatókén szolgál majd az építkezőknek, felvonultatva a településkép védelemre érdemes épített és természeti értékeit, a jellemző karakterjegyeket, a kerület építészeti arculatát meghatározó jellemzőket és összegyűjtött jó példákkal és javaslatokkal segíti a településkép formálását.

A Településképi Arculati Kézikönyv alapján a települési önkormányzatok megalkotják településképi rendeletüket, amely már egy mindenkire kötelező érvényű jogszabály lesz. Ez tartalmazni fogja a védett épületek, területek felsorolását, és mindenkire kötelező érvényű szabályokat ír elő a településkép megőrzése, harmonikus alakítása érdekében.

Mindezen eszközök készítése során több alkalommal is bevonja az önkormányzat a terület lakosságát és más partnereket a tervezési folyamatba, hogy megismerhesse a helyi lakosok, a településen működő vállalkozások, szervezetek, vallási közösségek véleményét, és azokat beépíthesse a készülő dokumentumokba.

Az új szabályozások készítése kapcsán induló partnerségi egyeztetési folyamatról a csepeli lakosok értesülhetnek a Csepeli Hírmondóban, köztéri önkormányzati hirdetőtáblákon, és a www.csepel.hu honlapon elhelyezett tájékoztatókból. Szívesen fogadjuk fényképeiket az értékesnek ítélt épületekről, utcákról, terekről, melyeket a partnerseg@budapest21.hu címre tudnak megküldeni. Kérjük, hogy a beazonosíthatóság miatt jelöljék meg, hol készültek a képek. További felvilágosítást az Önkormányzat Főépítészi Irodáján kaphatnak az érdeklődők.

A Felhívást Településképi arculati kézikönyv és Településképi rendelet partnerségi egyeztetésére megtekintheti pdfPDF formátumban IDE kattintva.

A Felhívást Csepeli építési szabályzat partnerségi egyeztetésére megtekintheti pdfPDF formátumban IDE kattintva.

Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !