Út- és Hídproblémák Csepelen

V39Endre, Mr.Gabee, Csepel.info

y-ut

A CSEPEL szigeten lévő községünk összeköttetése a Dunán kívüli területekkel mindenkor nehézségekbe ütközött. A XIX. század második felében elkészült Gubacsi-zárógát volt az első lehetőség közúton való átkelésre, bár e létesítményt elsődlegesen árvízvédelmi okok miatt készítették, Ráczkeve környéki déli párjával együtt.

1924-ben elkészült a GUBACSI HÍD. Elbontották a zárógátat, mivel a Kis Duna zsilipjei is elkészültek. 1927-ben elkészült a KVASSAY HÍD. De a Nagy Dunán legfeljebb kompon lehetett átkelni és ez azóta is így van. A komp csak személyszállításra, vagy legfeljebb kerékpárszállításra alkalmas.

orszagreszeket-kot-ossze

A CSEPELI HELYTÖRTÉNETI GYŰJTEMÉNY térképei között található egy 1930-as évek elején kiadott CSEPEL-térkép, amelyre valaki berajzolt egy akkoriban elképzelt útvezetést. Ezt az itt bemutatott 1941-es térképre zöld vonallal berajzoltam. Egy elképzelt Nagy Dunai átkelőt ( hidat ) jelez a Tejút utca – Nefelejcs utca vonalában. Bent Csepelen az „Uradalmi Birtok” területén áthaladva és kettéágazva haladt tovább a József utcán észak felé az egyik ág, a Pesti útig vezetve. A Szebeni utcai ág, kelet felé vezetve a Szatmári utcáig halad, ahol északra fordulva az „Alsó Remanentia Dűlő” ( későbbi Neményi Papírgyár ) területén áthaladva éri el a Duna utcát. Innen tovább vezetve jut a Gubacsi hídra. Ez természetesen csak egy elmélkedés volt, de jelezte, hogy a probléma foglalkoztatta a község lakóit.

A HELYTÖRTÉNETI GYŰJTEMÉNY birtokában lévő Összkiadású CSEPELI ÚJSÁG 1941. augusztus 7.-i száma érdekes írást közöl a „CSEPELI Y-út” tervéről : A „KÖZMUNKÁK TANÁCSA” országos jellegű főútvonalat tervez Csepelre. Ezt az említett újságcikket itt bemutatom. Mivel pontosan leírja a nyomvonal utcáit, az 1941-es térképre piros vonallal berajzoltam a tervezett útvonalat.

Az érdekesség kedvéért megjegyzem, hogy az „Uradalmi Birtok” 1930-ban beépítetlen terület WM tulajdonként adott helyet a későbbi WM-Sporttelepnek és aJézus Szíve Templomnak a mai Béke téren. Az „Alsó Remanentia Dűlő” lett a későbbi Neményi Papírgyár területe.

Mindég is fennállt Csepel község lakóinak és a WM gyár vezetésének igénye arra, hogy megvalósuljon a HÍD-összeköttetés Csepel és a Nagy Duna túloldali területe között. Ezért 1943-tól kialakult az igény a BUDAFOKI ÚTI hídra, amely magától értetődő lenne Csepel és Pesterzsébet számára is. De közbejött a háború és a tervek elfelejtődtek.

Az említett utcanevek : József utca – ma Táncsics Mihhály utca ; Pesti út – Horthy Miklós út – ma Ady Endre út. A többi utcanév azonos a mai utcanevekkel.

Egyúttal felhívom a figyelmet, hogy a CSEPELI ÚJSÁG összes példánya, továbbá a jelzett térképek és sok más egyéb csepeli helytörténeti anyag szkennerezett állapotban megtekinthető a CSEPELI HELYTÖRTÉNETI GYŰJTEMÁNYBEN, ahova 10 éves munkásságom teljes anyagát elhelyeztem.

Továbbá itt hívom fel a figyelmet honlapomra, ahol ezt a témát néhány napon belül elhelyezem, bővített formában, kiegészítve csepeli közlekedési érdekességekkel. Honlapom : http://www.v39endre.hu címen található.

9 hozzászólás “Út- és Hídproblémák Csepelen” bejegyzésre

  1. Tóth kati szerint:

    Akkor most hány év múlva készül el a Gerincút?

  2. mind_the_gap szerint:

    Nagyapámék a 60-as években már végeztek földmunkákat a Duna túloldalán, Albertfalván az új hidat előkészítendő.
    Érdekes, hogy Budafok, a Duna túloldala egykoron a csepeli svábok területei voltak, de a két kerület között azóta is elhanyagolt az infrastrukturális kapcsolat. Se út, se hajó, se alagút, stb.
    Ezen a Galvani híd se sokat segítene. Az inkább a Kopaszi-gát mellett kialakítandó lakások lakóinak autói elvezetését segítheti.

  3. Csepelsziget überalles szerint:

    Minek az a sok büdös prolinak, úgyse járnak sehova csak a csepel plázáig ha kis grofo koncert van.

  4. v39endre szerint:

    A csepeli lakosokat senki se nevezze prolinak. Vannak mindenféle végzettségű és tudású emberek. Nem szabad lenézni senkit !
    v39endre

  5. ZsiványZoli szerint:

    Ki az a kis grofó?

  6. Csepel sziget überalles szerint:

    Aláírtad te is hogy nem kell a proliknak olimpia ugye.

  7. Nagyapó szerint:

    Tudomásom szerint a Csepelhez legközelebbi komp Vácott ill. Tökölön van.
    Híd kellene, de a Galvani hidat az olimpiával együtt sikerült meghiúsítani.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop

  8. ezlesz szerint:

    2015ig az albertfalvi híd élvezett elsőbbséget, nem a galvani úti híd.
    a csepelieknek az sokkal fontosabb lenne, hogy azon budáról, a felújított (vagy új) gubacsi hídon keresztül pedig erzsébetről átjöhessenek a villamosvonalak.

    nem a HÉV-et kell villamossá alakítani, az jó lesz 5ös metrónak ahogy évtizedek óta tervezve vagyon, vagy inkább maradjon HÉV-ként az Auchantól a kálvin térig vagy astoriáig. (a kálvin téri metróállomás úgy lett kialakítva, hogy meg van a csepeli HÉV-nek a hely)

    erzsébetről át lehet hozni a 3-ast, a savoya parktól pedig a 18-ast, ezek mellett pedig lehet új viszonylatokat indítani csepel és etele tér, csepel és határ úr között.

    szóval jó lenne, ha iziben nekiállnának ezeknek, mert most már 7 éve van fideszes vezetés, de még komoly infrastrukrúra-fejlesztés ugyanúgy nem történt, mint a Tóth-éra alatt. a kapirgálás nem fejlődés. ha 2 ciklus alatt se gerincút hosszabbítást, se HÉV felújítást és hosszabbítást, se új hidat nem sikerül felmutatni, akkor ugyanolyan semmirekellő a helyi vezetés, mint a maszop alatt volt.

    most már tessék vmi komoly dolgot letenni a csepeliek asztalára. (a játszótér felújítás, a parkosítás nem az)

  9. v39endre szerint:

    Tisztelt “ezlesz” ! Eddig ez a hozzászólás a leg értelmesebb !
    Ma, vasárnap az itt közölt anyagot bővítve felteszem honlapom “HT – 8” fejezetébe. Majd ezt követően ugyanoda elkezdem kialakítani a BUDAFOKI ÚTI HÍD-dal kapcsolatos elképzelésemet, sok térképrészlettel. Ez rövidített formában jövő héten itt is bemutatásra fog kerülni, és át fogom adni az Önkormányzat vezetőinek is.
    Egyelőre ennyit tehetek !
    v39endre

Itt lehet hozzászólni !