Budapesten már nem indokolt a szmogriadó tájékoztatási fokozatának fenntartása

Csepel.hu

clear-sky-12

A 2017. január 31-i, keddi mérési eredmények ma hajnali értékelése alapján még indokolt volt a tájékoztatási fokozat fenntartása. A mérési eredményeken túl a szálló porra vonatkozó tájékoztatási fokozat elrendeléséhez, vagy megszüntetéséhez az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése is szükséges.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat mára vonatkozó – ma 14:25-kor ismételten megerősített – előrejelzése szerint Budapesten ma még tovább folytatódik a borult, párás, alkalmanként csapadékos idő, a csapadék hatására lassan csökken a PM10 koncentráció. Csütörtökön már számottevő csapadék már nem várható. Pénteken és szombaton az átkeveredés javul, így a levegőminőség is kedvezőbben alakulhat – az elmúlt időszakhoz hasonló szmogos helyzettől a mai kilátások alapján már nem kell tartani.

A ma hajnalban már részletesen ismertetett mérési eredményekre és különösen az időjárási viszonyok gyors és kedvező alakulására figyelemmel már nem indokolt a szmogriadó enyhébb fokozatának fenntartása, ezért Tarlós István főpolgármester a vonatkozó jogszabályok alapján az FPH061 /20 – 109 /2017 iktatószámú határozatával a szmogriadó tájékoztatási fokozatának megszüntetését rendelte el.

Tarlós István főpolgármester ismételten köszönetet mond a példátlan együttműködésért azoknak, akik a rendkívüli légszennyezettségi helyzetben mérsékelték a szén-, illetve fatüzelésű berendezések használatát, valamint autóhasználatukat korlátozva a közösségi közlekedést részesítették előnyben, továbbá az ipari pontforrások, kémények azon üzemeltetőinek, akik társadalmi felelősségvállalásuk megnyilvánulásaként önkéntesen csökkentették a helyhez kötött légszennyező pontforrásaik kibocsátását.

Budapest vezetése továbbra is számít a fővárosiak, illetve a fővárosba gépjárművel közlekedők együttműködésére abban, hogy a szmoghelyzetek kialakulása, súlyosabb esetekben a korlátozó intézkedések bevezetése elkerülhető legyen.

 

Szűcs Somlyó Mária

kommunikációs igazgató

Egy hozzászólás “Budapesten már nem indokolt a szmogriadó tájékoztatási fokozatának fenntartása” bejegyzésre

  1. Betke szerint:

    Királyerdőnél is már csak a megengedett kétszerese van! Ennek örülni kellene?

Itt lehet hozzászólni !