Naponta többször ajánlott síkosság-mentesíteni a járdákat

Csepel.hu

korcimer

Tisztelt Csepeli Polgárok!

A hideg időben hulló csapadék miatt kialakuló jegesedés következtében síkossá váltak és válhatnak a járdák Budapest területén.

A hideg időben hulló eső, vagy hó hamar ráfagy az ingatlanok előtti járdákra, ami balesetveszélyt jelent a közlekedők számára. Ezért fontos, hogy a járdák síkosság mentesítése, az időjárás függvényében akár naponta több alkalommal is megtörténjen.

A jelenleg is érvényében lévő fővárosi rendelet (48/1994. (VIII.1.) Fővárosi KGY rendelet a Főváros köztisztaságáról) kimondja, hogy az ingatlan tulajdonosa (kezelője, használója) köteles gondoskodni az ingatlana előtti járda, valamint a járda és a kocsiút közötti, kiépített vagy kiépítetlen terület hó- és síkosság-mentesítéséről. Az ingatlan tulajdonosa (kezelője, használója) kézi tisztítással naponta legkésőbb reggel 8 óráig köteles befejezni a takarítást. Amennyiben napközben ismét eljegesedik vagy havas lesz a járda, a síkosság-mentesítést meg kell ismételni. Ha az épületben üzlet működik, a hó és a jég eltüntetését nyitvatartási időben a bolt tulajdonosának vagy használójának kell elvégeznie. Minden más időpontban azonban a (társas)ház dolga a jég- és hó-mentesítés.

A fás szárú növények védelméről szóló 346/2008. (XII. 30.) Korm. rend. szerint a járdák síkosság-mentesítésére olyan anyag használható, amely a közterületen vagy annak környezetében levő fás szárú növények egészségét nem veszélyezteti. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy fák és bokrok közelében nátrium-klorid-tartalmú, azaz hagyományos sót tilos használni. Az ilyen területeken a környezet védelme miatt a durva szemcséjű homok illetve homokkal kevert fűrészpor vagy forgács használata ajánlott.

Mindannyiunk érdeke, hogy a kerületi járdák a havas, jeges napokon is biztonságosan járhatóak legyenek.

Kérünk mindenkit, hogy saját lehetőségeihez mérten segítse a kerület járhatóságának fenntartását.

 

Budapest, 2017. február 1.

dr. Szeles Gábor sk.

jegyző

Csepel.hu

3 hozzászólás “Naponta többször ajánlott síkosság-mentesíteni a járdákat” bejegyzésre

  1. kilgore trout szerint:

    Minden jogszabály annyit ér, amennyit betartatnak belőle.
    Ha nincs otthon senki, mert reggel elmegy otthonról dolgozni, hogy a bánatos francba takarítsa folyamatosan a járdáját, miközben szakadatlanul esik az ónos eső?

  2. Betke szerint:

    Ez a rendelet az önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanokra is vonatkozik? A Vércse u- Kondor u. sarkán van egy ilyen telek, amire 2015. decembere óta senki rá nem néz. A telket körülvevő járda életveszélyes!

  3. MT szerint:

    Naponta többször??? A Fenyves utcai óvoda környékén vannak akiknek az elmúlt két hét is kevés volt ahhoz, hogy a házuk előtti járdát tisztességesen letakarítsák.

Itt lehet hozzászólni !