A kitiltott autósoknak ingyenes a fővárosi tömegközlekedés

Budapest.hu

Képünk illusztráció – Forrás: MTI/Balázs Attila

A Fővárosi Közgyűlés szerdán a forgalmi engedély felmutatása mellett – szerda délután négy órától – ingyenessé tette a tömegközlekedést azoknak az autósoknak, akik a mostani szmogriadó idején nem használhatják járművüket a kedvezőtlen környezetvédelmi besorolás miatt.

A testület egyhangúlag támogatta az erről szóló ideiglenes rendeletmódosítást. Ezt Tarlós István főpolgármester szóban kezdeményezte azoknak az ellenzéki javaslatoknak a vitájában, amelyek mindenkinek ingyenessé tették volna a budapesti tömegközlekedést szmogriadó idején.

Tarlós István hangsúlyozta, javaslatával a legrászorultabbak kaphatnak segítséget, nem híve ugyanis annak, hogy a legjobb környezetvédelmi besorolású, vagyis általában újabb és drágább autók tulajdonosai is ingyen használhassák a tömegközlekedést.

8 hozzászólás “A kitiltott autósoknak ingyenes a fővárosi tömegközlekedés” bejegyzésre

  1. Andy szerint:

    Ezt a pofátlanságot! Ha ők is használják a BKK járműveit vegyenek jegyet! Még sajnáljam azt a sok pléhdobozost!

  2. ZsiványZoli szerint:

    A szmog kb 30 %-ban írható a gépjárművek számlájára.A nagyobb százalékot a szilárd tüzelőanyaggal történő fűtés okozza,mivel rengetegen tértek át a gázról fára,szénre,fa vagy szalmabrikettre Budapesten és környékén is.A gáz ára ugyanis az egész világon Magyarországon a legmagasabb az átlagos melós fizetéséhez képest.Egy közepes házat-lakást gázzal kifűteni(főleg ilyen hidegben) legalább 50ezer forint/hónap.Fával a fele.Ha minden autó leállna,akkor is maradna a szmog.

  3. fiveseven szerint:

    Az a sok pléhdobozos kifizette a súlyadót és azt a 8-10 féle egyéb adót az üzemanyaggal ami áll az autójában mert nem tudja használni és most még a bkv-n is fizessen pluszban holott esze ágában sem lenne használni?
    Neked, hogy állna a szád ha a kifizetett bérleted mellé holnaptól jegyet kéne váltani a hévre ,villamosra, metróra mondjuk elektromos hálózat használati díj címszóval?

  4. Letiltatni szerint:

    S akit, családtagként szállítottak? Vele mi lesz…

  5. Nagyapó szerint:

    ZsiványZoli! “A szmog kb 30 %-ban írható a gépjárművek számlájára”, továbbmegyek, a 30 %-on belül a letiltott járművek ugyancsak 30 %. Tehát nincs 10% a régi járművek okozta szmog. (Sőt 22-06 óra között nem károsítanak!)
    Nézem a levegőminőségi adatokat, Bp.-en 12 automata mérőállomás van, ezek közül 6 jelzett magasabb értéket a porszennyezésre, miközben a CO2 értéke nem magas. Én csak az “atommáglyát” ismerem, amelyik CO2 termelése nélkül éget. Valami nem stimmel. Debrecenben a hivatal dolgozója kiment a szabadba, látta süt a nap, lefújta a riadót.
    Valami nem smakkol!!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop

  6. kerdezo szerint:

    Csepel a szmogban is jobban teljesít!

  7. ZsiványZoli szerint:

    Nagyapó! Milyen érdekes hogy szmogriadó legtöbbször fűtési szezonban van!Nyáron nem olyan gyakori.Nyáron kevesebb autó jár?

  8. kilgore trout szerint:

    A los angelesi típusú szmog a közlekedésből, a londoni meg a fűtésből származik. Ha ma kimegy valaki az utcára és szippant egyet, érezheti a bűzt, ami égetésből származik.
    Az első a napsugárzás (nyár) és a nitrogén-oxidok, a második a fűtésből (tél) származó szilárd részecskék révén jön létre. Persze, nem állítom, hogy az “okosba” vizsgáztatott dízel trutymók nem járulnak hozzá. Ha lenne politikai akarat, akkor ezeket az iszonyatokat nem lehetne forgalomban tartani.

Itt lehet hozzászólni !