Németországba küldte kártérítési igényét Strein Oszkár

Csepel.hu

streino

Elküldte Németországba kárpótlási igényét a 93 éves Strein Oszkár, Csepel díszpolgára, egykori kényszermunkás, akit a szovjet hatóságok 1945 január 19-én hurcoltak el Csepelről a Szovjetunióba háromszáz férfi társával együtt. Németország kormánya tavaly nyáron ajánlott fel jelképes összegű kártérítést azoknak a még életben lévő német nemzetiségű egykori elhurcoltaknak, akiket a Szovjetunióban kényszerítettek rabszolgamunkára. A kártérítés csak civil elhurcoltaknak jár, az egykori hadifoglyok nem jogosultak rá.

Csepelről a hivatalos adatok szerint annak idején legalább 269, főként német nemzetiségű férfit vittek el a szovjet hatóságok, akiket a jelenleg Ukrajna területén található Liszicsanszk városában dolgoztatták szénbányákban. A kényszermunkások egyharmada soha nem térhetett haza, mert meghaltak a kimerültségtől, éhínségtől, betegségek következtében. Az elhurcoltak többségét 1948 nyarán engedték el. Strein Oszkár az utolsó csepeli túlélő.

A német szövetségi közigazgatási hivatal honlapján tette közzé, hogy egyszeri juttatásként 2500 eurós kárpótlást ad gesztusként azoknak, akiket „idegen hatalom által” kényszerítették rabszolgamunkára, és igazolják a német nemzetiséghez való tartozásukat. Magyarországról becslések szerint csaknem 250 ezer civilt hurcoltak el, de közülük már csak néhányan élnek. A Magyarországi Németek Országos Szövetsége (MNOSZ) helyi szervezeteinek segítségével sikerült eddig felkutatni azokat, akik még életben vannak és jogosultak a kártérítésre.

Pomothy Gabriella, az MNOSZ budapesti irodájának vezetője azt mondta, hogy a fővárosban körülbelül egy tucatnyian jelentkeztek a kártérítésre. Közöttük akad egy házaspár, a VI. kerületben élő 95 éves Hell György és 93 éves felesége, Hell Györgyné, akik mindketten a Szovjetunióban raboskodtak. Soroksárról hatan jelezték, hogy igényt tartanak Németország gesztusára. Vidéken eddig főként Pécs környékéről jelentkeztek túlélők. A német nemzetiségi önkormányzatok közbenjárnak a szükséges igazolások beszerezése érdekében és segítenek a német nyelvű formanyomtatvány kitöltésében.

Úgy tudjuk, Srein Oszkár az elsők között küldte el kártérítési igényét Németországba, de valószínűleg csak hetek múlva kap választ, hogy minden iratát rendben találták-e.

A kárpótlási kérelmet 2017. december 31-ig lehet eljuttatni a német szövetségi közigazgatási hivatalhoz.

 

Cs. A.

Csepel.hu

4 hozzászólás “Németországba küldte kártérítési igényét Strein Oszkár” bejegyzésre

  1. ZsiványZoli szerint:

    A Magyar államnak kellene kártérítést fizetnie,mivel az akkori újdonsült szélsőbaloldali hatalom szolgáltatta ki a svábokat a ruszkiknak.Tudniillik ahonnan a “náci” német kitette a lábát,a komcsi csürhe azonnal elkezdte a tisztogatást.Mivel ezek utódai vezetik ma is az országot,szépen le lehet vonni az illetményükből a kártérítések összegét.Ez a kártérítés illesse meg az egyenesági leszármazottakat is!

  2. rézfaszú fa szú szerint:

    Aki nem holotúlélő, az annyit is ér
    http://www.demokrata.hu/cikk/karpotlastortenelem-0

  3. ZsiványZoli szerint:

    596 ezer holo-áldozat és 204 ezer holo-túlélő az 800 ezer. Ennyien nem is voltak összesen XD

  4. szigetország szerint:

    Az a szomorú, hogy Németországnak csak 2016-ban jutott eszébe, hogy kárpótolja saját civil honfitársait is, akiket ártatlanul meghurcoltak.

    Az pedig felháborító, hogy a csepeli hatóságok csak üggyel-bajjal adták ki Strein Oszkárnak az igazolást, hogy Csepelen élő létező személyről van szó. …mert a járási hivatalnál senki nem tud németül, és nem tudták elolvasni a német formanyomtatványt. Ez nettó szégyen!

Itt lehet hozzászólni !