Több százezer szavazót vesztett a Jobbik

Baloldali voksokra pályáznak

Origo, Index

vona_kutyasimogatos

Nem nácik, nem homofóbok, nem antiszemiták, ellenben nagyon cukik: vége a radikalizmusnak

A váltópárti pozícióra aspiráló Jobbik számára nem alakult sikeresen a 2016-os év. A párt szavazótábora nemhogy bővült, de inkább csökkent a mögöttünk hagyott évben – derült ki a Századvég elemzéséből.

Az Index szerint a Jobbik elnöke meg akarja nyerni a 2018-as választásokat, és ehhez nem a szélsőjobboldali, még csak nem is a konzervatív szavazókat akarja magához csábítani, hanem az ellenzék nagy részét kitevő kiábrándult baloldaliakat. Ez megmagyarázza a Jobbik hazaárulását és azt is, hogy a balfordulat ellenére – legalábbis egyelőre – nem akarnak koalíciós tárgyalásokat folytatni az MSZP-vel és a DK-val.

2015 őszén a Századvég közvélemény-kutatása szerint a Jobbik a teljes felnőtt népesség körében 15 százalékon állt, a biztos szavazók körében pedig 26 százalékon. Ebben az időszakban egyértelműen megelőzte az MSZP-t, és ő volt a második erő. 2016 végére azonban mindez gyökeresen megváltozott. A párt decemberben a teljes lakosság vonatkozásában már csak 11 százalékon állt, az MSZP 10 százalékon. A biztos szavazók között pedig 19 százalékon (MSZP 16 százalék) – olvasható a 888.hu oldalán.

Balra sodródás

A Jobbik tehátegy év alatt elveszített minimum 330 ezer választót.A Jobbik növekedését a Századvég szerint biztosan korlátozta maga a Fidesz, amely az egész Európa politikai térképét meghatározó migrációs válság kezelésében markánsabb és sikeresebb pozíciót foglalt el, mint a radikális párt. A másik tényező a Jobbik identitásválsága. Vona Gábor ugyanis meghirdette a „néppártosodás”, a „hídépítés” programját, amivel a baloldali választókat célozta meg, így a párt elkezdett balra sodródni a politikai mezőben.

Népszerűtlenség

A Századvég adatai alapját tehát 2016 decemberében a Jobbik jelentős pozícióvesztésben van korábbi bázisán, a politikai jobboldalon. 2015 szeptemberében ugyanis még a magukat jobboldalinak vallók 23 százaléka támogatta a pártot, 2016 decemberében már csak 14 százaléka.

“Vona Gábor ma ugyanolyan népszerűtlen a jobboldalon, mint a baloldalon

– állapítja meg a Századvég. A magukat baloldalinak vallók körében kedveltsége 18 százalék, az őt elutasítók aránya 70 százalék. A jobboldalon ugyanez az érték 19 és 65 százalék. Vona egy évvel korábban a politikai jobboldalon még kedvelt személyiség volt, 43 százalék pozitív és 39 százalék negatív megítéléssel.

Forrás: Origo

Kikristályosodott Vona Gábor mesterterve 2018-ra

Vona Gábor lehet a baloldali szavazók reménysége 2018-ban? Pár évvel ezelőtt még elképzelhetetlen lett volna, most viszont ez lett a Jobbik fő stratégiája. A jobbikosok egyre jobban elkezdték lebontani a falat az MSZP–DK szavazótábora felé, mert felismerték, hogy az egyéni körzetek megnyeréséhez minden ellenzéki voksot be kell gyűjteniük. Vona kockázatos tervet eszelt ki 2018-ra.

Egyre többször, egyre nyíltabban beszél Vona Gábor a párton belül is arról, hogy milyen stratégiát követ a következő időszakban. A Jobbik elnöke meg akarja nyerni a 2018-as választásokat, és ehhez nem a szélsőjobboldali, még csak nem is a konzervatív szavazókat akarja magához csábítani, hanem az ellenzék nagy részét kitevő kiábrándult baloldaliakat.

A tavalyi ősz fordulópont volt a Jobbik életében. Elemeztük korábban, hogy az őszi Fidesz–Jobbik-háború fontos változást idézett elő a magyar belpolitikában. Habár a közvélemény-kutatások szerint a Fidesz toronymagasan vezet, a Jobbik pedig messze lemaradva az MSZP-vel harcol a második helyért, ősszel lényegében kétpólusúvá vált a magyar belpolitikai küzdelem. A Fidesz és a Jobbik ütötte egymást, az MSZP pedig kivonta magát a küzdelemből, és emiatt jelentéktelenné vált szinte minden megmozdulása.

Vona Gábor és a Jobbik az elmúlt hónapokban több olyan lépést tett, amelyek elsőre eléggé logikátlannak, értelmetlennek, esetleg károsnak tűnhet számára.

 • Alig kampányolnak a jobbikosok a kvótaellenes népszavazáson.
 • Vona Gábor feltételt támaszt a kvótaellenes alkotmánymódosítás elfogadásához.
 • Vona Gábor többször is – a szemébe mondva – lemondásra szólítja fel Orbán Viktort.
 • A jobbikos képviselők végül nem szavazzák meg Orbán Viktor alkotmánymódosítását.
 • Vona Gábor az ATV-ben mesél a magánéletéről.
 • Vona Gábor egyenlő munkáért, egyenlő európai bért akar, vagyis lényegében az EU-n belül szorosabb gazdasági-szociális uniót sürget.
 • Vona Gábor levelet ír egy rabbinak hanuka alkalmából.

Mintha a Jobbik vezetése elfelejtette volna a szavazóit. Egy jobboldali, EU-s politikát elutasító, ATV-t utáló, migránsellenes szavazó szemében ezek teljesen érthetetlen, értelmezhetetlen húzások, de rögtön minden logikussá válik, ha Vona új stratégiájának részeként tekintünk ezekre.

Vona Gábor arra jutott, csak akkor van esélye 2018-ban, ha áthangolja politikáját, lecseréli vagy legalábbis átrendezi szavazótáborát, és megnyeri magának az ellenzéki szavazók többségét. Márpedig az ellenzékiek többsége baloldali, vagy a baloldalra szavazott korábban,

így Vona azt ismerte fel, hogy célja nem lehet más, mint a balos szavazók megpuhítása, majd meghódítása.

Elsőre lehetetlennek látszik, hogy egy nemrég még cigánybűnözést szajkózó, zsidókat listázni kívánó, EU-zászlót égető pártra tömegesen szavaznának a liberális jogállamot és az EU-t inkább kedvelő balos szavazók. Még a 2014-es választáson is elképzelhetetlennek tűnt, hogy egy MSZP-szimpatizáns a Jobbikra szavazzon, vagy fordítva. De aztán a jelenlegi ciklusban némileg már változott a helyzet.

Bomlik a fal a Jobbik és a baloldal között

Az azóta rendezett időközi választások azonban azt jelzik, elkezdett bomlani a fal a Jobbik és az MSZP–DK hagyományos szavazótábora között. Ózdon és Tapolcán az MSZP-sek simán beálltak a jobbikos jelölt mögé, szocialista vezetők háttérben elismerik, hogy a helyi párttagjaik többsége ebben semmi kivetnivalót nem talált. Sőt, sokan lelkesedtek, hogy így végre le lehet győzni Orbánékat. Vonáék ezzel a baloldali segítséggel győzni is tudtak ezen a két helyen, az MSZP tapolcai elnöke pedig alpolgármesterséget is vállalt ezután a jobbikos polgármester mellett.

Vona Gáborban több jobbikos szerint a tapolcai győzelem után tudatosulhatott, hogy egyéni mandátumot csak úgy tud majd nyerni 2018-ban, ha Orbán legesélyesebb, legpotensebb kihívójának látszik, és így elnyeri az Orbánt gyűlölő balos szavazók ikszeit. A stratégia tehát adott lett, de több történés is megmutatta, hogy nem olyan egyszerű megvalósítani.

Az idei februári salgótarjáni időközi polgármester-választást például az MSZP jelöltje nyerte toronymagasan. A szavazóköri adatokból, illetve a statisztikákból látszott, hogy a jobbikosok is tömegesen szavaztak át balra. Amekkora volt a jobbikos öröm Tapolcán, akkora volt a döbbenet Salgótarján után a Jobbik vezetőinek körében. Kiderült ugyanis: ha leomlik a fal a Jobbik és az MSZP szavazótábora között, akkor bizony nemcsak egy irányban van átjárás a Jobbik felé, hanem vissza, az MSZP felé is.

Jobbik–MSZP technikai koalíció?

Ezért fontos Vona Gábornak, hogy 2018-ig elhitesse magáról a balos szavazókkal: már nem a Magyar Gárdával vonuló „náci”, hanem vérbeli ellenzéki, aki – az előválasztási előkészületeken vitatkozó, miniszterelnök-jelöltet kereső baloldallal szemben – képes lehet legyőzni Orbánt. A jobbikosok érzik is a baloldali szavazók közeledését. Több jobbikos képviselő azt mondta, hogy vidéki fórumaikon egyre több balos szavazó tűnik fel, aki így kezdi a hozzászólását: „Legutóbb az MSZP-re szavaztam, de…”. Őket kell megnyerni 2018-ra, ez a jobbikos haditerv.

Emellett magasabb szinten is érezhető a közeledés. Egy kelet-magyarországi város MSZP-s vezetője mesélt arról nemrég, hogy a helyi párttagok felvetették és őt nyomasztják, kössenek megállapodást a Jobbikkal 2018-ra és 2019-re, vagyis az önkormányzati választásokra is. Hiszen így összefogva a választókerületi győzelemre, és sok helyi önkormányzati mandátumra is esély kínálkozna. Nem merte még felvetni a dolgot az országos szocialista vezetőknek.

A helyi MSZP-s vezető jól érzi, hogy az országos elnökség hallani sem akar semmiféle együttműködésről a Jobbikkal. Ezt Molnár Gyula MSZP-elnök rendszeresen kizárja. A DK-sok még inkább elutasítóak a Jobbikkal szemben, Gyurcsányék leülni sem hajlandók olyan asztalhoz, ahol jobbikos jelen van.

A Jobbik szintén kizárja az összefogást az MSZP-vel vagy a DK-val. Hétfői, rövid közleményükben ezt írták: „Összefog-e a Jobbik a jövőben bármelyik baloldali párttal? Nem.”

Vagyis országos technikai koalíció – a jelenlegi ismereteink szerint – aligha lesz a Jobbik és az MSZP(–DK) között 2018-ban. Erre azonban nincs is szüksége egyik pártnak sem. Hiszen mindkét fél célja, hogy maga nyerje meg az ellenzéki szavazókat. Az MSZP nem is támadja most a Jobbikot, hiszen többen felismerték, hogy nekik is szükségük lehet 2018-ban a jobbikosok szavazatára.

Így megkötött technikai koalíció nélkül is sikerülhet Budapesten és több nagyvárosban egyéni körzeteket nyerni az MSZP-nek, míg a Jobbik Borsodban vagy a Dél-Dunántúlon reménykedhet egyéni győzelmekben az adatok alapján. Balliberális értelmiségiektől (Kőszeg Ferenc, Mérő László, Haraszti Miklós) már meg is jelentek olyan írások, hogy az egyéni körzetekben való győzelemért érdemes lehet akár orrcsipesszel is a Jobbikra szavazni. Sőt, Medgyessy Péter volt miniszterelnök is arról beszélt, nem finnyáskodhatnak a baloldaliak és a jobbikosok sem, ha Orbán leváltása a cél.

Még nem minden jobbikos érti

A Jobbik az elmúlt hónapokban a balos térfoglalásra készítette fel a pártszervezetet. A fentiek ismeretében rögtön értelmet nyer, miért kellett Vonának alelnököket vétóznia, és miért rúgta ki a stratégia ellen tiltakozó Novák Elődöt a pártból és a parlamenti frakcióból. A pártszervezet felkészítése nehéz folyamat, mert nem mindenki számára egyértelmű az új irány.

Toroczkai László alelnök például hiába ismeri a stratégia részleteit, ásotthalmi polgármesterként a helyi érdekei miatt szembement a dologgal. Az iszlám- és melegellenes rendelet aligha tetszik a balos szavazóknak, Vona nem véletlenül tiltakozott ellene nyilvánosan. A háttérben pedig, úgy tudjuk, rendes fejmosást adott Toroczkainak.

A Jobbik vecsési szervezete szintén nem értette meg az új irányt, amikor pár nappal ezelőtt a Facebookon tiltakozott az ellen, hogy hogy Vona Gábor és Mirkóczki Ádám szóvivő üdvözlő levélben köszöntötte Köves Slomó rabbit hanuka alkalmából.

A Fidesz nyilván szeretné megnyerni ezeket a jobbikos szavazókat, akik kezdik árvának érezni magukat. Éppen ezért a Fidesz arra játszik, hogy a hagyományos, inkább a kemény jobbos szólamokra vevő jobbikos szavazók megértsék: új pályára állt a Jobbik. A Fidesz ezért indította be a kampányát, amely egy akolba tereli Vonát Gyurcsány Ferenccel. A Fidesz-közeli CÖF bohócos Gyurcsány–Vona-plakátot készített, a fideszes média – például a TV2 – Vona és Gyurcsány hasonló mozdulatait elemzi, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára, Dömötör Csaba a parlamentben ismételgeti, hogy „a Jobbik egy bandába került Gyurcsány Ferenccel”. Kövér László házelnök pedig egyenesen Jobbik-baloldal koalíciót jósol 2018-ban.

A Fidesz célja ezzel az, hogy a régi jobbikosok felismerjék, nem egyszerű politika-, hanem identitásváltás történik. És ezek a jobbikos szavazók jobban teszik, ha elhagyják a pártjukat, és ha nem akarják az MSZP-t, akkor érvényesítik a másodlagos preferenciájukat: a Fideszt.

Több fideszes és jobbikos beszélt arról, hogy jelenleg a jobbikos szavazók 40 százaléka a Fideszre szavazna a Jobbik után. Ráadásul a kvótaszavazás is megmutatta, hogy sok jobbikos hajlandó beállni Orbán mögé például migránsügyben. A Fidesznek pedig pont elég, ha a kvótaszavazáson nemmel szavazó 3,2 millió őket támogatja, akkor nem kell törődnie azzal, hogy Vona Gábor milyen balos szavazatokat gyűjt össze.

A Jobbik vezetői jelenleg nem idegesek a közvélemény-kutatási adatok miatt, amely a párt stagnálását, enyhe visszaesését mutatja. Hiszen hogy is lehetne erősödés, amikor jelenleg a teljes szavazóbázis lecserélése zajlik. 2017-ben eldől, hogy révbe érhet-e ez a stratégia, és megérjük-e, hogy 2018-ban Vona Gábor lesz a baloldali szavazók nagy-nagy reménysége.

Forrás: Index

7 hozzászólás “Több százezer szavazót vesztett a Jobbik” bejegyzésre

 1. ZsiványZoli szerint:

  Három MSZMP-taggal a soraiban mit is várhatnánk a Jobbiktól?NYIKOS LÁSZLÓ,KORONDI MIKLÓS,KIRÁLY JÓZSEF elvtársakról van szó.Most már csak az jöhet hogy a Magyar Gárdát átöltöztetik munkásőr egyenruhába. “…ez a harc lesz a végső… 😀

 2. Letiltatni szerint:

  “Komcsik” mindenütt vannak ’47 óta.

  Matolcsy György – MSZMP-tag

  Martonyi János – MSZMP-tag

  Pintér Sándor – MSZMP-titkár

  Amennyiben a habonyi média engedi

 3. királyerdei szerint:

  „A legázolt, bilincsbe vert Magyarország többet tett a szabadságért és igazságért, mint bármelyik nép a világon az elmúlt húsz esztendőben. Ahhoz, hogy ezt a történelmi leckét megértse a fülét betömő, szemét eltakaró nyugati társadalom, sok magyar vérnek kellett elhullnia – s ez a vérfolyam most már alvad az emlékezetben. A magára maradt Európában csak úgy maradhatunk hívek Magyarországhoz, ha soha és sehol el nem áruljuk, amiért a magyar harcosok életüket adták, és soha, sehol – még közvetve sem – igazoljuk a gyilkosokat.” /Albert Camus 1957/

 4. ZsiványZoli szerint:

  Épp azért nem valósul meg a rendszerváltás,mert mindenütt ott vannak.Ha 1990-ben ugyanazt csinálhattuk volna az addigi hatalommal,amit ők tettek 1945-ben,(akasztás az Oktogonon,nyilasok elleni perek) akkor lett volna rendszerváltás.De a kettős mérce országában a komcsi bűn nem bűn.

 5. Balla Irén szerint:

  Akkor szavaztam volna rájuk, ha nincs koalíció. A jobb oldalról nem ugrunk hirtelen a balra, hol van akkor a hitelesség?

 6. Lovas szerint:

  A hitelesség és a Jobbik összeférhetetlen fogalmakká váltak.

 7. Letiltatni szerint:

  Van koalíció?
  Egyébként is, politikai szinten, hitelesség nem található… legyenek visszahívhatóak, és mentelmi jog nélküliek.

Itt lehet hozzászólni !