Az ISIS vállalta magára az isztambuli vérengzést

Sajtójelentések szerint tudják, ki az isztambuli merénylő

Magyar Idők, Origo

merenylo

Ő lehet a tömeggyilkos

Az Iszlám Állam vállalta a felelősséget a 39 halálos áldozatot követelő újévi isztambuli mészárlásért. A radikális szervezet a világhálón tegnap közzétett üzenetében Törökországot a „kereszt védelmezőjének”, a szilveszteri mulatságot pedig a hitehagyók ünnepének nevezi. A közlemény ugyanakkor nem tér ki arra, hogy a továbbra is szökésben lévő, hivatalosan meg nem erősített török lapértesülések szerint közép-ázsiai származású elkövető szerves kapcsolatban állt volna a dzsihadistákkal, vagy pedig az az Iszlám Állam tevékenysége inspirálta magánakcióról van szó. A magabiztos fegyverhasználat ugyanakkor katonai kiképzésre utal a szakértők szerint.

Tegnapra egyre több részlet látott napvilágot a terrortámadás kivitelezésével kapcsolatban, és a merénylőről készült fotókat is nyilvánosságra hozták. A férfi taxival érkezett a Boszporusz-parti szórakozóhelyre. Gépkarabélyával összesen közel 200 lövést adott le, így többször is tárat kellett cserélnie. A lőszereket a hátizsákjában tartotta. A menekülés előtt az éjszakai klub konyhájában húzta meg magát, ahol ruhát váltott. Hátrahagyott kabátja zse­bében 40 ezer forintnak megfelelő összegű lírát találtak. A Hürriyet információi szerint az elkövető taxival menekült a helyszínről.

Az újabb terrortámadás miatt jelentős politikai nyomás nehezedik a kormányra. Az utóbbi hónapok merényleteiben többtucatnyian vesztették életüket. A legnagyobb ellenzéki párt, az Atatürk által lefektetett szekuláris hagyományokat követő Köztársasági Néppárt (CHP) parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi a terrorhullám elszabadulásához vezető biztonsági hiányosságok és a rendőri szervek által esetlegesen elkövetett hibák felderítésére. A CHP indítványa a török kormány meggondolatlan külpolitikáját teszi felelőssé a kialakult helyzetért. Az ellenzék elsősorban Törökország szíriai katonai intervencióját ellenzi.

A kritikák ellenére Ankara a mérsékeltnek tartott felkelőkkel karöltve folytatja a harcot az ISIS ellen Észak-Szíriában. A török csapatok az elmúlt napokban számos dzsihadistával végeztek az al-Bab környéki összecsapásokban. A város elfoglalása stratégiai fontossággal bír Törökország számára: megakadályozhatná a kurd erők megerősödését, és további előrenyomulást tenne lehetővé az iszlamistákkal szemben.

Huszonhét külföldi halt meg

Egy kanadai nőt is azonosítottak az isztambuli Reina klubban elkövetett vérengzés halálos áldozatai között, közölte Justin Trudeau kanadai miniszterelnök. Oroszország is bejelentette: egy állampolgára meghalt a terrorcselekményben. A német külügyi tárca közlése szerint a halálos áldozatok között volt két németországi lakos is. Berlinben úgy tudják, egyikük német–török kettős állampolgár volt, míg a másik csak török állampolgár volt. E három bejelentéssel 27-re emelkedett a külföldi halálos áldozatok száma.

Az érintett országok hivatalos közlései alapján a már azonosított külföldi halottak között van öt szaúdi, három-három jordániai, libanoni, illetve iraki állampolgár, egy tunéziai és egy francia–tunéziai, két marokkói, két indiai, egy líbiai, egy belga–török, egy német–török, valamint egy izraeli, egy kuvaiti, egy kanadai és egy orosz állampolgár. A 39 halálos áldozat mellett összesen 69 sebesültet ápolnak kórházban, négy ember állapota súlyos. Magyar érintettről továbbra sem tudni.

Sajtójelentések szerint tudják, ki az isztambuli merénylő

Török sajtójelentések szerint a rendőrség már azonosította az újévi isztambuli merénylet elkövetőjét, de nem hozzák nyilvánosságra a személyazonosságát. A török rendőrség újabb fényképet hozott nyilvánosságra a merénylet gyanúsítottjáról, aki sajtójelentések szerint üzbég vagy kirgiz lehet. A felvételt egy szelfivideóból vágták ki, amelyik a Taksim téren készült. A rendőrség azt is közölte, hogy rendelkeznek a támadó ujjlenyomatával.

Nyomoznak az után is, hogy tagja-e az Iszlám Állam sejtjének, amelyet az Atatürk repülőtér elleni júniusi merénylet elkövetésével gyanúsítanak – számolt be a BBC. A lapok úgy tudják, hogy a férfi novemberben érkezett Törökországba a feleségévek és két gyerekével, és a családjának több tagja is őrizetben van.

Egyes jelentések szerint az Egyesült Államok figyelmeztette Törökországot egy újévi merénylet veszélyére, de részleteket nem tudtak a támadás helyét illetően – írta internetes oldalán a Sky News.

Forrás: Magyar Idők, Origo

Itt lehet hozzászólni !