Szilveszter a terror árnyékában

Magyar Idők

szilveszter-a-terror-arnyekaban

A védelmi erőknek biztosan nem szórakozással telik a szilveszter éjszaka, a terrorfenyegetettség közepette Európa valamennyi országában fokozott biztonsági intézkedések lesznek. A terrortámadás sújtotta Berlinben is gőzerővel készülnek, a brandenburgi kapu közelében rendezett szilveszteri mulatságot fegyveresek tömege védheti.

Magyarországon a megszokottnál tíz százalékkal több járművel és ugyanannyival több mentésirányító munkatárssal készül a szilveszter éjszakára az Országos Mentőszolgálat. A rendőrség és a terrorelhárítás is fokozottan felügyeli a tömegrendezvények biztonságát – írja a Magyar Idők.

Terrortámadásoktól tart Nyugat-Európa

– Néhányuk gépfegyverrel teljesít majd szolgálatot – idézi a The Local hírportál a berlini rendőrség szóvivőjét, aki arról is tájékoztatott, hogy a kihelyezett rendőrök száma az ezerhez fog közelíteni. Mint fogalmazott, idén a legfőbb biztonsági újítás, hogy az ünnepség bejáratánál betontömböket és páncélozott járműveket helyeznek el, megelőzve az újabb gázolásos merényletet.

Nincs még két hete, hogy a tunéziai származású Anis Amri egy negyventonnás kamionnal hajtott be Berlin egyik karácsonyi vásárjába, ahol halálra gázolt tizenegy embert. Most egész Európa készül a potenciális gázolásos merényletekre, Berlinen kívül Köln belvárosában is alkalmazzák a betontömbös módszert, pénteken pedig a madridi városvezetés jelentette be, hogy vízkereszt idejére kitiltják a főváros területéről a 3,5 tonnás vagy annál nehezebb teherautókat. Franciaországban is betontömbökkel készülnek az ünnepre, és országszerte csaknem kilencvenezer rendőr védi majd az utcákat.

Természetesen Párizs védelmének kiemelt figyelmet szentelnek, a legtöbb egyenruhás a Champs-Élysées sugárúton ünneplők biztonságát felügyeli. A britek közvetlenül a berlini merénylet után a Buckingham-palotánál biztonsági kerítést állítottak fel, amely a tömegeket vonzó őrségváltást védi. A Scotland Yard tájékoztatása alapján több, a palotához vezető utat is lezárnak a királyi gárda ünnepélyes cseréjének az idejére. A teherautós merényletektől védő intézkedés egyelőre három hónapig marad érvényben, írja a brit The Telegraph.

Úgy tűnik, Brüsszelben idén kicsit fellélegeztek, míg a tavalyi évben a terrorveszély miatt elmaradt a szilveszteri tűzijáték, idén már megrendezik a látványos pirotechnikai show-t. A De Brouckere metrómegálló közelében lévő sétálóutcát szombat este hét órától csak korlátozott módon lehet megközelíteni, a legtöbb ide vezető utat pedig lezárják. A The Brussels Times hírportál információi szerint a rendőrség azt kérte a résztvevőktől, hogy az ünnepi rendezvény területére ne cipeljenek be nagy méretű táskákat.

Persze nem csak Európa van terrorkészültségben, szilveszterkor New Yorkban szintén több ezer rendőr vonul az utcára, hogy biztosítsa az ünneplők védelmét. A Times Square-t kukáskocsikkal és homokkal megrakott teherautókkal veszik körbe, nehogy bekövetkezhessen egy teherautós merénylet. Carlos Gomez, New York rendőrfőnöke még csütörtökön jelentette be, hogy csaknem kétmillió embert várnak a mulatságra, amelynek közelében valamennyi hotelt, mélygarázst és metróállomást előzetesen átvizsgálnak. Mint tájékoztatott, a szilveszteri rendezvényt felfegyverzett rendőrök, robbanószer kiszimatolására kiképzett kutyák és helikopterek védik. A rendőrfőnökkel egy időben a rendőrség működéséért felelős James O’Neill is megnyugtatta az utcán szilveszterezőket. – Mindenki biztonságban lesz. […] Annyi eszköz áll a rendelkezésünkre, hogy a világ egyik legbiztonságosabb helyszínén tarthatjuk meg az egyik leginkább őrzött rendezvényt – idézi a Reuters a szakembert.

Magyarországon sem pihennek a rendőrök

Szilveszterkor az ország teljes területén intenzív lesz a rendőri jelenlét – közölte pénteken a Belügyminisztérium (BM) az MTI-vel. A közleményben azt írták: az Európában megnövekedett általános terrorveszélyeztetettségre tekintettel a magyar rendvédelmi szervek kiemelt figyelmet fordítanak a szilveszteri tömegrendezvények biztonságára. A magyar lakosságot és az országot közvetlenül fenyegető terrorcselekmény elkövetésére utaló információ nincs a hatóságok birtokában. A BM hozzátette: a terrorellenes koordinációs bizottság fenntartja a terrorizmus elleni fellépésben érintett magyar szervek emelt biztonsági készültségi szintjét.

A rendvédelmi, valamint a partnerszolgálati együttműködésben az információk cseréje folyamatos. Az információkat a Terrorelhárítási Központ (TEK) folyamatosan összegzi, elemzi és értékeli, különös figyelemmel a külföldi partnerszolgálatoktól érkező adatok esetleges magyarországi vonatkozásaira. A TEK a legmagasabb szinten tartja felderítési kapacitásait. Kitértek arra is: a hatóságok rendelkezésére álló értesülések nem indokolják a Magyarországon hatályban lévő 3-as (közepes) terrorfenyegetettségi fokozat módosítását és a korábban életbe léptetett óvintézkedések szigorítását. „Valamennyi rendvédelmi szerv felkészült arra, hogy bármely, a lakosság biztonságát érintő ellenőrzött információ esetén haladéktalanul megtegyen minden szükséges intézkedést” – áll a közleményben.

Budapesten és a nagyvárosokban a megszokottnál tíz százalékkal több járművel és mentésirányító munkatárssal készül a szilveszterre az Országos Mentőszolgálat – mondta a Magyar Időknek a szóvivő. Győrfi Pál figyelmeztetett a pirotechnikai eszközök, köztük a petárda veszélyeire, utóbbit hivatalosan nem is lehetne használni. A bajt általában az illegálisan beszerzett és a házilag készített eszközök jelentik, de volt rá példa, hogy egy legálisan beszerzett tűzijáték miatt sérült meg valaki, mert nem előírásszerűen használta. Győrfi Pál arról is beszélt: az év utolsó napján nagyon hideg lesz, ezért fokozottan kell figyelni az öltözködésre és az alkoholfogyasztásra. Még mindig sokan hiszik, hogy az alkohol, főleg a tömény italok megóvnak a kihűléstől, ám az ellenkezője igaz. A részeg embert semmiképpen ne hagyják egyedül az utcán, inkább kísérjék haza, mert nagy hidegben akár negyedóra alatt is végzetesen kihűlhet az ember – figyelmeztetett a szóvivő. Hozzátette: a közlekedőknek is fokozottan kell figyelniük az év utolsó éjszakáján.

Forrás: Magyar Idők

Itt lehet hozzászólni !