Prokop Péter-díj Lezsák Sándornak

Csepel.hu

tbe_3615

Prokop Péter-díjat adott át Lezsák Sándor költőnek, az Országgyűlés alelnökének Prokopp Mária professzor, művészettörténész, a Prokop Péter Alapítvány elnöke a polgármesteri hivatal épületében december 12-én. Méltatásában azt emelte ki, hogy a nemzetnek szárnyalásra van szüksége, és ezt a törekvést példázza Lezsák Sándor életműve.

Németh Szilárd országgyűlési képviselő azt mondta, egy igazi népnevelő, alkotó kapta meg a díjat, aki méltó követője Prokop Péternek. Az eseményen megjelent mások mellett Borbély Lénárd polgármester, Morovik Attila alpolgármester és Varga Lajos váci segédpüspök.

Az esemény házigazdája Kvasznay Erdei Éva, a Prokop Péter-díj alapító kurátora volt. Emlékeztetett rá, hogy a díjat 2006-ban alapították. A csepeli önkormányzatnál a kezdetektől támogatták a díj létrehozását. Név szerint említette Németh Szilárdot, aki mindig azon volt, hogy Csepel tisztelettel adózzon Prokop Péternek. A kerületi önkormányzat számos jelét adta annak, hogy a 2003-ban elhunyt katolikus pap, festőművész emléke fennmaradjon. Kétszer rendeztek róla emlékkiállítást az Erdei Galériában, és más módokon is őrizték munkáságának értékeit. Prokop Pétert még mindig aránylag kevesen ismerik, ezért érdemes felidézni, hogy a rendszerváltás után a római száműzetéséből Csepelt választotta otthonául. Pap, festőművész és író volt, akit a XX. század egyik legismertebb magyar pap-festőjeként tartanak számon. Termékeny alkotó volt, életműve több mint 9000 táblaképet számlál.

Németh Szilárd arról beszélt: a mostani díjátadó is arról szól, hogy visszaadják a csepelieknek, amit 2010 előtt elvettek tőlük. Említést tett a Munkásotthonról, amely jelenleg „bolsevik bázis”, s amelynek az épülete leromlott állapotban van. A csepeli önkormányzat szeretné visszakapni, hogy végre a csepelieket szolgálja a nagy múltú kultúrház. A Munkásotthon lehetne az a hely, ahol Prokop Péter állandó kiállítását berendeznék.

Lezsák Sándort méltatva szólt arról, hogy a költő és politikus hiteles népnevelő és tanító, aki generációkat köt össze szeretetével. Megtanít minket szépen írni, és szépen szólni egymáshoz. Az összetartozást példázza, aki méltó követője Prokop Péternek, és igazak rá Szabó Dezső szavai, hogy minden magyar felelős minden magyarért. Lakiteleknek, ennek a Bács-Kiskun megyei településnek a neve fogalommá vált, mert értékeket teremtett. Megmutatta, hogy egy kis közösség az ország építőjévé képes válni. 1987-ben innen indult az a népmozgalom, amely a rendszerváltás után kormányerő lett.

A díjat Prokopp Mária adta át Lezsák Sándornak azokkal a szavakkal, hogy „Lezsák Sándor küldetése a nemzet szárnyalásának az elősegítése”.

Lezsák Sándor megemlítette, hogy nagy szellemi kaland volt Prokop Péter életművének a megismerése. Korábban keveset tudott róla, de egy közös barátjuk révén közel került hozzá. Csepeli kötődése pedig közismert, hiszen édesapja a Csepel Művekben dolgozott vasmunkásként. Itt ismerte meg az Olvasó Munkás Klubot, és akkor kezdte el olvasni Tamási Lajos verseit.

A díjátadó ünnepségen Faragó Laura előadóművész Lezsák Sándor verseiből összeállított műveket adott elő.

 

Cs. A.

Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !