Vezér Endre: Szomorú sorsú iskolák Csepelen

 

Vezér Endre, Mr.Gabee, Csepel.info

CSP-1937 - térképrészlet

CSP-1937 – térképrészlet

Itt most 2 iskoláról kell megemlékezni. Ha megnézzük Csepel 1937-es térképét, láthatjuk, hogy az akkori Kossuth Lajos utca a mai Csete Balázs utca volt. Ez Csepel sűrűn beépített területe volt „Szabó telep” néven. Erről majd máskor !

Akkoriban – 1930-as évek vége felé még nem voltak az utcák szilárd burkolatúak. De már felépítették a levelezőlapunkon bemutatott szép kivitelű iskolát.

CSP-032a - levelezőlap

CSP-032a – levelezőlap

Ez az iskola vagy az 1944-es bombatámadás áldozata lett, vagy ami esetleg még rosszabb, az 1970-es építészeti őrület tűntette el. Helyére építették fel a „Csete Balázs iskolát.” A Csepelt ért bombatámadás amerikai légifelvétele a következő kép :

bomba

A képen a Gubacsi híd és a Papírgyár elleni támadás látható. Hasonló esemény érte a Polgári iskolát is. Ez az Iskola a Templom utcában volt, a Kultúrház mellett. Képeink a Polgári iskolát mutatják. Kezdetben egyemeletes épület volt. De túl sok volt Csepelen az iskolába kívánkozó fiatal, ezért lebontás után felépítették a levelezőlapon látható kétemeletes épületet. Itt csak fiúk tanultak. A leányok a Rákóczi iskola épületében tanultak.

CSEP-F0203 – VB fényképe

CSEP-F0203 – VB fényképe

CSP-041 – levelezőlap

CSP-041 – levelezőlap

Ez az iskola az 1944-es bombatámadás áldozata lett a Kultúrházzal, a Templommal, az Országzászlóval és sok egyébbel együtt.

Ebben az iskolában volt a 96-os Sólyom cserkészcsapat elhelyezve. Ezért Apám több fényképe is mutatja az iskola udvarát a cserkészekkel együtt.

CSER – N0256 – fénykép

CSER – N0256 – fénykép

CSER – F0217 - fénykép

CSER – F0217 – fénykép

13 hozzászólás “Vezér Endre: Szomorú sorsú iskolák Csepelen” bejegyzésre

  1. v39endre szerint:

    A bombázási kép nagyon érdekes ! Ugyanis valószínűleg az esemény előtt légifotókat készítettek Csepelről mindenképpen, de nyilván egész BP-ről, egész Európáról és ezeken kijelölték a bombázandó objektumokat. Ezt bizonyítja a lépen látható “1” szám. Jól kivehető Csepel utcarendszere. Bal oldalon a stadion látható, tőle balra a templom. A Rákóczi út törésénél a HÉV remize látható. További nyomozással kideríthető, hogy mi látható még a képen.
    JÓ CÉLPONTOK !

  2. Szíjjártó Sándor szerint:

    A legfelső képen a régi Ligeti Károly általános iskola van, 1957 től jártam ide, alsó tagozatos iskola volt 1-4 osztályig a felső tagozat a Táncsics M. utcában a volt mentő állomás melletti 2 szintes épület volt az udvar hátsó részében volt a tornaterem.

  3. v39endre szerint:

    Kedves Sándor !
    Köszönöm hozzászólásodat !
    Ez azt jelenti, hogy nem a papírgyár bombázása vitte el az iskoládat, hanem az esztelen szocreál rombolási mánia. (A múltat eltörölni !)
    Az általad említett felsőtagozatos iskola 1945-ben Katolikus Népiskolaként működött, oda jártam általános iskolába. Később – de ezt majd később bővebben !

  4. Szíjjártó Sándor szerint:

    Kedves v39endre Elnéztem az adatomat 1956-ban kezdtem az ált. iskolát, ésakkor nem volt koedukált osztály,csak fiú és lány osztály késöbb már vegyes osztály is volt.

  5. mid_the_gap szerint:

    Ezeket az anyagokat jó lenne nem egy blogon nézegetni, hanem pl. egy közösségi házban vagy egyéb kiállítási felületen. Lehetne valami dokumentum filmet is forgatni.

  6. v39endre szerint:

    Szervusz “mid_the_gap”!
    Mivel ez a téma holnap már átfut a következő oldalra és ott már nem nagyon keresik, a következőnél majd írok néhány érdekességet a hozzászólások elején.
    V39endre

  7. fghfjhgkjhk szerint:

    Kedves Endre!
    Javaslom, hogy az újak megszövegezése végén, mindig legyen egy link az előzőekre és akkor nem merül el a feledés homályába.
    Támogatnám min_the_gap ötletét!

  8. v39endre szerint:

    Kedves érdeklődő kommentelők !
    Igaz, a következő bejegyzéshez ígértem egy újabb bemutatkozást, amit majd ott megteszek.
    Addig is javaslom átalakulóban lévő honlapom megtekintését : http://www.v39endre.hu
    Ezt a google-ba beírva több bejegyzés is található.
    Bővebben majd legközelebb !
    v39endre

  9. Szíjjártó Sándor szerint:

    Kedves Vezér Endre!
    Megnéztem a csepel helytörténeti honlapját és nagyon megörültem, hogy van olyan személy aki szívén viseli csepel történetét, a honlap megnyerte tetszésemet, csepeli születésű vagyok és itt is élek amióta létezem.Amikor találok fotókat valahol csepelről a neten mindig elmentem de igen kevés régi fotó van Csepelről. sok sikert a folytatáshoz.

  10. Előd Erika szerint:

    1930 és 1944 között Csepelen éltem, utoljára a Telep u. 3-ban. 1936-tól 1941-ig (kétszer jártam betegség miatt elsőbe) jártam az akkori Király utcai magánelemibe. Tudtommal már az utca sincs meg, de érdekelne, nincs-e valahol fénykép erről az iskoláról, utcai képéről, bejáratáról.

  11. Béla szerint:

    CSP 32a képhez szólnék ahogy Szijjártó Sándor ….1967-71 között itt jártam az első 4 évet ….az emeletes épület előtt 3 v. 4 jegenye fa állt és Ligeti Károly mellszobra.A kép jobb oldalán lévő épület volt a napközi szoba ,ahol a csemeték 17 öráig lehettek …én a főépülettel szemben laktam a Ligeti u. 41-ben ….és az utca és a környék szanálása 1972-ben kezdődött…

  12. Béla szerint:

    CSP 32a képhez szólnék ahogy Szijjártó Sándor ….1967-71 között itt jártam az első 4 évet ….az emeletes épület előtt 3 v. 4 jegenye fa állt és Ligeti Károly mellszobra.A kép jobb oldalán lévő épület volt a napközi szoba ,ahol a csemeték 17 öráig lehettek …én a főépülettel szemben laktam a Ligeti u. 41-ben ….és az utca és a környék szanálása 1972-ben kezdődött…

  13. Előd Erika szerint:

    Nagyon rég nem kaptam ilyen értesítést. Várom továbbra is.
    A Petőfi utcában volt egy állami népiskola. A testvérem a 40-es évek elején járt oda, miután a Király utcai magán elemi valószínűleg nem működött tovább. A Király utcairól szívesen ovasnék még valamit. Hátha van még, aki oda járt.

Itt lehet hozzászólni !