“Dank!, Merci!, Gracias!” – Balczó Andrásék is köszönetet mondtak

Csepel Öttusa Média

urania

Hazánk a “Dank!, Merci!, Gracias!” programsorozattal nyilvánít köszönetet  azoknak a holland, svájci és spanyol sportolóknak, akiknek 1956-ban életük nagy álmáról kellett lemondaniuk amiatt, mert országuk a magyar forradalom iránti szolidaritásból bojkottálta a melbourne-i olimpiát. Az esemény keddi Gálaestjén Csepel két olimpiai bajnoka Németh Ferenc és Balczó András is részt vett, utóbbi díjat is adott át az olimpiát Magyarország miatt bojkottáló sporttársának.
Az alábbiakban a  Csepeli Öttusa és Vízi Sport Egyesület közleményét olvashatják:

“Dank!, Merci!, Gracias!” – Balczó Andrásék is köszöntetet mondtak
  “Dank!, Merci!, Gracias!” elnevezésű programsorozattal nyilvánít köszönetet hazánk azoknak a holland, svájci és spanyol sportolóknak, akiknek 1956-ban életük nagy álmáról kellett lemondaniuk amiatt, mert országuk a magyar forradalom iránti szolidaritásból bojkottálta a melbourne-i olimpiát. A nagyszabású budapesti rendezvény Gáláján Csepel két olimpiai bajnoka, Németh Ferenc és Balczó András is tiszteletét tette, utóbbi díjat is adott át.
A Holland Olimpiai Bizottság elnöke 1956. november 8-i közgyűlés ülésén jelentette be: „Nem menni, ez lehet az egyetlen méltó döntés” . Pár nappal később a hollandok döntésétől függetlenül a Svájci és a Spanyol Olimpiai Bizottság is hasonlóan döntött. A holland sportolóktól nemzeti olimpiai bizottságuk 2006-ban bocsánatot kért, a svájci olimpikonok évente találkoznak, de magyar részről eddig hivatalos gesztusgyakorlás nem történt…
A hazánkba látogató sportolókat hétfőn délután a Parlamentben fogadta Kövér László házelnök, a programsorozat fővédnöke, kedden a Terror Háza Múzeumba látogattak, majd az Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetemen konferenciát is szerveztek a tiszteletükre. A Civil Európai Zenei és Sportdiplomáciai Magyar Intézet, a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Sportújságírók Szövetsége szervezésében megvalósult eseménysorozatra 11 holland, egy spanyol és egy svájci egykori olimpikon jött el, akik közül többen személyes élményeiket is megosztották az Uránia Filmszínházban rendezett Gálán.
A megható köszöntésen magyar olimpiai bajnokok és olimpikonok adták át hatalmas áldozatot vállaló külföldi sporttársaiknak  a Raffay Dávid szobrászművész által készített egyedi érmeket. Köztük volt Balczó András is, megannyi csepeli öttusa siker kivívója, aki egy holland sportolónak mondott köszönetet tettéért. A zenés esten többek közt beszédet mondott Schmidt Pál a MOB Tiszteletbeli Elnöke, de a holland sportolók közül is többen mikrofont ragadtak és kifejezték hálájukat a magyarok vendégszeretetét illetően.
A Magyarországra érkezett sportolók:
Hollandia:
Adélaide Henriette den Haan, Atie Dorresteijn-Voorbij, Johanna Catharina de Korte, Mary Kok (úszó)
Ab A.J. van Grimbergen, Edward Zwier, Gerrit Albert Jan Kristen, Jan Willem van Erven Dorens, Wilhelmus Jacobus Honnebier, Berend Maarten Keulen (gyeplabdázó)
Willem Lubertus Mosterd (vízilabdázó)
Svájc:
Karl Paul Weidmann (evezős), Micher Werner (tornász)
Spanyolország:
Enrique Granados Aumacellas (úszó)
Csepel Öttusa Média
Forrás: MOB

Egy hozzászólás ““Dank!, Merci!, Gracias!” – Balczó Andrásék is köszönetet mondtak” bejegyzésre

  1. robi szerint:

    A külföldiek visszaléptek az olimpiai részvételtől, a magyarok meg nem.

Itt lehet hozzászólni !